İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Aliağa’ya Yatırım Ziyareti

İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Aliağa’ya Yatırım Ziyareti
25.06.2012
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası(ALTO), Aliağa’nın planlı gelişmesi ve mevcut sıkıntılarını çözmek için yoğun çaba sarfediyor. Son dönemde bu kapsamda çalışmalarını yoğunlaştıran ALTO gerek bakanlıklarla gerek de ilgili kurum ve kuruluşlarla diyalogunu güçlendiriyor.

Yerel ve Ulusal Kurumlarla diyalog içerisindeyiz

ALTO yerelde belediye ve kaymakamlıkla birlikte hareket ederek ilçe sorunlarına çözüm üretmeye çalışırken, ilçenin yaşadığı sanayi ve altyapı sorunlarına da çözümler üretebilmek için ulusal anlamda bakanlıklarla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile ve İzmir Kalkınma Ajansı ile faaliyetler, çalışmalar gerçekleştiriyor. ALTO bu kapsamda yatırımcıları daha yoğun çekmek için son olarak İzmir Kalkınma Ajansı(İZKA) Yatırım Ofisini Aliağa’ya davet ederek İZKA yetkililerine Aliağa’yı, Aliağa Sanayisini yerinde anlatma fırsatı buldu.

ALTO, İZKA Yatırım Ofisi yetkililerine Aliağa sanayisini yerinde göstermek için demir çelik, liman, Petro-kimya rafineri bölgelerine ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretler Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile başlarken, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALOSBİ), Petrokimya ve rafineri bölgesi, gemi söküm tesisleri, Nemrut limanlar bölgesinde Nemport Limanı ile devam etti ve ardından demir çelik bölgesi ile son buldu.

Aliağa daha fazla yatırım almalı

Aliağa’nın yabancı yatırımcılar için ilk seçeneklerde yer alması gerektiğinin altını çizen İZKA Yatırım Ofisi Koordinatörü Sedef Özer bu konuda ekip olarak bir çalışma yapacaklarını belirtti. Gemi Söküm Bölgesinden ve Nemport Limanın gelişiminden etkilendiklerini ifade eden Özer:”Aliağa ülkenin gözde ilçelerinden biri durumunda. Aliağa’ya yatırım yapmak isteyen ve bizimle irtibat halinde olan yabancı yatırımcılar bulunuyor. Bu anlamda Aliağa sanayisini yerinde görerek ve Aliağa sanayisinin gelişimi yerinde izleyerek daha detaylı bilgi edinme fırsatı bulduk” dedi.

Aliağa planlanarak, yatırımların Aliağa’ya yerinde ve zamanında yapılması sağlanmalı

Aliağa sanayisi hakkında İZKA Yatırım Ofisi yetkililerine brifing veren ALTO Başkanı Adnan Saka Aliağa’nın hızla geliştiğine dikkat çekerken, gelişmeye paralel plansızlıktan kaynaklı altyapı eksikliklerinin doğduğunu, planlamaların zamanında yapılarak ileride doğacak büyük sorunların önüne geçilebileceğini vurguladı. İZKA’nın Aliağa’ya gerçekleştirdiği bu ziyaretin bu anlamda önemli olduğunu ifade eden Başkan Saka:”Aliağa sanayisi hızla gelişiyor ve devamlı yatırım alıyor. Dolayısıyla bazı altyapı eksiklikleri ortaya çıkıyor. Bu altyapı eksikliklerinin dış yatırımcının Aliağa’ya gelmesine engel olacak boyuta gelmeden planlanması gerekiyor. Biz ALTO olarak bu konuda çalışmalarda bulunuyoruz. Örneğin; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ile yazışmalar yaptık ve liman geri hizmet alanlarında ve liman bağlantı yollarında yaşadığımız sıkıntıları aktardık. Bu kapsamda YOİKK bir eylem önerisi hazırlayarak bakanlıkta görüşülmek üzere bir dosya oluşturdu. Sonucunu takip ediyoruz. İZKA ile de diyalogumuzu artırarak Aliağa’nın planlanması ve Aliağa’ya yabancı yatırımcıları daha yoğun çekebilmek için gerekli zemini oluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda İZKA’nın Aliağa’yı ziyaret ederek sanayi ve sanayinin gelişimi hakkında yerinde bilgi almış olmasından memnuniyet duymaktayız, kendilerine teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Haber Fotoğrafları:

Çandarlı Liman Ziyareti

Gemi Söküm Bölgesi Ziyareti

Nemport Ziyareti

Adnan Saka Brifing