OSB'lerden Teminat isteyen BOTAŞ'a tepki

22.12.2008
  •  A 
OSB'ler BOTAŞ'a Karşı Bayrak Açtı: Teminat Vermiyoruz, Yüzde 1'in Kalkmasını Da Kabul Etmiyoruz

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Arasındaki Doğalgaz Tartışması Büyüyor. BOTAŞ, 1 Ocak 2009 Tarihine Kadar Teminat Vermeyen Osb'lerin Gazını Keseceğini Bildirmişti. Osb Başkanları, Beş Bölgede Doğal Gazın Bir Gün Kesilmesi Halinde Üretim Kaybının 100 Milyon Dolar Civarında Olacağını İfade Etti.

 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile organize sanayi bölgeleri (OSB) arasındaki doğalgaz tartışması büyüyor. BOTAŞ, 1 Ocak 2009 tarihine kadar teminat vermeyen OSB'lerin gazını keseceğini bildirmişti. OSB başkanları, beş bölgede doğal gazın bir gün kesilmesi halinde üretim kaybının 100 milyon dolar civarında olacağını ifade etti.

 

İzmir ve Manisa'daki beş OSB'nin yönetimi, BOTAŞ'ın kendilerinden yıl içinde en yüksek iki fatura bedeli kadar teminat istemesi ve yüzde 1 olan dağıtım bedelini yılbaşından itibaren kaldırmasına tepki gösterdi ve, “Teminatları vermiyoruz, yüzde 1'lik dağıtım bedelinin kaldırılmasını da kabul etmiyoruz.” diyerek, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını belirtti. 

 

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Başkanı Hilmi Uğurtaş, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Başkanı Sait Türek, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Başkanı Atıl Akkan, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Başkanı Pınar Yurdun ve Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Başkanı Kamil Porsuk; Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) konu hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

 

OSB yöneticileri, bölgelerinde doğalgaz dağıtımı ve tahsilatı yapmaları karşılığında aldıkları yüzde 3'lük kesintinin yüzde 1'e indirildiğini, yılbaşından sonra da tamamen kaldırılacağını belirterek, "BOTAŞ'ın tahsildarı gibi görev yapıyoruz. Hiçbir hizmet karşılıksız değildir." dedi. İAOSB Başkanı Uğurtaş, ekonomik kriz ortamında sanayiciden teminat metubu istenmesinin doğru olmadığını söyledi. Hiçbir OSB'nin BOTAŞ'a borcu bulunmamasına rağmen teminat istendiğini vurgulayan Uğurtaş, borçlarını ödemeyenlerin cezasının sanayiciye çektirilmek istendiğini savundu.

 

Hilmi Uğurtaş, Türkiye'deki bütün OSB'lerin teminat mektubu vermemekte kararlı olduğunu dile getirerek, "Gelsinler, gazımızı kessinler. Hangi gerekçeyle keseceklerini merak ediyoruz. Buna güçlerinin yetip yetmeyeceğini de görmek istiyoruz." şeklinde konuştu. İAOSB'de doğal gaz dağıtımı için 4 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirten Uğurtaş, yüzde 1'lik payın OSB'lerin dağıtım yatırımlarını, bakım ve işletme masraflarını karşılayamadığını vurguladı. Uğurtaş, "Yatırım yap, gazı dağıt, parayı topla diyorlar, sonra da karşılığında bir bedel vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Bedeli olmadan bu işi kim yapar? Anayasal suç işleniyor. Kimse kimseye angarya iş yaptıramaz. Hukukçularımız hazırlık yapıyor, en kısa sürede idare mahkemelerine dava açacağız." dedi.

 

Uğurtaş, doğal gazın kullanıma başlandığı ilk yıllarda yüzde 21 olan OSB payının önce yüzde 8'e, daha sonra sırayla 6, 4, 3 ve 1'e indirildiğini vurguladı. OSB paylarını kaldırmanın mantığa uymadığını, arkasında başka bir sebebin yattığına inandıklarını belirten Uğurtaş, bu hizmetlerin OSB'lerin elinden yok fiyatına alınıp bazı firmalara peşkeş çekileceğini ileri sürdü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da konuyu bildiklerini ve aynı şikayetlerde bulunduklarını savunan Uğurtaş, icra noktasında bulunanların görevlerinin gereğini yapmasını beklediklerini kaydetti.

 

ALOSBİ Başkanı Akkan ise BOTAŞ'ın istediği zaman vanayı kapatma imkanı bulunmasına rağmen teminat mektubu talebinin ardında, bu mektupların başka amaçlar için kullanılmak istenmesinin yattığını iddia etti. Aşiretlerde bile görülmeyecek oyunlar sergilendiğini öne süren Akkan, BOTAŞ'ın kötü idare edildiğini ve bir yerlere para kaptırdığını söyledi. Bu zarardan kurtulmak için sanayiciden teminat mektubu istediğini ve bu mektuplar kullanılarak bankalardan kredi çekileceğini savunan Akkan, teminat konusunun acil kaynak bulmaktan başka bir amaç taşımadığını söyledi. BOTAŞ'ı Deli Dumrul'a benzeten Akkan, şunları kaydetti: "Teminat mektubu verilmemesi halinde, 1 Ocak 2009'da gazın kesileceği söyleniyor. Normal zamanda çalışmayan BOTAŞ, resmî tatilde gelip vanamızı kapatacakmış. Kendilerini bekliyoruz."

 

Kontrat devirleriyle doğal gaz piyasasında gelecek dönemde yeni satıcılar ortaya çıkacağına dikkat çeken Atıl Akkan, teminat kararının ardında yeni satıcılara müşteri kazandırma niyeti olabileceğini söyledi. ALOSBİ olarak ayda 3,5 miyon YTL'lik doğalgaz kullanıldığını belirten Akkan, "Normalde iki aylık teminatımız 7 milyon YTL. Bizden istenen teminat ise 20 milyon YTL. Bu da altı aylık demektir. Kriz ortamında, yıl sonu gibi bir dönemde 10 günlük zaman diliminde hangi banka 20-30 milyon YTL teminat verebilir? Sen kaptır paraları Melih Gökçek'e, sonra gel sanayiciden iste. Hükümet bu konuda gerekeni yapmıyor. BOTAŞ Genel Müdürü emrinde, bir kararnameyle gönderilebilir. Yerine de işi bilen biri getirilebilir." diye konuştu.

 

KOSBİ Başkanı Yurdun da doğal gaza gelen zamlar ve teminat sıkıntısı sebebiyle bazı fabrikaların kömüre geri döndüğünü kaydetti. Bölgenin 20 milyon metreküp olan aylık gaz harcamasının, devamlı gerileyerek geçen kasım ayında 14 milyon metreküpe düştüğünü ifade eden Yurdun, vanaların kapanması halinde elektrik santrallerinin de çalışmayacağını ifade etti. MOSB Başkanı Sait Türek de yanlıştan bir an önce dönülmesini isteyerek, "BOTAŞ'ın dışında bir yerden gaz almaya mı zorlanıyoruz, bunu zaman içinde göreceğiz." dedi.