MKE Lojmanları ve arazisi satışta

23.11.2008
  •  A 
29 yıl Önce dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Ağır Sanayi hamlesi yatırımları kapsamında Aliağa’da yapılması düşünülen Çelik Fabrikası için kurulan lojmanlar 29 yıl sonra satışa çıktı.

29 yıl Önce dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından Ağır Sanayi hamlesi yatırımları kapsamında Aliağa’da yapılması düşünülen Çelik Fabrikası için kurulan lojmanlar 29 yıl sonra satışa çıktı.

 

Türkiye'de ağır sanayi denildiğinde akla gelen tek merkezlerinden biri olan Aliağa'da bundan 29 yıl önce Ağır sanayi hamlesine start verilmişti. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, bölgede çelik fabrikası kurulmasına onay verdi. Makine Kimya Endüstrisi (MKE) yöneticileri de bu kararla harekete geçti. 1979 yılında hummalı bir çalışma başladı.  Fabrikanın kurulmasından önce çalışanlar için lojman yapımına girişildi. Amaç, kalıcı bir projeye hayat vermekti.

 

Aliağa ile Yeni Foça yolu arasındaki Çakmaklı Köyü yakınlarında 57 bin metrekarelik arazide 84 daireden oluşan 14 bloğun temelleri atıldı.  İnşaat devam ederken hükümet değişti. 43. hükümeti Süleyman Demirel kurunca MKE'nin fabrika projesi de bir süre sonra iptal edildi. Yerine hurda üretim tesisleri yapımına karar verildi. Bu sırada lojmanlardaki inşaat hızla sürüyordu. 6 blok tamamlanmıştı. Tesiste çalışan personel 6 bloktaki 36 daireyi lojman olarak kullanmaya başladı. Ancak geriye kalan 8 blok yarım kaldı. 48 dairenin olduğu bloklara bu güne kadar kimse el atmadı. Deniz manzaralı lojmanlar tamamen çürümeye terk edildi. 

 

Binalar önce 2004 yılında satışa çıkıldı. Alıcılar istenen yüksek fiyatlar nedeniyle ihaleye katılmadı. İkinci ihale 2006 yılında yeniden yapıldı. 8 parsel toplamı 34 550 m2 yüzölçümlü arsaların değeri 1.727.500,00-YTL olarak belirlenirken,  tamamlanmamış 8 blok 48 dairenin değeri 1.450.000,00-YTL olarak belirlendi. 2006 yılı muhammen bedeli ise 3.177.500,00 YTL olarak açıklandı. Bu kez de ihaleye kimse katılmadı. Aradan geçen 2 yıl sonrası  20 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü, Aliağa ilçesi Çakmaklı Köyü sınırları içinde bulunan, 8 blok 48 daireden oluşan natamam binaları arazisi ile birlikte satmak üzere ihale açtı.

 

Satışı ilişkin duyuru Resmi Gazete’de yayımlandı. Duyuruda “Aliağa İlçesi, Çakmaklı Köyü sınırları içerisinde bulunan kuruma ait 8 adet parsel üzerindeki 8 blok 48 daireden oluşan natamam binalar arazisi ile birlikte satışı kapalı zarfla teklif alma daha sonra açık arttırma ile pazarlık yapılmak sureti ile satılacak. İhale, 16 Aralık 2008 tarihinde saat 14.00'de müdürlükte gerçekleştirilecek. Toplam yüzölçümü 34 bin 550 metrekare olan arazilerin binalarla birlikte toplam muhammen bedeli 2 milyon 700 bin YTL olarak belirlendi. İhalede, 8 blok 48 adet natamam bina ve arazisinin tamamına birden teklif verilecek, ayrı ayrı verilen teklifler dikkate ise değerlendirilmeyecek. Satışa katılmak isteyenler şartnameyi bedeli mukabili Ankara'da MKE Genel Müdürlüğü Yatırırım Planlama Daire Başkanlığı, İstanbul'da MKE İstanbul Pazarlama Şube Müdürlüğü, İzmir'de ise MKE Hurda İşletmesi İzmir Aliağa Hurda Müdürlüğünden bedeli mukabili temin edilebilecek. Şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları, ihale günü ihale saatine kadar MKEK Genel Müdürlüğü Yatırım Planlama Daire Başkanlığına verilecek” denildi. .