Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6552 sayılı yasa 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girerken özellikle SGK prim borçlularına yeniden yapılandırma imkânı getirdi. 2 Şubat 2015 tarihinde sona eren yapılandırmaların ödemelerinde mart ayında iki taksit ödeme yapılması gerekiyor.
Aliağa SGK Müdürü Bilgin Bilgili, Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksit veya cari ay prim borcunu ödemeyenlerin yapılandırmalarının iptal olacağını ve ödemelerini son güne bırakmamaları gerektiğini vurguladı.
Sigortalıların Mart ayında iki ödeme yapacakları için bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Bilgili, “Yapılandırma müracaat tarihi bir ay ertelenmesi nedeniyle İlk taksit ödeme tarihi de bir ay ertelenmiş ancak iki ayda bir ödenecek olan sonraki taksit tarihleri değişmemiştir. Bu nedenle ilk taksit son ödeme tarihi 02 Mart 2015 ve ikinci taksit son ödeme tarihi 31 Mart 2015 olacaktır” dedi.
6552 sayılı yasa kapsamında, Sosyal Güvencesi olmayan Genel Sağlık Sigortalıları ile ilgili yapılan düzenlemeler ve GSS borçlarına ilişkin yapılandırma müracaat süreleri hakkında bilgi veren Bilgili, Bu yasadan GSS prim borcu olan sigortalılarında faydalanacağını bugüne kadar gelir testi yaptırmayanların öncelikle, ikamet edilen İlçedeki Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları, akabinde GSS sigortalılık sürelerin güncel duruma gelmesi ve borç güncellemesi için ikamet ettiği yerin Sosyal Güvenlik Merkezine müracaatta bulunulması gerektiğini söyledi.
Gelir testi yaptırmayan sigortalıların 31.03.2015 tarihine kadar ilgili Vakfa müracaat etmeleri gerektiğini ve gelir testi sonuçlanan sigortalıların ise 30.04.2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek GSS borçlarını yapılandırabileceklerini belirten Bilgili, “Yapılandırılan borç aslının tamamının 31.05.2015 tarihine kadar ödenmesi halinde tahakkuk eden gecikme cezası ve gecikme zammı ödenmeyecektir” diye konuştu.
Gelir testi için Sosyal Yardımlaşma Vakfına kimler müracaat etmelidir?
Sosyal Güvencesi ve hak sahipliği bulunmayanlar.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar, Çağrı üzerine çalışanlar, Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar.
Öğrenim görmeyen 18 yaşından büyük çocuklar.
Sigortalılığı sona erenler.
Lise/Üniversite eğitimi sona erenler.