Yat üreticileri tersaneye kavuşuyor

19.05.2009
  •  A 
Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kira bedeli yüksek bulunduğu için, Aliağa Çaltıdere'de yıllardır bekleyen tekne ve yat tersanesi projesi hayata geçiyor.

Yıllardır denizden uzakta yat ve tekne imalatı yapan İzmirli firmalar sonunda denizle buluşuyor. Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kira bedeli yüksek bulunduğu için, Aliağa Çaltıdere'de yıllardır bekleyen tekne ve yat tersanesi projesi hayata geçiyor.


Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Aslan Bilgi, 2001 yılında başlayan tersane kurma çalışmalarının 2006 yılında tamamlanmasına rağmen Çaltıdere projesinin 3 yıldan bu yana Maliye Bakanlığı'na takıldığını söyledi.


Bilgi, "Bakanlık ödeyebileceğimiz fiyatın çok üstünde bir bedel belirlemişti. 49 yıllığına kiralayacağımız bin 200 dönümlük arazinin fiyatı çok yüksekti. Fiyatlarda standart yoktu. Yapılan girişimler sonucunda Maliye olumlu bir adım attı ve daha önce talep ettiği fiyatı yüzde 70 indirdi. Yüksek kiralarla imalat yapma şansımız yoktu. Girişimlerimizle Türkiye genelinde standart bir fiyat oluşturduk" dedi.


Bilgi, indirimin ardından çok yakında Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile arazinin 49 yıllığına kiralanması için sözleşme imzalayacaklarını, sözleşmenin ardından Çaltıdere'de kurulacak tersanede 4-5 yıla kadar tekne ve yat imalatının başlayacağını kaydetti. 


5 bin kişiye iş imkânı

Tersaneye yapılacak yatırımların kooperatif tarafından yürütüleceğini kaydeden Bilgi, proje tamamlandığında bölgede yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.


İzmir'de yaklaşık 30-35 yat ve tekne üretimi yapan firmanın bulunduğunu ifade eden Bilgi, "Kayıtlı olmayanlarla birlikte bu sayı 50-60'a çıkıyor. Bu firmalar denizden uzak sanayi sitelerinde, organize sanayi bölgelerinde zor şartlarda üretim yapıyor. Tersane projesi ile dağınık halde üretim yapan sektör temsilcileri bir çatı altında daha etkin ve organize şekilde üretim yapacaklar. Rahatlıkla tekne ve gemilerini denizle buluşturacaklar. Hedefimiz önümüzdeki dönemde bölgede megayat üretmek" diye konuştu.


Sektör temsilcilerinin ara elaman bulmakta güçlük çektiğinin altını çizen Aslan Bilgi, Çaltıdere çalışması kapsamında ara elaman yetiştiren mesleki bir okul projelerinin de bulunduğunu ifade etti.


Sektörün ihracat ağırlıklı çalıştığını anlatan Kooperatifin 2. Başkanı Nazif Kocaman ise, şu anda bölgeden yaklaşık ihracat rakamının 5-6 milyon dolar civarında olduğunu, ancak Çaltıdere hayata geçtiğinde bu rakamın 100 milyon dolar seviyesine çıkacağını söyledi. Kocaman, "Firmaların ciddi yurtdışı bağlantıları bulunuyor. Ancak fiziki yetersizlikler nedeniyle tam kapasite ile çalışamıyoruz" diye konuştu. 


Referans/ Mete Tamer Omur