Değişen Sosyal Güvenlik Kanunu, Aliağa'da düzenlenen seminerde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere anlatıldı. İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen seminere Aliağa, Bergama, Dikili, Kınık, Menemen ve Foça ilçelerinde hizmet veren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin yanı sıra kurum ve kuruluşlarda çalışan muhasebeciler katıldı.
İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Baş Müfettişi Dr. Özkan Bilgili tarafından verilen ve 4 saati aşkın süren seminere 200'ü aşkın muhasebecinin yanı sıra Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Zakir Kılıç, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Osman Savran katıldı.
Seminerde; İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Baş Müfettişi Dr. Özkan Bilgili, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kanunu ile ilgili artık SSK'lıların 4/a'lı, Bağ-Kur'lular 4/b'li ve Emekli Sandığı iştirakçileri 4/c'li olarak telafuz edileceğini ifade ederek yasa ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Mükelleflerin ve vatandaşların kanunu bilmesine karşın kanunun ne şekilde uygulanacağını belirleyen yönetmeliklerin bazılarının çıkmadığını, çıkanların ise henüz sisteme konulmadığını hatırlatan Dr.Özkan Bilgili, açıklamalarda Genel Sağlık Sigortası ilgili de ayrıntılı bilgiler verdi.
İzmir'in ilçeleri arasında böylesi bir seminerin ilk defa Aliağa'da düzenlendiğini ifade eden Baş Müfettişi DR. Özkan Bilgili, Seminerin ardından gazetemize şu açıklamayı yaptı;
“Ekim ayı itibariyle sosyal güvenlik reformu uygulamaya geçti. Hem Sosyal Sigortada, hem Genel Sağlık sigortası uygulamasında önemli değişiklikler var. Bu değişikliklerin büyük bir bölümünde uygulayacak olanlar da serbest muhasebeci ve mali müşavir meslek mensupları. Dolayısıyla hem kurum işlemlerini yapmada rahatlık sağlaması, hem de meslek mensuplarını, özellikle geçiş evresinde yardımcı olmak adına bu semineri veriyoruz. Kimler sigortalı sayılıyor, kimler sayılmıyor. Bunların indirimleri, sosyal güvenlik kurumu hangi sürelerde yapılacak. Primleri nasıl hesaplanacak, nasıl ödenecek, iş kazası meslek hastalığında yeni haklar var mı. Özellikle Bağ-Kurlular için yeni haklar söz konusu. Emeklilik rejiminde değişiklik var mı. Genel sağlık sigortasında yeni gelen yenilemeler neler bu konularda açıklamalarda bulunup, meslektaşlarımızı aydınlattık. Seminerin amacı buydu.” Dedi.
SEMİNER İZMİR İLÇELERİNDE İLK
Böylesi bir semineri İzmir'in ilçeleri arasında ilk olarak Aliağa'da yaptıklarını belirten DR. Özkan Bilgili,”Semineri ilk defa Aliağa'da yapıyoruz. İzmir de belirli kesimlere birkaç defa yaptık. İlk defa Aliağa temsilciliği ve organizasyonuyla bu seminer gerçekleşmiş durumda. Artık bundan böyle SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı diye bir kurum yok. Sosyal Güvenlik Kurumu var. Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü olacak. Bir de bunun yanı sıra İzmir'in ilçelerinde 22 ilçede Merkez Müdürlüğü olacak” dedi.
DR. Özkan Bilgili, İlçe Merkez Müdürlüklerinin ne zaman faaliyete geçeceği sorularına ise şu cevabı verdi; “Bu organizasyon dairesi başkanlığımızın yaptığı ham çalışmalar. Yönetim kurulu karar aldığı vakit, yönetim kurulu kararı yarın da alabilir, bir sene sonrada alabilir. Ankara'daki yönetim kurulu karar aldığı vakit. Aliağa'da da sosyal güvenlik merkez müdürlüğü kurulabilir. Merkez müdürlüğünü bir banka şubesi gibi düşünün işlemlerini buradan vatandaş İzmir'e gitmeden bir çok şeyini buradan halledecek. Yani şimdi İzmir'de artık Bağ-Kur İl Müdürlüğüne gidiyorum diye bir olay yok. Bağ-Kur da yok aslında SSK'da yok artık. Sosyal Güvenlik il müdürlüğüne gidiyorum diye gitmek gerekiyor. Eski binaların zaten şeyi kapanmak üzere bugün yarın merkez binalar ortaya çıkar” diye sözlerini tamamladı.
BİLDİĞİMİZİ SANIP DA BİLMEDİĞİMİZ ÇOK ŞEYİ ÖĞRENDİK
Bakırçay yöresindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere yönelik olarak düzenlenen seminerin son derece verimli ve faydalı geçtiğini belirten İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilcisi Hasan Yıldırım, semineri şu sözlerle değerlendirdi;
“1 Ekim'de yürürlüğe girin 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili olarak sayısız deşiklikler oldu. Bundan sonra artık Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı gibi bir tanım ve ifade yok. Bütün bu kurlar artık birleştirerek Sosyal Güvenlik Kurumu olarak telaffuz edilecek. Bizde İZSMMMO Aliağa İlçe Temsilciliği olarak bu yasayı işin üstadı olan İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu Baş Müfettişi DR. Özkan Bilgili'den öğrenmek istedik. Seminere; Bakırçay yöresi (Aliağa, Bergama, Dikili, Kınık, Menemen, Foça) ilçelerde de görev yapan serbest muhasebeci ve mali müşavirlik işi ile iştigal eden arkadaşlarımızı davet ettik. Bu toplantıyı İzmir Oda yönetimi ile birlikte organize ettik. Çok da faydalı oldu” dedi.
YASA ÇIKTI AMA YÖNETMELİKLERİ ÇIKMADIĞI İÇİN ÇOK ZORLUK ÇEKİYORUZ
5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun çok uzun tartışmalar sonucu yasalaştığını belirten Temsilci Hasan Yıldırım, “Yasa çıktı ama yönetmelikleri geç kaldı. Biz tüm bildirgelerimizi internet ortamında veriyoruz Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Web siteleri halen çalışmıyor. Bırakın siteyi Kurumda çalışanlar daha konuya vakıf değiller. Vatandaşların sorularına net ve doyurucu bir cevap veremiyorlar. Vatandaşlar; kurumda 'git gel, daha sonra yine gel' gibi yanıtlarla karşılaşıyorlar. Şu an ilişik kesme, borcu yoktur gibi yazılar almak maalesef mümkün değil. Şu an kurum tabela değiştirmekten öte maalesef bir şey yapmamaktadır. Yasa gereğince İzmir genelinde 22 tane, biri Aliağa'da olmak üzere Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü açılması gerekir. Ama hala bir girişim ve açıklama yok. Tüm muhasebeci arkadaşlar bu belirsizliklerden dolayı büyük sıkıntı çekiyoruz. Biz tüm bu tür aksaklıklar içerisinde ne yapmamız gerektiğini, ne yapacağımızı öğrenmek için bu semineri düzenledik. Seminerde verilen bilgiler bizi bir nebze olsun rahatlattı” dedi.