Tartışılan Hız Limitine ALTO’dan Çözüm Önerisi

Tartışılan Hız Limitine ALTO’dan Çözüm Önerisi
10.01.2014
  •  A 

Uzun süredir tartışmalara neden olan Aliağa-İzmir karayolunda düşürülen hız limitinin trafikte yoğunluğa sebep olması Aliağa Ticaret Odası’nın Kasım ayı meclis toplantısında gündeme geldi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 20.07.2012 tarihinde yayınlanan tebliğiyle, 6001 sayılı yasa ile birlikte bölünmüş yollarda 110 kilometreye çıkan azami hız sınırı, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğünce kurulan komisyon tarafından; 10.04.2012 tarihi itibarı ile Harmandalı Kavşağı Menemen-Aliağa 112 Acil Sağlık Merkez binasına kadar olan bölümde trafik güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle 90 km/h düşürülmesine karar verilmişti.

Aliağa Ticaret Odası tarafından, Ulaşım Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü’ne (UKOME) gönderilen yazıda, Aliağa-İzmir karayolunda uygulanan hız limitinin tüm araçları kapsayacak şekilde 110 km/h’dan 90 km/h’a düşürülmesi nedeniyle trafik yoğunluğunun yaşandığı belirtilerek, bölge halkının bu konuda mağduriyet yaşadığı ifade edildi.

Yapılabilecek düzenleme ile trafikte sıkışıklığın önüne geçilebileceğinin altını çizen Saka, “Oda olarak yaptığımız çalışmada 90 km/saat olan hız sınırının hususi araçlar için 110 km/h’a çıkarılmasını talep ettik. Trafikte sayı olarak fazla olan hususi araçlar, hız sınırının düşürülmesiyle birlikte trafikte daha fazla yoğunluğa neden olmaktadır. Hususi araçların hız sınırlarının 110 km/h’a çıkarılmasının trafik akışının hızlanması açısından faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Tartışılan hız limiti konusu Aliağa Ticaret Odasının Aralık ayı meclis toplantısında görüşüldü. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Saka, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden aldığı bilgiye göre gönderdiği yazıda, bahse konu olan bölgenin şartları göz önüne alındığında trafiğin güvenle seyredebilmesi için uygulanmakta olan azami hız sınırlarından farklı bir düzenlemenin uygun olmadığı ifade edilmiştir” dedi.