ABD savaş gemileri Aliağa'da sökülecek

17.08.2008
  •  A 
Vega Oil isimli dev geminin sökümüyle gündeme gelen Yalvaçlar Group, İzmir'in Aliağa ilçesinde 100'den fazla ABD savaş gemisini sökecek.

'Vega Oil' isimli dev geminin sökümüyle gündeme gelen Yalvaçlar Group, İzmir'in Aliağa ilçesinde 100'den fazla ABD savaş gemisini sökecek.

Yalvaçlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Yalvaç, değeri 3 milyar doları aşkın olan projenin tamamlanması için son aşamaya gelindiğini belirterek, "Kesin anlaşmaların imzalanmasını müteakip, 100'ü aşkın Amerikan savaş gemisini söküm için Aliağa'ya getireceğiz" dedi.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Yalvaç'ın verdiği bilgiye göre, ABD savaş gemilerinin tamamı, yerli gemi söküm şirketlerine az bir kârla ve "sök-sat-öde" yöntemiyle satılacak. Özellikle maddi gücü yeterli olmayan şirketler bu projeden yararlanacak. Böylece, çok uzun ve zor prosedürlerle yurtdışından gemi getirme problemi de halledilmiş olacak. Söküm şirketlerinin tesisleri, en az beş sene boş kalmayacak, birçok insana iş kapısı açılacak. Dünyanın en önemli söküm tesisleri arasında yer alan Aliağa Gemi Söküm Bölgesi, iş hacmi, ciro ve kazanç bakımından da ilk sıralara taşınacak.

 

Vega Oil'den sonra iki üç içinde Türkiye'ye ikinci bir dev gemi getireceklerini açıklayan Fuat Yalvaç, "Buna ilişkin her türlü anlaşmayı tamamladık. Ayrıca, daha önce aldığımız 10 milyon dolar değerindeki 'Und Adryatyc' isimli roro gemisi de yola çıktı. En geç 10 gün içinde Aliağa'da olacak. Sadece zarar gören kısımlarını söktükten sonra anlaşma sağladığımız bir tersanede inşa ederek tekrar çalışır duruma getireceğiz. Bunun dışında yine parasını ödediğimiz iki gemimiz de en kısa zamanda gelecek" şeklinde konuştu.

 

Vega Oil gemisiyle ilgili haberlere de açıklık getiren Yalvaç, şunları kaydetti: "Sözkonusu geminin satışı için İtalyan makamlarınca ihale açılmış, dünyanın önde gelen şirketleri katılmıştır. Bu ihaleyi, grup şirketlerimizden Cemsan Gemi Söküm kazandı. Kanuni prosedürlerin tamamlanmasının ardından gemi, başarılı bir şekilde Aliağa'ya getirilmiştir.

 

Söküm izni için müracaatlar yapılmış, resmî makamların denetimleri sonucunda sökümü için bir sakınca görülmemiştir. 1972 yapımı Vega Oil, şimdiye kadar Türkiye'ye söküm amacıyla getirilen en büyük ve en pahalı gemidir. Fiyatı 25 milyon dolardır. Sökümü, diğer bir şirketimiz olan Demtaş AŞ'nin tersanesinde yapılacaktır. Sökümü yaklaşık bir yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz."

 

www.denizhaber.com.tr