Ev Hanımları hem üretecek hem kazanacak

29.01.2010
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka; “Eğitimden üretime, pazarlamaya kadar Aliağa ve köylerdeki ev hanımlarını kapsayacak projeye imza atmak istiyoruz”

Aliağa Ticaret Odası tarafından ilçe merkezi ve köylerinde yaşayan ev hanımları ve genç kızlara yönelik “Gıdaların Dondurularak Saklanması ve Tüketimi” konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.  


Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda düzenlenen, Tarım İzmir İl Müdürlüğü Ev Ekonomisti Ayla Yılmaz ile Ege Üniversitesi Gıda mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Seda Ersus Bilek’in konuşması olduğu toplantıya çok sayıda ev hanımı katıldı. Toplantıya Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa İlçe Tarım Müdürü Levent Yöntem de katıldı.  

 

Toplantıda, Aliağa merkez ve köylerinde yaşayan bayanlara dönük yapılacak eğitim- üretim ve pazarlama aşamalarındaki projelerin hangi alanlarda yapılacağı ile ilgili katılımcılara görüşleri de soruldu. Toplantıda, Aliağa ve çevresindeki yerel ürünlerin ve pazarlama imkanı olan tarımsal potansiyelin belirlenmesi için Aliağa Ticaret Odası tarafından çalışma yapılacağı belirtildi.  


“ÖNEMLİ OLAN, ÜRETİLEN ÜRÜNÜN NE KADAR SAĞLIKLI OLDUĞU VE BESİN DEĞERİNİN KORUNUP KORUNMADIĞIDIR”


Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Seda Ersus Bilek, “Bu toplantı sağlıklı ve ekonomik beslenme konusunda çok önemli bir konuda yapılıyor. Biliyoruz ki hepimiz evlerimizde bir şeyler üretiyoruz. Dondurarak gıda muhafazadan reçel, salça, peynir, ekmek yapımına kadar birçok ürün geleneksel yöntemlerle evlerimizde üretiliyor. Burada önemli olan, üretilen ürünün ne kadar sağlıklı olduğu ve besin değerinin korunup korunmadığıdır.” dedi.  


“EN SAĞLIKLI MUHAFAZA YÖNTEMİ: DONDURARAK SAKLAMA”

 

Yrd. Doç Dr. Seda Ersus Bilek;  “Gıdalar her zaman yetişmediğinden, olmadığı zaman tüketmek üzere saklamalıyız. En sağlıklı muhafaza yöntemi olarak dondurulmuş ürünler kabul ediliyor. Konserve olarak, kurutarak ya da soğukta saklama yapılabilir. Ama meyve sebzeler için en uzun saklama yöntemi dondurulmuş ürün yöntemidir.  Taze ürünün niteliklerine en yakın besin değeri dondurulmuş üründe korunduğundan dolayı sağlıklı olarak nitelendiriyoruz. 


Dünyada artık taze ya da çok az işlem görmüş ürün tüketme trendi hakim. Ancak taze ürünü her zaman bulabilmek ne yazık ki mümkün değil. Bu yüzden dondurarak muhafaza yöntemi en sık tercih edilen yöntemdir” dedi.  


ALİAĞA TİCARET ODASI’NA TEŞEKKÜR


Toplantının konuşmacılarından Tarım İzmir İl Müdürlüğü Ev Ekonomisti Ayla Yılmaz da Aliağa Ticaret Odası tarafından gündeme getirilen “gıda muhafazası” konusunun önemine dikkati çekti. Yılmaz; “Aliağa Ticaret odası Başkanımız Sayın Adnan Saka’ya bu toplumsal duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Böyle bir Seminer için Tarım İl Müdürlüğümüze yazı geldiğinde çok duygulandım. Kırsal kesimde, ilçe merkezinde yaşayan bayanların ürettiği ürünlerin değerlendirilmesi, muhafaza bilgilerinin arttırılması, üretilecek ürünlerin pazarlanmasına dönük arayışların çok güzel sonuçları olacağını düşünüyoruz.  Bundan böyle Aliağa Ticaret Odası öncülüğünde Aliağa’da ev hanımlarımızın üreterek aile bütçesine gelir sağlaması yönünde neler yapılabileceğini de konuşacağız.” Dedi. 


ADNAN SAKA; EV HANIMLARIMIZ ÜRETİME KATILACAK


Toplantı sonunda katılımcılar ve konuşmacılara teşekkür konuşması yapan Aliağa Ticaret odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “Ev hanımlarımız geleneksel yöntemler yerine bilimsel verileri de kullanarak üretim yapacak. Böylece hem bayanlarımız üretime katılacak hem de ürettiği ürünü bir organizasyon içinde satarak gelir elde edecek. Oda olarak bunun altyapısını oluşturuyoruz. Bu konuda çeşitli fonlardan faydalanarak projeler oluşturmayı hedefliyoruz” dedi. 


TARIM VE KIRSAL KALKINMA ODAKLI PROJELER ÜRETİLECEK


Saka, “Aliağa bir Sanayi kenti olmasının yanında ciddi bir tarımsal kaynağa sahip. Aliağa Ticaret Odası olarak Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, Üniversiteler ve diğer kurumlarla işbirliği halinde tarım ve kırsal kalkınmaya odaklı çalışmalar yapma iradesindeyiz. Bunun yanında aile bütçelerini ve toplum sağlığını yakından ilgilendiren gıdaların muhafazası ve tüketimi ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda bu bilgilendirme toplantısını düzenledik.” Dedi.   


YEREL ÜRÜNLERLE İLGİLİ PROJELER


Saka; “Gıdaların geleneksel yöntemler yerine daha ekonomik ve insan sağlığını koruyacak şekilde nasıl hazırlanacağına ilişkin eğitimlerimiz de başlayacak. Aliağa ve köylerindeki ev hanımları, genç kızlarımızın yerel ürünlerden geleneksel yöntemlerle öğrenip uyguladıkları üretimlerin belli bir standartta ve kalitede yapılarak satışı imkânının sağlanması, bu amaçla da aile bütçelerine gelir elde edilmesine yönelik eğitim projelerimiz başlayacak. Eğitimden Üretime, pazarlamaya kadar Aliağa’da başta kırsal alanda yaşayan bayanlarımız olmak üzere tüm ev hanımları ve genç kızlarımızı kapsayacak şekilde toplumsal ve ekonomik sonuçlarını çok geniş bir kesimi etkileyecek çalışmaya imza atmak istiyoruz.” Dedi. 


Toplantıda ev hanımları konuşmacılar Yılmaz ve Ersus’a sağlama yöntemleri hakkında ve yaşadıkları deneyimlerle ilgili sorular aktardılar. Bir saat olarak planlanan toplantı 2 saat sürdü.  



FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4, FOTO 5, FOTO 6, FOTO 7, FOTO 8 



 TOPLANTININ GÖRÜNTÜLERİ:

 

1. BÖLÜM:


 2. BÖLÜM:

 
3. BÖLÜM:


 4. BÖLÜM:

5. BÖLÜM: