Çakmaktepe'den 174 milyon euroluk yatırım

03.01.2009
  •  A 
Çakmaktepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, “Ulaşacağımız 280 mv'lık kapasite ile, İzmir'in enerji ihtiyacının beşte birini karşılayacağız” dedi

İzmirli 146 işadamının ortaklığı ile kurulan geçen yıl 35 mv'lık kapasitesi ile elektrik üretimine başlayan Çakmaktepe Enerji Santralı, krize aldırmadan 174 milyon euroluk yeni yatırım yapıyor.

 

Halen devam eden yatırımla önce kapasitesini 105 mv'a çıkaracak olan santral, 2010 yılı Nisan ayına kadar da yeni yatırımıyla birlikte kapasitesini 280 mv'a ulaştıracak. Şirket, kredilerin kıt olduğu bir dönemde Bank Asya'dan aldığı 5 yıl vadeli kredi ile yatırımını gerçekleştirecek. Çakmaktepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, en iyi yatırımın kriz döneminde olduğunu belirterek, krizden sonra enerji kullanımında yüzde 12 artış olacağını, şimdiden buna hazırlık yaptıklarını söyledi. Akkan, yeni kurdukları santralle İzmir'in beşte birlik elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye de ulaşacaklarını kaydetti.

 

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRİYOR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından 26 Haziran tarihinde Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) düzenlenen törenle 35 mv'lık enerji santralinin üretim kapasitesini 7 kat artırarak 280 mv'a çıkaracak enerji santralinin temeli atıldı.

Çakmaktepe Enerji doğalgaz santrali için 160 milyon euro, buhar tribünleri için de 14 milyon euroluk yatırım yapacak. Firmaların küçüldüğü, bazı fabrikaların ise kapandığı bir ortamda yatırıma devam eden Çakmaktepe Enerji, krizi yatırım yaparak fırsata çevirmeyi amaçlıyor.

 

2010 NİSAN'INA HAZIR

Çakmaktepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, kriz sonrası Türkiye'nin enerji ihtiyacını göz önüne alarak yatırımı son hızla sürdürdüklerini kaydetti. Akkan, "Yeni yatırımla birlikte üretim kapasitemizi 250 mv'a çıkaracağız. Bunun için 160 milyon euro yatırım yapacağız. Ayrıca 30 mv'lık buhar tribünü siparişi de verdik. Baca gazından üretim yapacak buhar tribünü ile birlikte yatırım tutarı 174 milyon euroyu bulacak. Buhar tribünü ile üretim kapasitemiz de 280 mv olacak. Finlandiyalı bir firmadan santralimizi alacağız. Santral tam kapasite ile 2010 yılı Nisan ayında üretime geçecek" dedi.

 

FIRSATA ÇEVİRMEK

Krizin birçok sektörde sıkıntı yarattığını ancak yatırımlar için bazı sektörlerde avantajlar sunduğunu vurgulayan Akkan, enerji sektörü için de yatırımın en iyi dönemi olduğunu kaydetti. Kriz nedeniyle enerji tüketimi düştüğü için sorun gözükmediğini ancak, krizin bitmesi ile enerji darboğazının gündeme geleceğini açıklayan Akkan, bu nedenle kriz sonrasına hazırlık yaptıklarını kaydetti. Enerji tüketiminin işlerin yoluna girmesi ile yüzde 12 artacağına işaret eden Akkan, "Bizim ulaşacağımız 280 mv'lık kapasite, İzmir'in beşte birlik enerji ihtiyacına denk geliyor. Kapasite olarak en büyük santraller arasında yerimizi aldık. Bu yatırımla sektörün önemli oyuncuları arasında yerimizi alacağız" dedi.

 

RAKAMLARLA SON DURUM

* Toplam kapasite 280 mv'a çıkacak.

* Yatırım tutarı 174 milyon euro.

* 2010 yılı Nisan ayında tamamlanacak

* İzmir'in 5'te birlik enerji ihtiyacını karşılayacak.

 

 

Kaynak: Murat Şahin (YeniAsır)