Aliağa, Vergilerin Merkezden Yatırılmasından Rahatsız

Aliağa, Vergilerin Merkezden Yatırılmasından Rahatsız
31.07.2012
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO)’nun önemle üzerinde durduğu ve sürekli vurguladığı konular İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun 2011 yılı için Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıklamasıyla bir kez daha ortaya çıktı.

Vergiler üretim yerlerinden yatırılmalı, sanayici yerinde hizmet almalı

ALTO daha önce yaptığı basın açıklamalarıyla vergilerin üretim yerlerinden yatırılması ve sanayicinin yerinde hizmet alması gerektiğini defalarca belirtmişti. İSO’nun listesinde yer alan 500 Sanayi kuruluşundan 18 tanesi Aliağa’da üretim yapıyor ya da Aliağa’da yatırımları bulunuyor ancak sadece 4 tanesi vergilerini Aliağa’da yatırıyor.

Vergiler üretim yerlerinden yatırılmadığından, üretim yapılan yerler gerektiği gibi gelişemiyor

İSO’nun listesi incelendiği zaman, ortaya Aliağa adına güzel bir sonucun çıktığını ancak bu sonucun Aliağa’ya olumlu yansımadığını belirten Başkan Saka konu ile ilgili şunları söyledi: “Listede yer alan Tüpraş, Petkim gibi ülkenin önde gelen firmalar, Demir Çelik Sektöründe yer alan toplamda 10’un üzerinde firma Aliağa’da bulunuyor. ALTO üyesi olmasına rağmen vergilerini üretim yaptıkları yerden, Aliağa’dan değil, genel merkezlerinin bağlı olduğu yerden yatıran firmalar da bulunuyor. Örneğin, Tüpraş üretimini Aliağa’da yapıyor, yapılan üretimden Aliağa halkı ve çevresi etkileniyor ancak genel merkezi farklı yerde diye Aliağa yararlanması gerektiği gibi Tüpraş’ın vergisinden yararlanamıyor. Tüpraş’ta çalışanların kalacağı evler, yararlanacağı sağlık hizmetleri, çalışanların çocuklarının gideceği okullar yapılırken Tüpraş’ın katkısı gerektiği gibi olmuyor(Benzer durumdaki Aliağa’da üretim yapan ama vergisini genel merkezlerinin bulunduğu yerden yatırıan firmaların da Aliağa’ya katkısı gerektiği gibi olmuyor). Bu çarpıcı durumun ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Önemle dikkat edilmesi gereken konu; bu sorun Aliağa’nın değil tüm ülkenin genel sorunu durumundadır.”

Petkim ve Özkan Demir Çelik vergilerini Aliağa’da yatırıyor

Aynı konuya ilişkin ALTO Üyesi olan Özkan Demir Çelik’in durumunu örnek veren Başkan Saka başlangıçta bu firmanın vergilerini İzmir’e yatırdığını ancak yaptıkları değişiklikler ile artık vergilerini Aliağa Vergi Dairesi üzerinden yatırdığını belirtti. Petkim’in de vergilerini Aliağa’da yatırarak hassas bir tutum içinde olduğunu söyleyen Başkan Saka bu durumun Aliağa için mutluluk verici olduğunu ifade etti. Başkan Saka bu konuyu gündeme getirmekle amaçlarının Aliağa’ya herhangi bir ayrımcılık yapılması olmadığının da altını çizdi ve yegane amaçlarının tüm ülkede hangi firma nerede, ne kadar üretim yapıyorsa, o firmanın vergisini de üretim yaptığı yerden, üretimi kadar vergisini yatırmasının sağlanması yönünde olduğunu vurguladı.

Adnan Saka: “Sanayici hakkı olan, kendine en yakın odadan hizmetlerini alabilmeli”

Başkan Saka İSO listesi ile ortaya çıkan bir diğer çarpıcı konunun da Aliağalı sanayicinin Aliağa’da Sanayi Odası olmamasından dolayı hizmetleri yerinde alamaması konusunun olduğunu vurguladı. Bu konuda beklentilerinin ve amaçlarının Aliağa’da yer alan ve ülke ekonomisinde önemli yer tutan sanayi kuruluşlarına Aliağa Ticaret ve Sanayi Odası olarak hizmet vermek olduğunu ifade eden Başkan Saka ancak bu şekilde sanayicinin hakkı olan bulunduğu yerden hizmet alma konusunun Aliağa’da çözüme kavuşacağını söyledi. Başkan Saka ayrıca:”Aliağa olarak İSO’nun listesi incelendiğinde 18 firma Aliağa’da üretim yapıyor. Bu listeye girmeye aday birçok Aliağa’da sanayi kuruluşu da bulunuyor. Ancak bu sanayiciler farklı nedenlerden dolayı yerinde hizmet alamıyor. Bu durumun üzerine ilgili kurumlarca gidilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılarak sanayi bölgesi olan yerlerde sanayicinin yerinde hizmet alması sağlanmalı. Aliağa, bakanlar kurulu kararı ile ağır sanayi bölgesi ilan edilmiş olmasına rağmen, ALTO olarak Aliağalı sanayiciye yerinde hizmet verememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu durumun fazla gecikmeden değişeceğine inanmakla beraber daha önce de belirttiğimiz gibi bu konuda gerekli girişimleri yapacağız” dedi.

Haber Fotoğrafları:

Aliağa Bölge Genel Görünüm

Adnan Saka