İzmir'e sivil tersane projesi yine hayal oldu. Geçen yıl hazırlanan Türkiye Tersaneler Master Planı'nda (TÜRKTERMAP) yer alan Çandarlı İzmir Tersanesi Projesi iptal edildi. Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH), Çandarlı Limanı'yla entegre şekilde çalışacak tersane projesini, bu yılın sonunda ihaleye çıkması beklenen Kuzey Ege Limanı'nın genişletilecek olması nedeniyle projeden çıkardı. Yalova'dan Bodrum'a kadar Ege kıyılarında tek bir sivil tersane dahi bulunmadığını belirten İzmirliler karara tepki gösterdi.
Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, DHL'nin, Çandarlı'da yapılması planlanan tersaneye, limanın büyümesine engel olacağı gerekçesiyle karşı çıktığını belirterek "Ulaştırma Bakanlığı da önerilen projeyi beğenmedi. Bu nedenle tersane projesi iptal oldu. Bölgede 2500 dönümlük alanın 580 dönümü tersane, 1920 dönümü liman için tahsis edilmişti. Ama bu alanda artık sadece liman olacak" diye konuştu.
YENİ YER ARANIYOR
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile birlikte bu ay sivil tersane için yer arayışlarına başlayacaklarını kaydeden Aytaş, İzmir'in tersane alanı konusunda sıkıntılı bir bölge olduğuna dikkat çekti. Çok sayıda SİT alanı olan bölgede yeni yer bulma konusunda kara kara düşündüklerini vurgulayan Aytaş, tercihlerinin Hazine arazileri olduğunu ifade etti. İzmir'deki tek tersanenin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Alaybey Tersanesi olduğunu hatırlatan Aytaş, "Tersane konusunda benim gönlümden burası geçiyor. Şu anda orada sadece bakım onarım yapılıyor" dedi.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinin bir bölümünü tersane yapma yönünde isteklerinin bulunduğunu dile getiren Aytaş, bölgenin bakanlar kurulu kararı ile oluşturulduğunu, bu nedenle bu kararı da aşmanın çok zor olduğunu anlattı.
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer de tersane alanının iptal edilmesinin İzmir ekonomisine ve gemiciliğin gelişmesine olumsuz etki yapacağını söyledi. Yıllardır tersane için yer arayışında olduklarını kaydeden Erginer, yatırımcılara da eleştirilerde bulunarak "Yatırımcılar ortaya çıksın, yer bulunur" açıklamasında bulundu.
KAMPANYAYA DEVAM
"Ege'ye tersane istiyoruz" kampanyasını yürüten Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, hızla gelişen gemi inşa sanayiinden pay almak adına kampanyayı sürdüreceklerini ifade etti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise diğer görüşlerin aksine limanın genişletilmesi kararını doğru bulduğunu söyledi. Bakım-onarım ve inşa konusunda stratejik konumda bulunan bölgede tersane için bugüne kadar yer bulunamamasının da üzücü olduğunu kaydeden Taşkın, Türkiye'nin katma değeri yüksek işlere ihtiyacı olduğunu ifade etti.