Aliağa Lojistik Merkeze Dönüşüyor

Aliağa Lojistik Merkeze Dönüşüyor
31.12.2012
  •  A 

Aliağa sanayisi ve ekonomisi verimli bir yılı geride bırakırken, demir çelik sektörü yatırımları, gemi söküm bölgesinin yükselişi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALSOBİ)’nin yeni teşvik paketi paralelinde stratejik yatırımlara açılması ve yatırım görüşmelerinin hız kazanmış olması ile devlet yatırımları dikkat çeken gelişmeler arasında yer aldı.

Devam eden yatırımlar Aliağa’yı ileri taşıyacaktır

2013 yılında Aliağa’nın sanayisinin gelişmeye, ekonomisinin büyümeye devam edeceğini düşündüğünü belirten Aliağa Ticaret Odası(ALTO) Başkanı Adnan Saka, “Bu düşüncemin temelinde yatan unsurların en başında devam etmekte olan yatırımlar bulunuyor” dedi.

Aliağa, devletin lojistik yatırımları ile ön plana çıkıyor

Yatırımları devlet yatırımları ve özel sektör yatırımları olarak ayrı ayrı değerlendiren Başkan Saka Aliağa ile ilgili devlet yatırımları konusunda bilgiler verdi. Başkan Saka:”İzmir-Aliağa-Çandarlı çevreyolu projesi karayolu taşımacılığı açısından büyüyen sanayinin gereklerini modern anlamda karşılayacağı için büyük önem taşıyor. Yol yapım çalışmaları hızla sürüyor. Yine İzmir’de yapılacak olan Kemalpaşa Lojistik Köyü’ne çevre illerden ya da Türkiye’nin herhangi bir yerinden gelen ve limanlardan ihracatı yapılacak yükün taşınması için Kuzey Ege Çandarlı Limanına kadar uzanacak demir yolu projesinin başlayacak olması ayrı bir önem taşıyor. Teşvik paketi ile ALOSBİ stratejik yatırımlar almaya başladı ve talepler her geçen gün ulaşım projelerin de gün yüzüne çıkması nedeni ile artıyor. Yapım çalışmaları devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na ilk geminin 2013 yılında yanaşacağının açıklanması da devletin yatırım projelerinin bütünlük kazanmasını sağlıyor” dedi.

Aliağalı firmalar gelişmelerin merkezinde yer alıyor

Aliağa’da faaliyette olan firmaların da gelişmeleri yakından takip ettiğinin altını çizen Başkan Saka demir çelik sektörünün, Aliağa’da daha önce üretilmeyen ürünlerle ilgili yatırımlar yaptığını, ar-ge çalışmalarına büyük önem verdiğini söyledi. Ayrıca Başkan Saka Gemi söküm sektörünün Avrupa Birliği’nin çevreci politikalarına uyum içinde sağladığı gelişim ve 2012 yılında rekora ulaşan istatistiklerin de Aliağa demir çelik sektörünün hızlı ve güvenli gelişiminin arkasında önemli güç olduğunu ifade etti. Başkan Saka, SOCAR’rın rafineri yatırımı ile Petkim’in liman yatırımlarının da Aliağa’nın uluslararası bir ilçe olmasını sağlayacağına inandığını belirtti. 

Aliağa yatırım iklimi var olan projelerle çeşitlenecek ve gelişecektir

Sadece var olan projelerin bile devam etmesinin Aliağa’nın yatırım iklimini çeşitlendireceğini ve geliştireceğini belirten Başkan Saka:”Aliağa devlet yatırımlarından uzak kaldığı dönemler de bile gelişmeye devam etti. Aliağa’nın mevcut sanayi yapısı ve liman bölgesi olması Aliağa’nın doğal gelişim süreci yaşamasına neden oluyor. Dolayısıyla yukarıda saydığımız yatırımlar Aliağa’yı kısa vadede çok çok ileri taşıyacaktır. Bu sürecin ilk tohumlarını Aliağa 2013 yılında tamamlanacak ya da gelişme gösterecek devlet yatırımları paralelinde alacağı sanayi yatırımları hissedecek ve hissedecektir. Belirtmek istediğim ve önemle üzerinde durulması gerektiğine inandığım bir konu da bulunuyor. Aliağa bu gelişmelerin paralelinde bir lojistik merkez olma yolunda ilerliyor. Yatırımların tümü buna işaret ediyor. Devletin Aliağa’yı da içine alan projeler üretmesinde oldukça memnunuz ancak Aliağa’nın devlet eliyle lojistik olarak planlanmasının ve sanayi altyapı eksikliklerine çözüm üretilmesinin de ülkemiz için daha verimli sonuçların elde edilmesini sağlayacağına inanıyorum” dedi.

2013 yılının hayırlı ve verimli bir yıl olmasını diliyoruz

2013 yılının başta Aliağa olmak üzere tüm ülke için hayırlı ve verimli bir yıl olmasını yürekten dilediğini belirten Başkan Saka oda olarak Aliağa’nın gelişmesini sağlayacak proje ve çalışmalara da devam edecekleri vurguladı.

Haber Fotoğrafı:

Adnan SAKA