Aliağa'nın Üniversite İsteği Odamızda Konuşuldu

Aliağa'nın Üniversite İsteği Odamızda Konuşuldu
16.04.2012
  •  A 

“Sanayi kenti Aliağa’da üniversite süreci” seminerinde yapılan konuşmalarda Aliağa’da bulunan MYO’nun büyük bir öğrenci potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Konuşmalarda “Sponsor bularak yerleşke içine güzel bir bina yaptırılmalı ve adı Aliağa Teknik Bilimler MYO olmalı” görüşü dile getirildi.

Aliağa Kent Konseyi, “Sanayi kenti Aliağa’da üniversite süreci” adlı seminer düzenledi. Düzenlenen seminerde Aliağa’da bulunan Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Aliağa Yerleşkesi ele alındı. Konuşmacı olarak Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Eren, Aliağa Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk ve Meslek Yüksek Okul Müdür Yardımcısı Yardımcı Doçent Doktor Sevil Şener katıldı. Düzenlenen seminere belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, odalar, okul müdürleri, üniversite öğrencileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Seminerde sanayi kuruluş temsilcilerinin olmaması dikkat çekti. Kent Konseyi Başkanı Yakup Öztürk seminer açılışını yapmadan önce sanayicilerin seminere katılmamasını, “Nedense Aliağa’yı ilgilendiren bir seminer olduğunda bu kuruluşlar aramızda olmuyor. Keşke onlarda aramızda olsaydı da burada Aliağa’nın geleceği hakkında kararlar alsaydık. Böylesi önemli konularda birlikte hareket etmemiz gerekiyor” sözleriyle dile getirdi.

 ÖĞRENCİ SAYIMIZ BERGAMA’DAN FAZLA

Seminerde ilk sözü Bergama Meslek Yüksek Okulu Aliağa Yerleşkesi Müdür Yardımcısı Sevil Şener aldı. Aliağa’da bulunan Meslek Yüksek Okulu’nun Bergama’dan daha fazla öğrenci bulundurduğunu belirten Şener, “Bu sayıyı belirtmekteki amacım öğrenci sayısı bakımından Bergama’dan daha çoğunluktayız. Ama ne yazık ki okulumuz Bergama’ya bağlı. Özellikle şuna değinmek istiyorum. Ege üniversitesi bize 60 km Bergama’ya ise 110 km uzaklıkta. Ege üniversitesi bize bir yazı gönderdiğinde önce Bergama’ya gidiyor oradan bize gönderiliyor. Düşünün bir evrak ne kadar yol kat ediyor. Altını çizmek istediğim konu Aliağa’nın kendi bünyesinde bir üniversiteye ihtiyacı olmasıdır” dedi.

Şener, “Aliağa’da bir üniversitenin olması bu kentte çoğu şeyi değiştireceğine inanıyorum. Zaten baktığımızda buradaki potansiyeli de arttıracak. Kısaca Aliağa kalkınacak. Öğrenci sayımız, akademisyenlerin sayısı arttıkça burada bir potansiyel oluşturacak. Kalma ihtiyaçları olsun gıda ihtiyaçları vs. birçok ihtiyaçları olacak. İşte dezavantaj gibi görünen olasılıkları avantaja çevirmek bizim elimizde” diye konuştu.

GÜNÜ KURTARMAK İSTEMİYORUZ

“Bizim amacımız günü kurtarmak değil. Projemiz 8 bin metre kare bir alan üzerinde kapalı spor salonundan seminer salonuna kadar büyük bir proje düşünüyoruz. Amacımız dediğim gibi günü kurtarmak olmamalı. Zaten şu da bir gerçek iki yıllık eğitim artık meslek yüksek okullarına yeterli gelmiyor. Yeni yasalar ile birlikte 4 yılla kadar çıkarılması planı var. Günümüzde kalifiye eleman aranıyor. Bunu sağlayacakları yer bizim üniversitelerimiz. Kurulacak bir üniversitenin Aliağa’mıza ne kadar faydası olacağını görmezden gelemeyiz” diyen Şener, kesinlikle Aliağa’nın tek başına bağımsız bir üniversiteye sahip olmasını istedi.

FAALİYETLERİMİZ BÜYÜDÜĞÜMÜZÜN GÖSTERGESİDİR

Sevil Şener okullarında yıl içersinde topluma hizmet dersi verdiklerini bu dersi vermelerindeki amacın öğrencilerin sorumluluk sahibi bireyler haline getirmek istediklerini söyledi. Şener, “Dönem içerisinde topluma hizmet dersi veriliyor ve bu dersi geçemeyen öğrencilerimiz okuldan mezun olamıyor. Bu topluma hizmet dersi dışında Tüpraş Halk Eğitim Merkezinde seminerler düzenliyoruz. Örneğin uyuşturucu, terör, afet, önemli gün ve haftalarla ilgili olarak çalışmalarımız oluyor. Her yaptığımız etkinlik veya seminerlere katılım oldukça yoğun oluyor. Bu güne kadar 700 kişiden az katılım görmedik. Bu kadar faaliyetleri olan ve talep gören bir okulun kendi bünyesine ait bir ayrı meslek yüksek okul olması gerekmez mi?” diye sordu.

SANAYİ KURULUŞLARIMIZ YARDIM ETMELİ

Aliağa Belediye Başkan Yardımcı Uğur Eren ise, “Şu an Aliağa’da bulunan yüksek okulun yeterli olmadığı açıkça ortadadır. Aliağa bir liman kenti bir sanayi kenti, kentimize çok daha güzel bir okul yakışır. Aslında büyük bir avantajımız var, birçok sanayi devi kentimizde. Petkim gibi büyük bir kuruluş kısa bir süre önce meslek lisesi inşaatı başlattı ve inşasında sona yaklaşılıyor. Bunu yapan sanayi kuruluşları fakültede yapabilirler. Ama tabi bunu yaparken istekleri de oluyor. Bu lisenin yapımına başlanırken öğrencilerin yüzde 30′u Azeri olacak denilmişti. Bu da ne demek oluyor ileride Petkim’de çalışan kısmın yüzde 30′u Azeri olacak demektir. Tabi bu işin farklı boyutu. Burada bizlere büyük sorumluluk ve görev düşmekte siyasi parti başkanları olsun sivil toplum örgütlerinin çalışmaları bizler için çok önemli. Biz tam destekle buradayız yanlarındayız bizim amacımız Aliağa yerleşkesi kurtulmalı tek başına kendi bünyesinde bir fakülte olmalı” dedi. Eren bu konuya tam destek verdiklerini söyledi.

TEK İSTEĞİM SADECE ÇALIŞIN

“Ben burada öğrencilerden tek bir şey istiyorum” diye sözlerine başlayan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Çalışın, sadece burada bulunuş amacınız bir diploma alayımda bir köşede bulunsun amacıyla olmasın. Eğer gerçekten bu şekilde düşünüyorsanız bu mesleği severek isteyerek yapmak isteyen arkadaşlarınızın önünü kapayın, boşuna bu sıraları işgal etmeyin. Sizler Türkiye’nin geleceği, Aliağa’nın geleceğisiniz. Ayrıca bir konuya daha değinmek istiyorum şuan okullarda teorik olarak gördüğünüz dersleri uygulamalı olarak yapmanız gerekli. Bunları da stajlar sayesinde yapabiliyorsunuz. Günümüzde eleman alımlarında kesinlikle staj yapmış işten anlayan kişileri seçiyorlar. Teorik ve uygulamayı bir arada yapmamız gerekli. Şunu da belirtmek istiyorum Meslek Yüksek Okulu adına Aliağa Ticaret Odası olarak vakıf kurma çalışmalarımız var” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ÖĞRENCİLER SANAYİCİLERDEN İLGİ BEKLİYOR

Toplantıya katılan Ege Üniversitesi Bergama MYO Aliağa Kampüsü öğrencileri, okullarının adının “Aliağa” olarak anılmasını isteyerek, sanayi kuruluşlarının MYO’na teknik ekipman, staj desteği ve yeni bina ve fiziki ortam konusunda destek vermesini istedi.Katılımcıların söz alması ile devam eden seminer vatandaşların konuşmacılara yönelttiği soruların cevaplanması ile son buldu.