İzmir Ticaret Odası Hipermarket Yasasının Çıkarılmasını İstiyor

İzmir Ticaret Odası Hipermarket Yasasının Çıkarılmasını İstiyor
14.10.2011
  •  A 

"Hipermarket Yasası'nı Çıkarın Heykelinizi Dikelim"

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan Hipermarket Yasası'nın çıkarılmasını isterken, "Bu düzenlemeyi yapın tüccar ve esnaf heykelinizi diker" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan Hipermarket Yasası'nın çıkarılmasını isterken, "Bu düzenlemeyi yapın tüccar ve esnaf heykelinizi diker" dedi. Yazıcı da kadük olan yasanın en kısa zamanda görüşülerek meclise sevk edileceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İTO'nun özel gündemli meclis toplantısına katılarak işadamlarına konuşma yaptı. Bakandan önce söz alan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Hipermarket Yasası'nın çıkarılması gerektiğini anlatırken, esnaf ve işadamlarının karşılaştığı sıkıntılara ilişkin şöyle dedi: "Gerçekten iç ticarette, küçük büyük tüm esnaf, tacir, sanayici olarak hepimiz son derece rahatsızlık içindeyiz. Zincir mağazalardan, hipermarketlerden şikayetlerimizi artık duymayan kalmadı. Sağır sultan bile duydu. Onun üzerine pek çok tasarı hazırlandı. Fakat hâlâ iç ticarete düzen getirecek yasa çıkartılamadı. Bakanım, abartmıyorum, bu düzenlemeyi yapın tüccar ve esnaf heykelinizi diker. Dayanılacak gibi değil. Bıçak kemiğe dayandı. Bir süre sonra esnaf, tacir ve sanayicinin sokağa dökülmesi sürpriz olmayacaktır."

Bakan Yazıcı, Hipermarket Yasası'nı en kısa zamanda meclise sevk edeceklerinin sözünü vererek, şöyle konuştu: "Bu önemli bir yasa. Çok tartışıldı, çok konuşuldu. Birkaç kez Meclis'e sevk edilmiş ancak kadük olmuş bir yasa. Bu gündemimizde. Tarafları çok ve keskin. Savunanlar da karşı olanlar da keskin. Türkiye'nin yararı neyse toplantılar yaparak görüşeceğiz ve bu yasayı meclise sevk edeceğiz. Ben küçük esnafı sadece mahallesindeki vatandaşın seri ihtiyaçlarını giderenler olarak görmüyorum. Bakkal, manav, tamirci, aynı zamanda fahri güvenlikçidir. Kim gelir kim geçer onlar bilirler."

"HAL YASASI YENİ YILDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"

Bakan Yazıcı, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek Hal Yasası ile üretici ve tüketicinin korunacağını, vergi kaybını ortadan kaldıracaklarını, sebze ve meyve ticaretini kayıtlı hale getireceklerini belirterek, "Türkiye'de satışa arz edilen meyve ve sebzenin tamamı toptancı hallerine bildirilecek. Her bildirim kayıt altına alınacak. Üreticiye "sen ürününü topla hale getir' demiyoruz ama bildirecek. Hal kayıt sitemi programımızı bitirmek üzereyiz. Bu proje ile üretici ürününü nerede satacağını nerede hangi fiyatın geçerli olduğunu alıcıların durumunu görecek. Tüketici aldığı ürünün markasını görecek ne yediğini ne içtiğini etiketle görecek" dedi.

SEBZE VE MEYVENİN YÜZDE 40'I KAYITDIŞI

Bakan Yazıcı, ülkede 26 milyon ton sebze, 16 milyon 600 bin ton meyve üretimi toplam 42 milyon 600 bin ton sebze ve meyve üretimi olduğunu anlatırken, "Bunun parasal değeri 57 milyar lira. Biz bunun yüzde 5'ini ihraç ediyoruz. Yüzde 95'ini iç piyasaya veriyoruz. Yüzde 25'i taşıma ve ambalaj sorunu nedeniyle zayi oluyor. Kalan ürünü yüzde 30'u hallerden geçiyor. Yüzde 40'ı kayıtdışı. Yani 41 milyar Dolar kayıt dışı var" dedi.

Bakan Yazıcı, 2012 yılı Temmuz ayında Türk Ticaret Yasası'nın da yürürlüğe gireceğini belirterek, "Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle artık tek kişi isterse anonim isterse limited şirket kurabilecek. Anonim şirketlerin yönetim kurulu toplantıları elektronik ortamda yapılır hale gelecek. Şirketlerin denetim organları için denetim tüzüğü çıkarılacak. Profesyonel denetçiler atanacak. O denetçilerin denetimini de bakanlıktan oluşturulacak birim yapacak" dedi.

YABANCI GAZETECİLER BÜYÜMENİN SIRRINI SORUYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin 2011'in üçüncü ve dördüncü çeyreğinin sonunda yüzde 7.5- 8 civarında büyüme ile kapatacağını anlatırken, dünyada kriz varken ülkede yaşanan bu büyümenin sırrını öğrenmek için yabancı gazetecilerin kendisine soru sorduğunu söyledi. Yazıcı, şunları anlattı:

"İki yabancı gazeteci bana geldi, 'Nasıl oldu?' diye sordu. Elbette Türkiye'nin bugün ulaştığı seviyenin arkasında güven ve istikrar var. Bunu millet, iş alemi, girişimciler sağladı. Ekonomiyi hep birlikte büyüttük. Büyüyen ekonomi aynı zamanda güven ve istikrarı da pekiştiriyor. Birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Biz popülizme girmedik. İmkanlar milletin ve halkın o imkanlarla ne yapabilirsek onu planladık."

Bakan Yazıcı cari açığın önemli bir sorun olduğunuy, çözümü izin Hükümet'in ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun çalıştığını söyledi. Yazıcı, "Cari açıkla ilgili bir önlem daha devreye kondu. İthal lüks araçlarla ilgili vergiyi artırdık. Daha çok üretim ve daha çok ihracat var hedefimizde. Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili yasal düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Orta vadeli programla ilgili çalışmalarımız bitti. Yakında açıklanacak" dedi.

Rizeli Bakan Yazıcı, işadamlarının gemiye 300 kilogramın altında yüklenen canlı sığırların 21 günlük karantina ve yurt dışından gelme süresi düşünüldüğünde beslenmeleri nedeniyle 300 kilogramı geçtikleri için ithalatının zorlaştığı yönündeki yakınmalarına Karadeniz şivesiyle ve pratik zekasıyla ilginç bir yanıt verdi. Yazıcı, "Madem süreyi ve yolun mesafesini biliyorsunuz çözümü de siz biliyosunuz. Ha o zaman 250 kilodan fazla olanları yüklemeyin gemiye. 25 günlük yolda aldığı kilolar 300 kiloyu geçmez. Ne diyeyim" dedi.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDAN FIRSAT BULURSAK AKTARACAĞIZ"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Yazıcı'ya kuru incir hediye etti. Bakan, düzenlediği basın toplantısında Hipermarketler Yasası'nın çıkması konusunda takvim veremeyeceğini belirterek, "Türkiye'nin önünde çok önemli bir proje var. Yeni bir anayasa projesi var. Yeni anayasa, meclis gündeminde ne kadar kalacak kestirmek zor. Anayasa çalışmaları inşallah çabuk biter de diğer yasaları da meclise aktaracak zaman olur" dedi.