Odamızdan Star Rafineri'ye Öneriler

Odamızdan Star Rafineri'ye Öneriler
23.01.2012
  •  A 

Star Rafineri A.Ş. ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş. tarafından planlanan “Liman kapasite artışı” projesi kapsamında halkı ve yerel yönetimleri bilgilendirmek için bir toplantı organize edildi.

Toplantıya Aliağa Ticaret Odası’ndan (ALTO), Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Meclis Başkanı Ender Özer, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Güngör, Meclis Üyesi İbrahim Üstün ve Genel Sekreter Takdir Yarış katıldı.

İki ayrı iskele planlanıyor

Toplantıda projeyi, projenin risklerini ve gelişim sürecini anlatan Socar Turcas Rafineri A.Ş. Genel Müdürü Halil A. Semerci, verdiği genel teknik detayların yanı sıra 510 metrelik Jetty-1 ile 370 metrelik Jetty-2 olmak üzere iki yeni sıvı yük iskelesi yapılacağını, bu konuda projenin hazırlandığını ama inceleme süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Projenin Aliağa’ya getireceği faydalara da değinen Semerci proje hedeflerini ve gelişme sürecini aktardıktan sonra katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

ALTO Başkanı Adnan Saka: “Projenizi oluştururken yerel yönetimlerin görüşlerini aldınız mı?”

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Semerci’ye bir soru yönelterek :” Açıklamalarınızda sosyal raporlar oluşturduğunuzu, gerekli incelemeleri yaptığınızı ve gerekli önlemleri aldığınızı söylüyorsunuz. Peki şu an sosyal anlamda Aliağa’nın mevcut durumu hakkında bilgi sahibi misiniz? Yeni yatırımla paralel her platformda yapılan açıklamalarda 10 bine yakın kişinin belli aralıklar istihdam edileceğini belirtiyorsunuz. Peki o kadar kişinin, Aliağa’ya göç ettiği zaman nerede kalacağını, hangi okula gideceğini, hangi hastanede muayene olacağını ve hangi taşıma araçlarını kullanacağını planladınız, sosyal raporunuza dahil ettiniz mi? Yerel yönetimlerin bu konuda görüşlerine başvurdunuz mu?” dedi ve bu konularda açıklama beklediklerini ifade etti.

Semerci de verdiği cevapta 6 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını, bu yatırıma paralele doğacak ihtiyaçları önce görmeleri gerektiğini, eğer bir eksiklik olursa bu konuda müdahale edilerek bu eksikliklerin ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Yatırım sürecini ve zaman yönetimini etkin kullanabilmek için bakanlık bazında projeleri onaylattıklarını belirten Semerci, süreç içinde şu anda da olduğu gibi hem halka hem de yerel yönetimlere bilgilendirme yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz dedi.

ALTO Meclis Başkanı Ender Özer: “İskeleleri projelendirdiğiniz yerlerin risk yüzdesinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum”

Daha sonra ALTO Meclis Başkanı Ender Özer de Semerci’ye; “Bölgeyi iyi tanıyan biri olarak limanları projelendirdiğiniz yerlerin risk taşıdığını düşünüyorum. Derinlik anlamında riskleri olduğu gibi, limanları planladığınız bölge çok sık olmasa da şiddetli batı rüzgarları alıyor. Buna ek olarak limanların, projelendirilen rafineri tesislerine çok yakın olması da riski artırıyor. Bu tür yatırımlarda riski azaltmak için limanlar arazinin elverdiğince rafineri tesislerinden uzakta oluşturulur. Bu projede de kanaatimce Ana tesise yakın iskeleler olarak değil, Ilıcaburnu – Çayağzı’na yakın ve tesisten göreceli olarak daha uzak bir mevkiye kıyıya paralel ve ana karaya bitişik rıhtım şeklindeki bir liman yapılanması daha doğru olur diye düşünüyorum. Projelendirme aşamasında bu riskleri göz önüne aldığınızı tahmin ediyorum. Ancak Aliağa’yı ve bölgeyi çok iyi tanıyan biri olarak bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim” dedi.

Semerci, Özer’e paylaşımından dolayı teşekkür ederek konuşmasını; “Öncelikle belirtmek isterim ki her türlü risk analizlerini yaptık, yapmaya devam ediyoruz, devam da edeceğiz. Bu yüzden sizin bu uyarınızı da dikkate alacağımızdan emin olabilirsiniz. Tekrar bu önemli paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim” sözleriyle tamamladı.