Aliağa Asırlık Firmaların Bulunduğu Bir Sanayi Bölgesi Olmalı

Aliağa Asırlık Firmaların Bulunduğu Bir Sanayi Bölgesi Olmalı
21.06.2012
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası(ALTO) üyeleri ile ilgili hazırladığı detaylı raporda ülkenin genelinde de yaşanan bir sıkıntının varlığına dikkat çekti. ALTO’nun raporuna göre kurulan firmalar devamlılığını sağlayamıyor ve birçoğu daha 15 yılını tamamlayamadan kapanmak durumunda kalıyor. Bakıldığı zaman Aliağa’da 50 yılını tamamlayabilen tek bir firma bulunuyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ALTO Başkanı Adnan Saka firmaların devamlılığını sağlayamamasının temel nedeninin kurumsallaşmaya gerekli önemin verilmemesi ve buna bağlı kara düzen yönetim biçimleri olduğunu vurguladı.

Firmaların 5 yılını tamamlayamadan kapanmaları üzücü bir durum

Başkan Saka sözlerine şöyle devam etti:”Aliağa, 1960'lı yıllarda hayata geçirilen 1. beş yıllık kalkınma planı uyarınca sanayileşme için uygun yer olarak seçilmiş ve bu tarihten itibaren sanayi kimliği ile öne çıkmaya başlamıştır. Bakanlıkça ağır sanayi bölgesi ve enerji bölgesi ilan edilmiş olan Aliağa 1970’ler ile hızla sanayileşmeye, yeni yatırımlar almaya başlamıştır. Aliağa 1990'lı yıllara gelindiğinde ise Türkiye'nin en önemli sanayi, ticaret, Rafineri, Petro Kimya, Demir Çelik ve Ağır Sanayi bölgesi olmayı başarmıştır. Varlığını bu gelişim sürecinde devam ettirebilen firmalar bulunuyor. Ancak burada çarpık olan açılan ve 5 yılını tamamlayamadan kapanan firma sayısı varlığını devam ettirebilen firma sayısına göre çok daha yoğun. Bu üzücü ve önlem alınması gerekli bir durumdur. Öyle ki bir ülkenin ekonomik gücünü belirleyen en önemli göstergelerden biri o ülkedeki asırlık firmaların varlığıdır.”

Adnan Saka:”Aliağa’da 50 yılını tamamlayan sadece tek firma bulunuyor”

Firmaların kurumsallaşma ve profesyonel yönetim biçimleri ile devamlılığını sağlama yolunda en önemli adımı atmış olacağını belirten ALTO Başkanı Adnan Saka:”Günümüzde istatistiklere bakıldığında her yıl birçok şirket kurulduğunu ve bunların birçoğunun daha 5 yılını tamamlayamadığından kapandığını görüyoruz. Örneğin şu an Aliağa’da 15 yılını tamamlayan 128, 20 yılını tamamlayan ve 20 yılın üzerinde faaliyet gösteren 57 tane firma, 50 yılını tamamlayan ise tek bir firma (Dönmez Kollektif Şirketi) bulunuyor. 1960’lardan beridir sanayileştiğimizi ve Odaya kayıtlı 1300 üyemiz olduğunu düşünürsek aslında bu sayılar daha yukarılarda olmalıydı. Bu sayıların bu kadar düşük olmasının nedenlerinin başında kurumsallaşamamak ve Aliağa’nın sanayi bölgesi olmasından, buna bağlı geçici yatırımcılar almasından kaynaklı firma sirkülasyonu yatıyor” dedi.

Üyelerimizin kurumsallaşma çalışmalarına başlamalarını temenni ediyoruz

Başkan Saka açıklamalarına şöyle devam etti:”Biz firma olmamamıza rağmen Oda olarak 2008 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgemizi, geçtiğimiz Mart ayında da Türkiye Odalar Borsalar Birliği(TOBB) tarafından ISO Kalite Yönetiminin de üzerinde olan Akreditasyon Belgemizi aldık. Böylelikle Türkiye genelinde en etkin, kaliteli ve çeşitlenmiş hizmet verme arayışında olan 80 Odadan biri olduk. Burada konuya duvarda asılı bir belge olarak bakmamak gerekiyor. Bu belgenin getirdiği değişimleri inanarak uyguladığınız zaman göreceksiniz ki kısa sürede olumlu bir değişim yaşanıyor. Biz Oda olarak belgelendirmelerimizden sonra üyelerimizden gelen geri bildirimlerle değişimimizin farkındayız. Oda olarak da kurumsallaşma çalışmalarına Yeni Türk Ticaret Kanununa paralel üyelerimizin de hızla başlamasını içtenlikle temenni ediyoruz” dedi.

Haber Fotoğrafları:

Adnan Saka Foto