EİB’nden İhracatçılara Çin daveti

15.08.2006

Türkiye, Çin’e yaptığı ihracatı arttırmak için kolları sıvadı. Ege İhracatçı Birlikleri, 18-24 Eylül 2006 tarihlerinde Çin’in Şanghay ve Pekin şehirlerine “Ticaret Heyeti Organizasyonu” gerçekleştirecek. Heyete, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Başkanlık edecek. Hedef, Çin’e 550 milyon dolar ihracatı 1 milyar dolara çıkarmak. İhracatçıların heyete katılabilmek için 25 Ağustos’a kadar Ege İhracatçı Birlikleri’ne başvurmaları gerekiyor.

Türkiye’nin dış ticaret açığının hızla büyüdüğü ülkelerin başında gelen Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatın arttırılması ve dış ticaretimizdeki açığın azaltılması için kolları sıvayan Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin Halk Cumhuriyeti’ni hedef pazar olarak belirledi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında ihracatçılar, 18-24 Eylül 2006 tarihlerinde Çin’in Pekin ve Şanghay kentlerine yönelik, “Ticaret Heyeti Programı” düzenleyecek. Amaç, Türkiye’nin Çin’e karşı 6 milyar doları geçen dış ticaret açığını azaltmak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından Çin’in Şanghay ve Pekin şehirlerine “Ticaret Heyeti Organizasyonu” gerçekleştirilmek için görevlendirildiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türkiye’nin dış ticaretinde en fazla açık verdiği pazarlardan bir tanesinin Asya-Pasifik Ülkeleri pazarı olduğunu ifade etti. Alper; “Türkiye bu pazara yıllık 2 milyar dolarlık ihracat yaparken, 14-15 milyar dolar ithalat yapıyor. Çin’e 2005 yılında yaptığımız ihracat 550 milyon dolar iken, ithalatımız 6.8 milyar doları geçiyor. Aleyhimize gelişen bu dış ticaret rakamlarının, ülkemizin hak ettiği şekilde lehimize dönmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığımız, 2005 yılında başlattığı Asya-Pasifik Ülkeleri ile Ticareti ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni devam ettiriyor. İlk etaptaki amacımız Çin’e yaptığımız ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarmak” şeklinde konuştu.

Çin ekonomisinin son yıllarda büyüme rekorları kırarak dış ticaret hacmini 1.4 trilyon dolara çıkardığını hatırlatan Alper, şöyle devam etti: “Çin 762 milyar dolarlık ihracatı ve 660 milyar dolarlık ithalatı ile dev bir pazar. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları, 2010 Şanghay Uluslararası Fuarı, Özel Sanayi bölgelerinin projelendirilmesi ve inşası ve belirli bölgelerin yeniden imarı gibi büyük müteahhitlik ve müşavirlik projelerinin de hedeflendiği Çin’de yeni tüketim alışkanlıkları hızla gelişiyor. Büyüyen bir pazar olması nedeniyle Çin önemli hedef ülke olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda “Ticaret Heyeti Programı”mıza inşaat malzemeleri, mermer ve traverter, kimyasallar, demir – çelik ürünleri, madeni eşya, otomotiv yan sanayii, makine, deri, işlenmiş deri ve kimyasalları, ev tekstili ve gıda sektörleri ağırlıklı olmak üzere imalatçı ve ihracatçı tüm ihracatçılarımız katılabileceklerdir.”

Sözkonusu “Ticaret Heyeti Programı” kapsamında Pekin ve Şanghay’da Çin’li işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri ve muhtelif programlar gerçekleştirileceğini anlatan Alper, “Bu ticaret heyeti organizasyonu gerek Çin pazarına girmek isteyen, gerekse Pazar paylarını arttırmayı amaçlayan ihracatçılarımız açısından son derece önemli bir fırsat niteliğindedir. Bu yüzden, “Ticaret Heyeti Programı”na katılmak isteyen ihracatçılarımızın 25 Ağustos tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Fuarlar Servisi ile 0 232 488 60 00 / 60 40 veya 60 42 no.lu telefonlar aracılığıyla temasa geçmeleri gerekmektedir” diye sözlerini tamamladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, 2003 yılından bu yana “Komşu ve Çevre Ülkeler”, “Asya ve Pasifik”, “Afrika” Stratejilerini hayata geçirerek, Türkiye’nin ihracatını 47 milyar dolardan 73 milyar dolara çıkardı.