KOSGEB Destekleri üyelere tanıtıldı

29.11.2008
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası, KOSGEB ile Birlikte Düzenlediği Seminerde, Sıfır Faizli Destekleri Üyelerine Tanıttı.

Global Mali Krizin etkilerini hissetmeye başlayan reel sektör ve kobiler, finans sıkıntısı çekerken, tüm gözler Sıfır faizli  KOSGEB kredi desteklerine çevrildi. Aliağa Ticaret Odası, Aliağa’da düzenlediği seminer ile üyelerine KOSGEB desteklerini tanıttı. KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Kazım Akgün ile DEÜ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürü Bilal Erdemir, seminerde destekleri tanıtarak Oda üyelerinin sorularını yanıtladı. Toplantıya büyük ilgi gösteren Oda üyeleri, KOSGEB’in imalatçı tanımını geliştirerek daha geniş bir sektöre destek vermesini istedi.

 

Toplantıda; sıfır faizli krediler başta olmak üzere; danışmanlık, eğitim, Girişimciliği geliştirme, Pazar araştırma, kalite geliştirme, İnovasyon ve ihracat gibi konularda KOSGEB'in verdiği hizmetler anlatıldı. KOSGEB veri tabanına nasıl girilebileceği, yapılması gerekenler de detaylı olarak anlatılarak katılımcıların sorularına cevap verildi.

 

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası yönetim Kurulu Başkan vekili M.Ender Özer, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu güç dönemde reel sektörün desteklenmesi lazım. Krize bağlı belirsizlik ortamı derinleşiyor, girdi maliyetleri yükseliyor. Şirketlerin kârsızlık sorunu artıyor. Cirolar düşüyor, tahsilat yapılamıyor. Böyle bir ortamda Kobiler, küresel krizi kurban edilmemeli. Bu anlamda KOSGEB kanalıyla verilen destekler büyük önem taşıyor. Bu toplantımızda KOSGEB’in KOBİ’lere yönelik destek uygulamalarından üyelerimizin nasıl yararlanabileceğini konuşacağız” Dedi.

 

KOSGEB’in veri tabanında İzmir’de faaliyet gösteren 6000 firmanın olduğunu söyleyen KOSGEB İzmir İşletme Merkez Müdürü Kazım AKGÜN, “İzmir’de faaliyet gösteren İmalatçı firmaların yaklaşık üçte birini veri tabanımıza aldık. Türkiye’de bu sayı 70 binin üzerindedir. Böyle bir veri çalışması AB ülkelerinde bile yok. Ülkemizde, imalatçı Kobilerin veri tabanına alınma oranı yüzde 24 iken, AB’de bu oran yüzde 16 düzeyindedir. Bunu da 650 kişilik KOSGEB kadrosuyla yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda KOSGEB, daha etkin, daha fazla kaynakla çalışır duruma gelecek” dedi.

 

KOSGEB’DEN İZMİRLİ KOBİLERE 10 MİLYON YTL’LİK DESTEK

Kobi beyannamesini dolduran ve anket çalışması tamamlanan imalatçı Kobilerin KOSGEB sıfır faizli kredi desteği uygulamasına başvurabildiğini ifade eden Akgün, “Ancak bu tür kredi uygulamalarında yine bankacılık kuralları ve işlemleri geçerlidir. KOSGEB olarak biz sadece kredinin faizini ödüyoruz. Onun dışında firma bankacılık sisteminin istediği şartları karşılamak zorundadır” dedi.

KOSGEB’in İzmir’deki KOBİ’lere 2004 yılında 3,5 Milyon YTL destek sağladığını kaydeden Akgün, bu rakamın 2007’de sıfır faizli kredi desteklerinin de uygulamaya girmesiyle 10 milyon YTL’ye ulaştığını, 2008’de de aynı hedefin yakalandığını ifade etti.

 

SIFIR FAİZLİ CANSUYU DESTEK KREDİSİ

KOSGEB’in İzmir’deki destek uygulama rakamları hakkında bilgi veren Akgün, “Eylül ayında başlatılan İhracat kredisi faiz desteği uygulamasına İstanbul’da giren işletme sayısı 1600’e yaklaştı. İzmir’de de yaklaşık 400 işletme bu destekten faydalandı. 2007 yılında İzmir’de 740 işletmeye İstihdam, ihracat, gıda, makine desteği sağladık. 26 Kasım’da başvuruları alınmaya başlanan Sıfır Faizli istihdam endeksli Cansuyu Destek kredisi, Krize önlem olarak uygulanan bir projedir. 10 bin işletme desteklenmesi hedefleniyor. Ama bu sayı 15 bine çıkarılabilecek.” Dedi.

 

İMALATÇI KOBİLER BAŞVURABİLECEK

1-9 arası personel çalıştıran, KOSGEB veri tabanındaki İmalatçı işletmelerin Cansuyu kredisi desteğinden faydalanabileceğini söyleyen KOSGEB İzmir İşletme geliştirme Merkez Müdürü Kazım Akgün, “Bu yılki destek bütçemizin dörtte birinden fazlasını sıfır faizli Cansuyu desteğine ayırdık. İşletmelerden sadece KOSGEB veri tabanına girerek KOBİ beyannamesini onaylatmalarını istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz.” Dedi.

 

CANSUYU’NA İKİ GÜNDE İSTANBUL’DA 886, İZMİR’DE 286 BAŞVURU

26 kasım’da başlayan cansuyu desteğine ülke genelinde 2 gün içinde 5 bin 200 başvuru yapıldığını kaydeden Akgün, “10 bin başvuru öngörülen cansuyu’na büyük talep var. 2 buçuk günde 5 bin 200’e ulaşıldı. KOSGEB başkanlığı, bu rakamı 15 bine çıkarma yetkisini aldı. 26 Kasım’da başlayan Cansuyu desteğine 28 Kasım saat 12.00 itibariyle yapılan başvurulara göre; İstanbul’da 886, İzmir’de 286, Bursa’da 225, Ankara’da 224, Denizli’de 213, Konya’da 180, Kayseri’de 150, İçel’de 138, Manisa’da 115 ve Eskişehir’de 105 başvuru var. İzmir Bölgesine bu müracaatlarla 16 Trilyon sıcak para gelecek” Dedi. 

 

FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4, FOTO 5, FOTO 6, FOTO 7