Aliağa Organize'de Lukoil sevinci

01.08.2008
  •  A 
İlçede Gözler Akpet'i Alan Rus Petrol Devinin Yapacağı Yatırımlara Çevrildi. ALOSBİ Başkanı Akkan, "Yeni istihdam imkanları yaratmalarını bekliyoruz" dedi

Aliağa'da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği ihaleyle Petkim'i satın alan Socar- Turcas- İnjaz Ortak Girişim Grubu'nun 2 milyar  dolarlık yatırım kararı coşkuyla karşılanırken, son olarak dünya petrol devi Lukoil'in Akpet'i satın alması ilçeyi hareketlendirdi. Şimdi gözler Lukoil'in 16 bin metreküp üretim ve dolum tesisi ile 12 bin ton kapasiteli madeni yağ işletmesinde gerçekleştireceği yatırımlara çevrildi.

 

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, "Lukoil gibi bir dünya devinin bölgemize gelmesi çok önemli. Önümüzdeki günlerde kendilerini ALOSBİ'ye davet ederek, buradaki yatırım fırsatlarını anlatacağız. Bilgi alışverişinde bulunacağız" dedi.

 

Satışın kesinleşmesi için Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurulu ile Rekabet Kurulu kararı gerektiğini belirten Akkan, "Lukoil'in Romanya, Ukrayna, Polonya'da tesisleri var. 1998'den beri Türkiye'de faaliyet gösteren firmanın bu satın alma ile bölgemize gelmesi çok önemli. Satışın kesinleşmesinin ardından agresif büyüme politikası izleyecek olan Lukoil, üretimle  birlikte istihdam ettiği işçi sayısını da artıracaktır" dedi.

 

İHRACATA BAŞLAYACAK

Akpet'e ait madeni yağ tesisinin iç piyasaya üretim yaptığını, Lukoil'in devreye girmesi ile birlikte Aliağa'dan ihracatın da sözkonusu olacağını ifade eden Akkan, "Lukoil, ihracatta önemli başarılara imza atacaktır. Akpet, depolama kapasitesi dikkate alındığında sektörünün 2. büyük firması idi. Aynı zamanda madeni yağ üretiminde dünya devi olan ve bu alanda Moskova'da özel bir Ar- Ge laboratuvarı bulunan Lukoil, kapasite artırıcı yatırımları gerçekleştirecek. Belki de izin aldıkları takdirde Türkiye'de bir rafineri de kuracaklar. Rafineri kuracakları bölge Aliağa olabilir. Lukoil'in Türkiye'deki yatırımlarından Aliağa'nın önemli bir pay alması için uğraş vereceğiz" diye konuştu.

 

ÜLKENİN LİDERİYİZ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da, Türkiye'nin petrol, madeni yağ ve kimya sektöründe merkezinin Aliağa olduğunu belirterek, "Global ekonomide sermaye sahibi yatırımcılar belli bir strateji dahilinde gelecek gördükleri pazarlarda yatırımlarını sıklaştırdılar. Lukoil de son yıllarda dünyanın yatırıma açık en büyük şirketleri arasında dikkat çekiyor. Bu firmanın Türkiye'ye yatırımını çok önemsiyoruz. Bunun yanı sıra Lukoil'in aldığı tesisler arasında Aliağa üretim, dolum tesisleri ile madeni yağ fabrikasının da bulunması heyecanımızı artırıyor.

Lukoil'in ilçemize gelmesi bizi sevindirdi. Aliağa'nın sektöründe liderliğini perçinlemesini sağlayacaklar" dedi.

 

HANGİ TESİSLER VAR?

Lukoil, 500 milyon doların üzerinde bir fiyatla Akpet'e ait şu birimleri satın aldı: 703 petrol istasyonu, 300 bin metreküp kapasiteli 8 petrol ürünleri terminali, toplam 7 bin 650 metreküp kapasiteli 5 LNG depolama tankı ve 7 bin metreküp kapasiteli 3 jet yakıtı terminali.

Lukoil, Aliağa'da 16 bin metreküp kapasiteli üretim ve dolum tesisi ile yıllık 12 bin ton madeni yağ üretim kapasiteli fabrikanın da yeni sahibi oldu.

 

 

Nihat Delibaşı (Yeni Asır)