Aliağa'nın Cumhuriyet Dönemi buluşturdu

14.08.2009
  •  A 
Âliağa'da “Güzelhisar” ve son olarak “Cumhuriyet dönemi Aliağa” kitaplarının yazarı eğitimci cevat yıldırım, söyleşi ve imza gününde yaşamını Aliağa’da geçirmiş okuyucularıyla buluştu.

Aliağa Ticaret Odası, ADER ve Aliağa Belediyesi tarafından 20. Emek ve Barış Şenlikleri kapsamında organize edilen “Cumhuriyet Dönemi Aliağa” Söyleşisi ve imza günü Aliağa ilçesinde ADER Lokalinde yapıldı.


Selim Erkmen’in yönettiği, “Cumhuriyet Dönemi Aliağa” kitabının yazarı Cevat Yıldırım ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın konuşmacı olduğu söyleşiye yaşlı genç yaşamını Aliağa’da geçirmiş çok sayıda Aliağalı katıldı. Söyleşiyi Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ve ilçe protokolü ile birlikte Aliağa Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Belediye Meclis üyeleri ve çok sayıda geçmişin tanığı yaşlı Aliağalı katıldı.  


ALİAĞA’NIN YAŞAYAN CUMHURİYET TANIKLARI BİR ARADA… 

Söyleşide ilk olarak söz alan eğitimci yazar Cevat Yıldırım, Aliağa’nın 20. yüzyılın başından itibaren hep nüfus çekim merkezi olduğunu söyledi. Yıldırım Konuşmasında, “Aliağa, Cumhuriyetin kuruluşunun ardından mübadelelerde önemli yerlerden biri oldu. 1970’lerden sonraki Sanayileşme sürecinde de iç göçün çekim merkezi oldu. Aliağa’nın tarihi mübadele ve göçler tarihidir. Biz böyle bir yerleşim bölgesinde iğne ile kuyu kazarak Cumhuriyet dönemi kuşağının Aliağa’yı nereden nereye getirdiğini, Aliağa’nın Çağdaş Cumhuriyet sürecinde neler yaşadığını derlemeye çalıştım. Bugün burada oluşan muhteşem birliktelik bu anıların yeniden konuşulması için mükemmel bir ortam oldu” dedi. 


HOMEROS’IN ANNESİ KYMELİ…

Yazar Cevat Yıldırım, İzmir’li olarak tanınan Homeros’un annesi Kritheis’in bugünkü Aliağa yakınlarındaki Kyme’li olduğunu da açıklayarak, “Homeros, anne tarafından Aliağa’lıdır” dedi..


Aliağa’daki Kyme ve Myrina antik kentlerinin tarihsel süreçte çok önemli bir yer bulduğuna dikkati çeken Cevat Yıldırım, “Bu kentlerin kuruluşundan 250 yıl sonra Homeros ortaya çıkmıştır. Homeros; İlyada Destanını yazarak uygarlık tarihine en büyük hizmeti yapan Aliağa’lı bir hemşehrimizdir. Aliağa’nın kültürel tarihini bu önemli tarihi gerçekten başlatmalıyız. Aliağa ile ilgili önemli özelliklerden biri de, Aliağa halkı kurulan genç Cumhuriyete ve Cumhuriyet değerlerine hemen sahip çıkıp sıkı sıkıya bu değerleri ileriye taşımıştır. Kentin Bugünkü ilerici ve çağdaş vizyonu Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sürmektedir” dedi. 


ALİAĞA’NIN KÜLTÜREL BİRİKİMİNE SAHİP ÇIKILIYOR

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da yaptığı konuşmada Aliağa’nın günümüzde yok olmaya yüz tutan eski evleri, sokakların korunması, bunların fotoğraflanması ve bilgilerinin derlenmesi konusunda Oda olarak çaba harcadıklarını bu konuda belge toplanması için söyleşiye katılanlardan destek istedi.  


“Aliağa’nın geçmişini çocuklarımıza iyi anlatmalıyız ki, geleceği sağlam temeller üzerine kuralım” diye konuşan Saka, “Bugün burada yaşamlarını Aliağa’da geçirmiş, adeta yaşayan tarih olan değerli Aliağalılarla birlikteyiz. Böylesi buluşmalar bir kentin belleğini, anılarını taşıyan herkesi bira araya getiriyor. Böylesi bir söyleşinin gerçekleşmesine vesile olan yazarımız Cevat Yıldırım, Aliağa Belediye Başkanımız Ömer Turgut Oğuz’a ve tüm katkı koyanlara teşekkür ediyorum” dedi.  


Aliağa’da İskele bölgesinin Cumhuriyet döneminde çok aktif olarak kullanıldığını söyleyen Saka, “Aliağa bölgesinde üretilen tarımsal ürünler buradan mavnalara yüklenerek denizden gönderiliyordu. Aliağa’da ticaretin gelişimine iskele bölgesinin çok katkısı olmuştur. Aliağa’nın küçücük iskeleyle başlayan ticari yaşamı, bugün yılda 40 milyon ton yükleme boşaltma yapılan dev bir sanayi ticaret kentine dönüştü” Dedi.


Söyleşinin sonunda yazar Cevat Yıldırım çok sayıda sevenine kitaplarını imzaladı. Etkinlik toplu olarak Aliağa hatırası fotoğrafı çekilmesiyle son buldu. 


Fotoğraflar: Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4