SGK'da Kayıtdışı ile Mücadele semineri

17.12.2010
  •  A 
SGK Aliağa Merkez Müdürlüğü tarafından Aliağa’daki iş çevrelerine yönelik “Kayıtdışı İstihdamla Mücadele ve Kurum Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması” konulu Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aliağa Merkez Müdürlüğü tarafından Aliağa’daki iş çevreleri ve kurumlara yönelik “Kayıtdışı İstihdamla Mücadele ve Kurum Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması” konulu Bilgilendirme Semineri düzenlendi. SGK İzmir İl Müdürlüğü Eğitim Birimi Uzmanları Avni Batıkan Elçin ve Ufuk Akçapınar Seminerde, Kayıt dışı istihdamın nedenleri, sonuçları, Kayıt dışı istihdamla mücadelede 5510 Sayılı Kanun ve diğer Kanunlarla getirilen yenililikler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Seminere SGK Aliağa Merkez Müdürü Bilgin Bilgili, Aliağa Ticaret Odası üyeleri, esnaf ve ticaret erbabı, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler katıldı.

 

Bilgin Bilgili: “Kayıtdışı istihdamı önlemek için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor.”

Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda yapılan toplantının açış konuşmasını yapan SGK Aliağa Merkez Müdürü Bilgin Bilgili, SGK Merkez Müdürlüğü’nün 17 Mart 2009’da hizmete girdiğini belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumun, Emekli Sandığı Bağkur ve SSK’nın tek bir şemsiye altında birleştirilmesiyle kurulmuş ve ülkemizde yaşayan toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren genç ve dinamik bir kuruluş olduğunu söyledi.

 

Vatandaşlar ve Çalışma yaşamındaki kurum ve kuruluşlarla iyi diyalog ve etkileşim sonucu SGK’nın son yıllarda sinerjisiyle büyük çıkış yakalayan bir kurum olduğunu dile getiren Merkez Müdürü Bilgili, “Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti verebilmek için gelir- gider dengemizin iyi kurulması gerekmektedir. Burada kurum kadar vatandaşlarımıza da büyük görevler düşmektedir.” Dedi.  Kayıtdışı’nın ülkeyi ve ekonomiyi kemiren bir sorun olduğunu dile getiren Bilgili, “Kayıtdışı istihdamı önlemek için hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Seminerimizde Kayıtdışı istihdam ve kurum alacaklarının yeniden yapılandırılmasını kapsamlı şekilde sizlere sunacağız” dedi.

 

Kayıtdışı istihdam oranı 2010’da yüzde 44,8

SGK İzmir İl Müdürlüğü Eğitim Birimi Uzmanı Avni Batıkan Elçin,  Türkiye’de 23 milyon 478 bin toplam istihdam olduğunu belirterek, TÜİK verilerine göre 2008 sonunda yüzde 43,3, 2009’da yüzde 43,9, 2010 Kasım ayı verilerine göre yüzde 44,8 oranında Kayıtdışı istihdam bulunduğunu vurguladı.

 

Uzman Elçin “Kayıtdışı istihdam birçok ekonomik, sosyal ve hukuki ve bürokratik soruna neden oluyor. Kayıtdışı çalışanlar, sosyal güvencesiz kalıyor, emekli olamıyor. Ekonomi kötüyse, kayıtdışılığı tetikliyor. Kayıtdışılık sürdükçe ekonomi daha kötüye gidiyor. İşsizlik sorununun varlığı, kayıtdışını tetikliyor. Çalışmak isteyen, çalışma arzusunda bulunan işsizler dahi Sosyal güvencesiz, Kayıtdışı çalışmaya razı oluyor.  Yaz aylarında hizmet sektörü, turizm ve tarım sektörünün etkisiyle istihdamda rahatlama var. İzmir, İşsizlik oranlarına göre 19. Sırada yer almasına rağmen, İzmir’in durumu da hiç iç açıcı değil.” Dedi.

 

SGK’da uzlaştırma müessesesi olması gerektiğini dile getiriyoruz

SGK İzmir İl Müdürlüğü Eğitim Birimi Uzmanı Ufuk Akçapınar da yaptığı konuşmada, “Türkiye’de Kayıtdışı istihdam çok fazla. Devletimiz bunu söylerken vatandaşımız da, primlerin ve idari para cezalarının çok yüksek olduğunu söylüyor. Bu öyle bir kısırdöngü ki, primlerin düşmesi için Kayıtdışı istihdamın ortadan kalkması gerekiyor. Ama primler düşmeden de Kayıtdışı istihdam ortadan kalkmıyor. Yasal mevzuatımız bizim uzlaştırmaya izin vermiyor. SGK’da da uzlaştırma müessesesi olması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu konuda mağdur olanların, Sivil toplum kuruluşlarının bu talebi her platformda dile getirmesi ve Ankara’ya iletmesi gerekiyor.” Dedi.

 

Gecikmiş primler de Bankalara ödensin

Bilgilendirme toplantısına katılan Mali Müşavirler, Geciktirilen Sigorta primlerinin bankalara ödenemediğini anımsatarak, İzmir’e gitmek zorunda kalındığını, bu konuda çalışma yapılmasını istedi. “10 TL lik gecikmiş Sigorta priminin ödenmesi için 120 km mesafe kat edilerek İzmir’e gidip gelmek gerekiyor. Bunun Aliağa’da da bankalara ödenebilmesi için bir düzenleme yapılmalı.” Dedi. Katılımcılar tarafından, İdari para cezaları uygulanmasında bir uzlaşma mekanizması olması gerektiği dile getirildi.

 

FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4, FOTO 5, FOTO 6, FOTO 7