Kalkınma Ajansı 4 Ağustos'ta start alıyor

28.07.2006
  •  A 
İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu'na temsilci gönderecek kurum ve kuruluşlar belli oldu. Kalkınma Kurulu 4 Ağustos'ta ilk toplantısını yaparak çalışmalara başlayacak

İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu'na temsilci gönderecek kurum ve kuruluşlar belli oldu. Kalkınma Kurulu'na temsilci gönderecek kurum ve kuruluşlar, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık'ın 21 Temmuz'da İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal başkanlığında yapılan toplantıda kararlaştırılmıştı. 

Kurul için şimdilik 67 kurum ve kuruluş belirlenirken kontenjanın kısa zamanda 100'e tamamlanması bekleniyor. İzmir Valiliği Kalkınma Kurulu'nda temsilci bulunduracak kurum ve kuruluşlardan adaylarını en kısa zamanda belirlemelerini isteyecek. Kalkınma Kurulu 4 Ağustos'ta ilk toplantısını yaparak İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu'nun henüz belirlenmemiş 3 üyesini atayacak. Türkiye'de kalkınma ajanslarının kurulması ve işleyişini düzenleyen 5449 Sayılı Kanun, 8 kişiden oluşmasını öngördüğü il kalkınma ajansının yönetim kurulunda vali, büyükşehir belediye başkanı, ticaret odası ve sanayi odası başkanlarının bulunmasını, bunların dışında kalan 3 yönetim kurulu üyesini de Kalkınma Kurulu'nun ilk toplantısında belirlemesini hükmediyor. 5449 sayılı kanunla ilgili yayınlanan kararname gereği, Kalkınma Kurulu'nın 30 üyesi kamu kurum ve kuruluşlarından, 70 üyesi de özel ve sivil toplum kuruluşlarından gelecek temsilcilerden oluşacak. Kamu kurum kuruluşlarından 17 kişiye daha Kalkınma Kurulu'nda yer verilmesi ve bunların çoğunun Valilik kadrolarından seçilmesi bekleniyor.

 

TÜM MESLEK KURULUŞLARI TEMSİL EDİLİYOR

Kalkınma Kurulu'nun 67 üyesi belirlenirken İzmirdeki tüm meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine yer verildi. Kalkınma Kurulu'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 3 kişiye, Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinden 2'şer kişiye yer verilirken, özel üniversiteler, İl Genel Meclis, ticaret ve sanayi odaları, diğer meslek örgütleri ve serbest bölge temsilcileri için birer kişilik kontenjan ayrıldı. Kalkınma Kurulu'nda ayrıca İzmir ve ilçelerindeki sanayi, ticaret odaları, borsa, meslek kuruluşları, serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri, vakıflar, sendikalar, baro, tarım satış kooperatifleri, tabip ve mühendis odalarından temsilciler yer aldı.

 

İZMİR'DEKİ KÖYLERİN ALTYAPI SORUNLARI 2007'DE ÇÖZÜLÜYOR

İzmir'in köylerindeki altyapı sorunlarını ortadan kaldırmak için 24 milyon 528 bin YTL bütçeli 175 projeyi yürüten İzmir Valiliği, 2007 yılında ildeki köylerin altyapı sorunlarını çözmeyi hedefliyor. İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Köy Altyapısını Destekleme (KÖYDES) Projesi kapsamında gelecek yıl İzmir için 50 milyon YTL ayrılmasını beklediklerini söyledi. Köksal, proje kapsamında ildeki 21 ilçede birinci dilim için ayrılan 7 milyon 358 bin YTL tutarındaki ödeneğin tamamı ile ikinci dilim için ayrılan 17 milyon 170 bin YTL tutarındaki ödeneğin ise serbest bırakılan yüzde 25'lik tutarıyla 175 projenin yürütüldüğünü anlattı. KÖYDES Projesi'nin İzmir'de uygulanmaya başlanmasıyla ilin kırsal altyapısının geliştirilmesi yönünde büyük bir atılım yapılmadığını ifade eden Köksal, "Hazırlanan projelerle köylerde 680 kilometre yol yapılacak, 57 üniteye içme suyu getirilecek, 2 bin 620 hektar alanın sulaması sağlanacak. 2007 yılında köylerdeki altyapı sorunlarını büyük ölçüde gidermiş olacağız" dedi.