YÖK Başkanı Oda Başkanları ile Buluştu

21.06.2011
  •  A 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda yükseköğretimde İzmir’in İstanbul’a rakip olmasını istediklerini söyledi. Özcan, "İzmir, İstanbul kadar cazip bir yer.

DEÜ Rektörlüğü’nde gerçekleşen, İzmir’de yükseköğretim potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan toplantıya Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ulaştırma Eski Bakanı ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AKP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’deki üniversitelerin rektörleri ile Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ve bazı çevre ilçelerin oda başkanları katıldı.

 

Ekrem Demirtaş, toplantının açılışında ilçelerin taleplerini içeren, ’İzmir çevre ilçelerinin üniversite kurulmasına ilişkin sorun ve çözüm önerileri’ başlıklı raporunu YÖK Başkanı Özcan’a iletti.

 

Özcan, "Toplantıda, yabancı öğretim görevlisi ve yabancı öğrenci sayılarının artırılması, sağlık turizminin geliştirilmesi, İngilizce öğretimin durumu, üniversite sanayi işbirliği gibi konuları görüştük. Bu alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Daha sonra tekrar toplantı düzenleyerek çalışmalarımızın ne aşamada olduğunu değerlendireceğiz" diye konuştu.

 

Önümüzdeki süreçte, kendilerine iletilecek plan çerçevesinde talepleri karşılayacaklarını belirten Özcan, doğru bölümleri ve doğru fakülteleri açmayı hedeflediklerini belirtti.

 

SOFİSTİKE VE RAFİNE FAKÜLTELER AÇALIM

 

İlçe Ticaret Odalarının taleplerini de değerlendiren Özcan, orman, ziraat, veterinerlik fakültelerinin sayısının çok olduğunu, o nedenle bu taleplerin karşılanmayacağını söyledi. İzmir’e daha çok yakışacak, sofistike fakülteler açılması gerektiğini savunan Özcan, İzmir’deki ilçe nüfuslarının da yeni fakülteler açılmasına uygun olduğunu kaydetti.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka üniversite rektörlerinden ve YÖK Başkanlığı’ndan sadece şu fakülte veya bu yüksekokul kurulsun diye bir talepte bulunmadığını, çünkü Aliağa’nın yüksek eğitim kurumları konusunda epey geride kalmış durumda olduğunu belirtti. Daha sonra Aliağa’nın ekonomisini ve sanayisini anlatan Saka, Aliağa’da büyük enerji yatırımlarının olduğunu, Türkiye’nin %45 demir çelik ihtiyacının bölgeden karşılandığını, hızla gelişen yılda 40-50 milyon ton yükleme boşaltma yapan iskele ve limanların olduğunu, aynı zamanda Petkim, Rafineri, Gemi-söküm, Organize Sanayi Bölgesi ve diğer sanayi kuruluşlarının bulunduğunu söyledi. Bunların her birinin personel ihtiyaçları olduğundan bahsetti. Ortaya çıkan çözümün, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Örgütleri, Ticaret Odaları, Üniversiteler hep birlikte planlı bir çalışmayla, olabileceğini vurguladı.

 

Konu İle İlgili FOTO

 

Adnan Saka FOTO