Odamız Başkanı Adnan Saka Kyme Antik Kentini Ziyaret Etti

Odamız Başkanı Adnan Saka Kyme Antik Kentini Ziyaret Etti
21.09.2012
  •  A 

Kazı çalışmaları yıllardır devam eden Aiolis Bölgesinin en büyük kenti olan Kyme‘yi ziyaret eden Aliağa Ticaret Odası(ALTO) kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Kyme Antik Kentinin çevresi belirlendi

Kazı çalışmalarını yürüten kazı heyeti başkanı La Marca bölge hakkında bilgiler verirken şunları söyledi: ”Çevresindeki sanayi yapılarının arasına sıkışmış ve şöyle bir bakıldığında görkemi hemen keşfedilen bu ören yeri, Aiolis Bölgesinin en büyük kenti olan Kyme‘dir. Bizler de KYME antik kentinin gün ışığına çıkarılması için kazı çalışmalarına ara vermeden devam ediyoruz. Açtığımız sondajlarla Kyme Antik Kentinin çevresini belirlemiş olduk. Bu sondajlar sırasında çok heyecanlandık. Artık kazı çalışmalarına ne yönde çalışacağımızı biliyoruz. Kazılar sırasında karşılaşacaklarımızı da büyük bir heyecanla bekliyoruz. Amacımız, uzun yıllardır devam eden kazı çalışmalarını olabildiğince hızlandırmak ve insanların buradaki heyecanı yaşamasını sağlamak” dedi.

Adnan Saka:“3000 yıllık bir tarihe tanıklık etmek heyecan verici”

ALTO Başkanı Adnan Saka yıllardır devam eden ancak son iki yıldır daha hızlı yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkmaya başlayan Kyme Antik Kentinin kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Kazı çalışmalarında ortaya çıkan tiyatro alanının, altyapı sistemlerinin, kale duvarlarının şaşkınlık verici olduğunu söyleyen Başkan Saka:”Yaklaşık 3000 yıllık geçmişi olduğu iddia edilen bir antik kentten bahsediyoruz. Tiyatro alanında ticari faaliyetler yapıldığının, kireç kuyularının olduğuna dair izler var. Altyapı sistemleri halen korunuyor. Şu ana kadar yapılan kazılardan da yola çıkarak tüm antik şehri kapladığı düşünülen bir altyapı sistemi bulunuyor. Şehrin kale duvarları kendilerine has belirledikleri bir yöntemle örülmüş. Kullandıkları yöntemlere ilişkin izler incelendiği zaman görülüyor. Duvarların eşit ölçülerle, kurşunlar dökülerek birbirilerine nasıl bağlandığını görmek de oldukça şaşırtıcı ve heyecan verici. Kazı çalışmalarının tamamlanarak Kyme Antik Şehrinin ortaya çıkmasını heyecanla bekliyoruz” dedi.

Yerel idareciler çalışmaları destelemeli

Yerel idarecilerin Kyme Antik Kentinde yapılan çalışmalara imkanları kapsamında destek vermesinin Sanayi ile bütünleşmiş Aliağa’yı farklı bir noktaya taşıyabileceğini söyleyen Başkan Saka Oda olarak çalışmalara imkanları dahilinde destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Haber Fotoğrafları:

KYME FOTO 1

KYME FOTO 2

KYME FOTO 3

KYME FOTO 4

KYME FOTO 5

KYME FOTO 6

ME FOTO 7