Araç muayenesinde dünya standartları

02.08.2008
  •  A 
Türkiye'deki araç muayene istasyonlarının özelleştirmesini üstlenen TÜVTURK'ün Ege Bölgesi'ndeki alt işleticisi konumundaki Aktur A.Ş İzmir'de 8 istasyonla hizmet veriyor

Profesyonel kadrosu ve modern cihazlarıyla hizmete hazır olduklarını söyleyen Aktur Genel Müdür Mehmet İlem, trafik kazalarının azalmasında önemli rol oynayacaklarını söylüyor

 

Türkiye'deki araç muayene istasyonlarının özelleştirmesini üstlenen TÜVTURK'ün Ege Bölgesi'ndeki alt işleticisi konumundaki Aktur A.Ş'nin İzmir'de 8, Denizli'de 3 istasyonla hizmet verdiğini belirten  Genel Müdür Mehmet İlem, Ağustos ayı içinde Aydın'da 3, Manisa'da 6 istasyon daha açarak toplam 20 istasyona ulaşacaklarını söyledi.

 

Bölgenin en büyük sermayeli kuruluşu Akça Holding'e bağlı Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş, yüksek teknolojisi ve geniş kadrosuyla araç muayenesini dünya standartlarında gerçekleştiriyor.

 

2007'de Türkiye'de 715 bin maddi hasarlı kaza meydana geldiğini, bu kazalarda 188 bin kişi yaralanırken, 9 bin 400 kişinin de yaşamını kaybettiğine dikkat çeken Aktur Genel Müdürü Mehmet İlem, "Araç muayene kültürü oluşturarak, insanların trafikte hem kendi güvenliklerini ve hem de araç güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

 

Türkiye'deki tüm araçların iki yıl içinde muayeneden geçeceğini vurgulayan İlem "Buna rağmen, araç muayenesinde frenlerin tutmaması, ilk yardım çantasının olmaması lastiklerin belirlenen standartlara uymaması ve camlardaki film uygulaması vize sürecinde en çok karşılaştığımız sorunların başında geliyor. Halkımızın bu konuda daha duyarlı davranması

ve bilgi eksikliğinin giderilmesi için biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

 

NUMARA SİSTEMİ

Araç muayenesinde, kişilere değil araçlara sıra verdiklerini dile getiren Mehmet İlem, "Bankalarda olduğu gibi işlemler için numara sistemi kurduk. Tüm evrakları eksiksiz olan araçların muayene süresi, işlem başladıktan sonra en fazla yarım saatte tamamlanıyor.

 

Kısa süre içinde bu işlemi 20 dakikaya düşürmeyi hedefliyoruz. Vize işlemlerinde vatandaşlarımızın zaman kaybetmemesi için görevli bir arkadaşımız sıra bekleyen sürücülere danışmanlık hizmeti sunuyor. Gelen müşterilerin evraklarını inceliyor, eksikleri belirleyerek gereksiz zaman kayıplarını ortadan kaldırıyor" ifadesini kullandı.

 

250 PERSONEL

Vatandaşlara daha hızlı hizmet vermek için halen 150 olan personel sayısını yeni istasyonların da devreye girmesiyle 250'ye yükselteceklerini açıklayan İlem, araç muayane istasyonlarında komisyon talebi, araçların gereğinden fazla kontrol edilmesi ve iltimas gibi iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

 

İlem, "Güvenlik görevlilerinin komisyon karşılığı araçlara sıra verdiği söylentisi de gerçek dışı. Bu görevliler vatandaşların hakkının yenmemesi için çalışıyor. Bu konuda çok duyarlıyız. Ayrıca TÜVTURK'ün ve bizim gizli ve açık denetimlerimiz de böylesi olayların ortaya çıkmasını engelliyor" bilgisini verdi.

 

RANDEVU UYGULAMASI

Araç muayane istasyonlarında hizmet veren personelin 52 günlük bir teknik eğitimden geçtikten sonra işe başladığını hatırlatan İlem, birkaç ay içinde başlatacakları randevu uygulamasıyla, çağrı merkezini arayan müşterilerin büyük kolaylık yaşayacaklarını belirtti.

"Tüm bu önlemlere rağmen vatandaşlarımız, muayene sırası için bekleyebiliyor" ifadesine yer veren Mehmet İlem şöyle devam etti: "Vize alma sürecindeki kriterler, Ulaştırma Bakanlığı'nın kesinlikle tavizsiz bir şekilde uygulamamızı istediği kriterlerdir. Araç muayene istasyonu personeli pasif muayene ilkesiyle hareket eder. Kısacası, elinde ne bir tornavida ne bir alet çantası taşır. Araç üzerinde herhangi bir müdahalede bulunmaz. Sadece varolan kusurları belirler. O yüzden ufak tefek eksiklikler yüzünden vize vermiyorlar, aracı çok fazla inceleyip, gereksiz yere muayene yapılıyor gibi eleştiriler gerçeği yansıtmıyor. Biz aracın dış görünüşüne ya da yaşına göreve vize vermeyiz. Önemli olan aracın trafiğe çıkmasına herhangi bir engel olup olmadığıdır"

 

"Hız ve kalite getirdik"

Öte yandan araç muayene sektöründe önemli bir oyuncu haline geldiklerini belirten Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, "Avrupa'dakinden daha iyi hizmet verecek bir yapılanmaya gittik. 140 milyon dolarlık ilk yatırımın ardından, arsa yatırımı için de 25 milyon dolar harcadık ve toplam 165 milyon dolarlık yatırımla sektöre adım attık" diye konuştu.

 

Sistem nasıl işliyor?

Aktur Genel Müdürü Mehmet İlem, TÜVTÜRK'te periyodik araç muayenesinin elle tutulabilen, gözle görülen ve ulaşılabilen aksamların muayene edilmesiyle gerçekleştiğini söyledi.

 

İlem, "Fren tertibatı, direksiyon sistemi, görüş şartları, aydınlatma sistemi, aks, jant, lastik, süspansiyon, şase ve şase bağlantı parçaları, diğer donanımların kontrolüyle muayene süreci tamamlanıyor. Ayrıca vatandaşların mağdur olmaması için yanlarında ruhsat, fenni muayene izin belgesi, trafik sigortası, gaz sızdırmazlık belgesinin de olması gerekiyor. Araçların vize alması için, ilk yardım setinin, 2 adet üçgen reflektörünün, yangın söndürme cihazının, stepnenin hazır bulunması gerekiyor" diyerek vatandaşları bilgilendiriyor.

 

TUVTÜRK MUAYENE İSTASYONU ALİAĞA'DA

Aliağa'da Özel Araç muayene istasyonu hizmete girdi. Yeni uygulama ile araç muayeneleri 1 Temmuz 2008’den itibaren Aliağa Yeni Sanayi Sitesi’nde pazar hariç her gün saat 08:30-16.30 saatleri arasında yapılıyor.

 

Aliağa Yeni Sanayi Sitesi’nde hizmet veren TÜVTURK Aliağa Araç Muayene İstasyonunun Telefonu: (232) 618 0014 -618 0024 – 618 0034