Mariner 1 İsrail'de İşbaşı Yaptı

16.08.2010
  •  A 
Aliağa’da üretilip İsrail’e Satıldı. İsrail’deki yardım gemilerinin Türkiye’ye getirilmesine yardımcı oldu

Aliağa’da Mariner Makine Ltd Şirketi tarafından üretilen Mariner 1 adlı römorkor, Filistin"e yardım götürürken İsrail tarafından durdurularak Aşdod Limanına götürülen Türk gemilerinin geri getirilmesinde görev aldı.

 

Mariner Makine Sanayinin sahibi ve aynı zamanda Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı Ender Özer’in Ocak ayında siparişini alıp Haziran’da İsraillilere teslim ettiği Mariner 1 adlı römorkör, geçtiğimiz aylarda Filistin"e yardım malzemeleri götürürken İsrail Devleti tarafından yapılan bir operasyonla ele geçirilen Türk gemilerinin İskenderun Limanına getirilmesinde görev aldı.

 

Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Mariner Makine Sanayi Sahibi Ender Özer 15 metre uzunluğunda, 5 metre eninde ve 700 beygir gücündeki Mariner 1 ile ilgili olarak “Yapımı Aliağa da yaklaşık 9-10 ay sürdü. Römork"un yapımı ile bizzat ilgilendim. Mariner 1 bittikten sonra da İsrailli Emco Marine adlı bir denizcilik şirketine satıldı. Römork daha sonra aylardır İsrail’in Aşdod Limanında bekletilen Türk gemilerinin Türk Römorkörlerine teslim edilmesinde görev aldı. Yapım aşamalarında emeği geçen birisi olarak Aliağa da ürettiğimiz Mariner 1 Römorkunun gemilerimizin geri getirilmesinde görev almış olması beni çok mutlu etti. Bu bizim içinde bir sürpriz oldu.” Dedi

 

2009 yılı sonlarında yapımına başlanan Mariner 1 adlı Römorkör Filistin’e yardım malzemeleri götürürken İsrail askerlerinin baskınına uğrayan ve 9 Türkün hayatını kaybettiği 3 Türk gemisinin Türkiye"ye iadesinde görev aldı. İsrail yardım gemilerini baskından sonra içindekiler ile beraber Aşdod Limanına getirmiş ve aylarca burada tutmuştu. Türkiye"nin uluslar arası girişimleri ve yoğun baskısı ile geri adım atan İsrail olayın soruşturulması için el koyduğu gemileri geri gönderme kararı almıştı.