Aliağa'yı birlikte büyüteceğiz

20.05.2010
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu, PETKİM Genel Müdürü M. Hayati Öztürk’ü ziyaret ederek ilçenin ekonomik-sosyal durumu ve yeni yatırım olanakları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu, PETKİM Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk’ü makamında ziyaret ederek ilçenin ekonomik-sosyal durumu ve bölgedeki yeni yatırım olanakları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, başkan vekilleri Erol Güngör ve Hamdi Erdem, Yönetim Kurulu Üyeleri Uğur Akyıldız, Ekrem Toker, Kürşat Tanrıkulu, genel Sekreter Takdir Yarış ve Basın Müşaviri Ali Osman Karatekin’den oluşan Oda heyeti ziyarette Genel Müdür Öztürk ve genel Müdür Yarımcıları Abdülkadir Tuncer ve Ali Öztürk tarafından karşılandı.

 

ALİAĞA’DA BİRLİKTE YAŞIYORUZ, BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Genel Müdür Öztürk’e Aliağa’nın gelişimi ve bölgesel yatırımlar konusunda bilgi verdi. Saka, PETKİM’in özelleştirme sonrası yeniden yapılanma çalışmalarını memnuniyetle izlediklerini belirterek, yatırımlarla Petkim’in daha güçlü global bir oyuncu haline dönüşeceğini kaydetti.

Saka, “Petkim, Aliağa’da üreten, Aliağa’da kazanan ve burada istihdam yaratan güzide bir kuruluşumuzdur. PETKİM’in özelleştirme sonrası doğru yönetilerek, küresel rekabete hazırlanacak şekilde yeniden yapılanmasını görüyoruz. Bizler, Aliağa’da birlikte yaşıyoruz. Birlikte yaşadığımız bu bölgeyi birlikte büyüteceğiz. Petkim’in gelişmesi, bölgemizin büyümesi, istihdamın artması, insanlarımızın iş ve aş sahibi olabilmesi için her zaman Aliağa’daki kurumlar olarak işbirliğine hazırız.” Dedi.

 

GENEL MÜDÜR ÖZTÜRK: “KİMYA SANAYİ GELİŞMEDEN BİR ÜLKE GELİŞMEZ. KİMYA SANAYİ TÜM İMALAT SANAYİNİN OLMAZSA OLMAZ KOŞULUDUR”

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, Petkim’in Pazar payını arttırmak ve global rekabet gücünü arttırmak için yeni yatırımlara hız verdiğini ifade ederek “Petkim’in büyümesi lazım. Petkim’in Türkiye Pazar payı yüzde 25’e düşmüştü. Türkiye’de Petro kimya pazarı 6-7 milyar dolarlık bir Pazar. Bunun 2 milyar dolarlık kısmını Petkim karşılıyor. 2023’de Pazar 20 milyar dolara çıkacak. Bunun için Petkim’in hızla büyütülmesi gerekiyor. Önemli çalışmalar yapıyoruz. Dünyada büyük bir rekabet var. Kimya Sanayi gelişmeden bir ülke gelişmez. Kimya Sanayi tüm imalat sanayinin olmazsa olmaz koşuludur” dedi.

 

Türkiye’nin gümrük uygulamaları nedeniyle ABD’li firmaların Türkiye’de Petkim’den çok mal sattığını vurgulayan Mehmet Hayati Öztürk, “Ülke pazarında yalnız değiliz ve Rekabet bizim dışımızda gelişiyor. Çünkü Gümrük sıfır. İsteyen ABD’den isteyen Tayvan’dan alıyor. Petkim, bu rekabet şartlarına ayak uydurmak zorunda. Bunun için de yeni yatırımlar yapıyoruz. Bu konuda anahtar yatırım da rafineri yatırımıdır” Dedi.

 

5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ

Türkiye'nin yeniden "istihdam, üretim, ihracat ve katma değer" artışına yönelmesi gerektiğini söyleyen Öztürk “5-6 Milyar dolarlık büyük bir yatırım yapacağız. Petkim tarafından kurulacak rafineri üretime başladığında Aliağa, bölge ve Ülke kazanacak. Rafinerinin temeli atıldığı gün burada inşaat sürecinde 8-10 bin kişi dolaylı ya da doğrudan 4-5 yıl çalışacak. Bu yatırım hem Türkiye Petro Kimya Sektörü için hem de istihdam noktasında çok önemli bir adım olacak.” Dedi.

 

ALİAĞA, ENDÜSTRİ KÜMELENME BÖLGESİ OLMALI

Türkiye’nin kıyaslandığı Güney Kore, Malezya, Tayvan gibi ülkelerin Petro Kimya sektöründe çok ileri gittiğine işaret eden Genel Müdür Öztürk, “Ancak Bizim bir adet, Güney Kore’nin onbeş Petro kimya tesisi var. Malezya alto, Tayvan ve Singapur’un  beşer petro kimya tesisi var. Rafinerinin kurulmasıyla Türkiye bu sektörde çok dinamik bir sürece girecektir. Aliağa’nın bir endüstri kümelenme bölgesi olmasını arzuluyoruz. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin yaratacağı sinerji, PETKİM’in kimya Parkı, bölgenin lojistik avantajlarıyla Aliağa hem bölge hem de Ülke için büyük bir canlılık yaratacak” dedi.

     

TÜRKİYE YENİ YATIRIMLARLA İSTİHDAMI GELİŞTİREBİLİR.

Türkiye’nin ekonomik-sosyal sorunlarından olan işsizliğin yüzde 15’lere ulaştığını söyleyen genel Müdür Öztürk, “Türkiye yeni yatırımlarla istihdamı geliştirebilir. İşsizlik rakamlarını görüyoruz. Yüzde 15’lere geldi. Bir de gizli işsizlik var. Yani çalışıyor görünüp de iş yapmayan milyonlar var. Bu soruna çözüm bulmak için yeni yatırımlar yapmalıyız. Burada Petro Kimyası, rafinerisi, enerjisi limanı, lojistiği ile ciddi bir istihdam yaratma potansiyeliyiz.” Dedi.