İşadamları 10 milyar dolar istiyor

İşadamları 10 milyar dolar istiyor
25.10.2008
  •  A 
İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara bir mektup gönderdi

İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara bir mektup göndererek, ekonomik krizin reel sektör üzerinde yarattığı olumsuzlukların giderilmesi için işsizlik fonunun kullanılmasını önerdi.

 

Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlık ve kurumlardan dövizdeki dalgalanmanın durdurulmasını, Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale etmesini isteyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dün de yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek krizin etkisinin azaltılmasında İşsizlik Fonu'nun kullanılmasını istedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra ilgili bakan ve kuruluşlara da gönderilen mektubunda Demirtaş, yaşanılan ekonomik gelişmelerin reel sektöre olan en büyük olumsuz etkisinin kredi borç ödemelerinde ve pazar daralmasında yaşanacağını ifade etti.

 

10 MİLYAR DOLARLIK EK KAYNAK LAZIM

Türk özel sektörünün 140.4 milyar dolar tutarındaki borcunun yüzde 29'luk kısmı olan 39.9 milyar dolarının vadesinin Temmuz 2008-Temmuz 2009 dönemi olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bu tutarın 25.1 milyar doları reel sektöre aittir. İmalat sanayinin payı 10.3 milyar Dolar, hizmet sektörünün payı ise 14.7 milyar dolardır” diyerek borcun yüksekliğine dikkat çekti.

 

Bu kredinin büyük bir kısmının yeni şartlarla uzatılsa bile en azından 10 milyar Dolarlık bir ek finansman ihtiyacı söz konusu olacağını belirten Demirtaş, 70 bin oda üyesi adına gönderdiklerini ifade ettiği mektubunda taleplerini şu sözlerle ifade etti:

 

“Akla gelen çözümlerden birisi İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın bir kısmının kullanılması olabilir. Eylül 2008 ayı sonu itibariyle fonda biriken para 35 milyar 781 milyon YTL olup bu yaklaşık 22 Milyar dolara karşılık gelmektedir. Bu fonun temel amacına aykırı olmamak üzere geri dönüşünün sağlıklı bir şekilde sağlanması şartıyla, fonda biriken tutarın yarısının devlet garantisi altında finans sitemine aktarılması ve reel sektörün ihtiyaçları için kullanılması ile kısa vadeli riskin büyük ölçüde giderilmesi mümkün görülmektedir.”

 

Demirtaş, özel sektörün borç yükünün altında kalmasının iflaslara, kapanmalara yol açabileceğini ve bu tehlikenin en önemli sonucunun da işsizlik olacağını belirterek, “İşsizlik fonunun amacı işsiz kalanlara yardımcı olmak, destek olmak. Biz de benzer nedenlerle, işsizlik artmadan, yeni işsizler ortaya çıkmadan önlem alınması için bu fonun kullanılmasını istiyoruz” dedi.