EGE’de İhracat Patladı: Artış %21

01.08.2006
  •  A 
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından kayda alınan ihracat rakamları 2006 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 21’lik artışla 474,8 milyon dolara ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından kayda alınan ihracat rakamları 2006 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 21’lik artışla 474,8 milyon dolara ulaştı. Ocak – Temmuz dönemindeki ihracat kaydı ise, % 9’luk artışla 3,1 milyar doları aştı. Ege İhracatçı Birlikleri ihracat kayıtlarındaki aylık artış Mayıs 2006’da % 6, Haziran 2006’da ise % 34 olarak gerçekleşmişti.

 

Temmuz ayındaki %21’lik artışı değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, geçtiğimiz Mayıs ayı ortalarında döviz kurlarında meydana gelen piyasa düzeltmesi sonrasında, bir ara 1.7 YTL seviyesine ulaşan ABD Doları’nın son günlerde 1.49 seviyesine kadar gerilemesinin ihracat artışında da yavaşlama getirdiğini, geçmiş dönemde yaşanan tecrübelerin ışığında, kurların 1.60-65 seviyelerinde tutunup tutunamayacağı konusunda tereddüt yaşayan ihracatçılarımızın kurda son haftalarda görülen gerileme ile birlikte fiyatlandırma hususunda zorlanmaya başladıklarını ifade etti.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu şöyle Konuştu:

 

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki sanayi ürünleri ihraç eden Birliklerin Temmuz ayı ihracatındaki artış oranı % 25’e ulaşırken, tarım ve hayvancılık ürünleri ihraç eden birliklerin ihracatındaki artış % 17 olarak gerçekleşti. Kurulduğu günden bu yana ihracatını istikrarlı bir şekilde artıran Ege Maden İhracatçıları Birliği ihracat kayıtları da, yüzde 22’lik bir artış oranını yakaladı.

Temmuz ayında, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Tarımsal Birlikler arasında en büyük ihracat artış oranını Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği  sağladı. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2005 yılının Temmuz ayında 8,6 milyon dolarlık ihracat yaparken, 2006 yılı Temmuz ayında 20,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, yüzde  % 140’lık ihracat artışına imza attı. 

Ege Tütün İhracatçıları Birliğinin ihracatı Temmuz ayında % 54 oranındaki artışla 23,8 milyon $’a ulaştı.

Temmuz ayında ihracatında gerileme görülen tek sektör, üretim yılı itibariyle yok yılını yaşayan zeytin-zeytinyağı sektörü olmuş, bu sektörümüzün aylık bazda ihracatı % 57 oranında gerilemiştir.

Geçtiğimiz yaklaşık 1 yıllık dönemde ihracatı sürekli olarak gerileyen Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin aylık ihracatı ise uzun bir aradan sonra %5’le de olsa artıya geçti.

Geçtiğimiz aylarda, Ege İhracatçı Birlikleri arasında en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin  Temmuz ayı ihracatı ise  yüzde 56’lık artışla 127,5 milyon dolara ulaşmış ve Birlik, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Birlikler arasında Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştiren Birlik olmuştur. Bu Birliğin ihraç ürünleri arasında, en fazla ihracat artışı kaydedilen ürünler Demir-Çelik çubuk ve profiller olmuştur.

İhracatımızın lokomotifi konumundaki Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörümüzün ihracatı ise Temmuz ayında %4’lük bir artış göstererek 107,1 milyon $’lık ihracata imza atmıştır.

Ocak-Temmuz döneminde EİB ihracat kayıtlarındaki artış oranı ise %9’da kalmıştır. Bu dönemde Zeytin-Zeytinyağı sektörümüzün ihracatı içinde bulunduğumuz yılın yok yılı olması dolayısıyla % 25 oranında gerilerken, Ağaç ve Orman Ürünleri ihracatında % 14, Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatında ise % 1 oranında gerileme görülmektedir. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Birliklerimiz, Mayıs 2006 öncesinde döviz kurlarının düşük olması nedeniyle kaybettiği rekabet güçlerini yeni yeni toparlama sinyalleri veriyor.”

 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in açıkladığı gibi, döviz kurunda son iki ayda görülen piyasa düzeltmesinin de önemli katkısıyla, 2006 yılı sonu için öngörülen 79 milyar $’lık Türkiye geneli ihracat hedefine 2006 Temmuz ayı sonu itibariyle aşılmış olmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdiklerini, ancak, dış ticaret açığındaki ve cari açıktaki tehlikeli gelişmenin yanı sıra, turizm gelirlerindeki gerileme de dikkate alındığında, ihracat artışının sürdürülebilir kılınması için Hükümetçe alınması gereken tedbirlerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 

EİB Temmuz 2006 İhracat Kayıtları Tablosu