Petkim Limanı'nda kapasite artacak

12.07.2008
  •  A 
Genel Müdür Kenan Yavuz, "Depolama sahasını 900 bin metrekareye çıkarak, Türkiye'nin en büyük araç terminalini bünyemizde yapılandıracağız" dedi

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Petkim Limanı'nda Türkiye'nin en büyük araç terminal yatırımını gerçekleştirme kararı aldı. Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, "Artan ihracat ve ithalat hareketleri karşısında Türkiye'nin ve Doğu Akdeniz Bölgesi'nin liman ihtiyacını karşılayan Alsancak limanı'nda gelecek dönemler yaşanabilecek sıkıntıları dikkate alarak böyle bir karara vardık" dedi.

 

LOJİSTİK KONUM

Bu amaçla liman depolama sahasını 900 bin metrekareye çıkaracaklarını kaydeden Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, "Otomotiv sanayinin ulaştığı potansiyel nedeniyle limanımızı aynı zamanda bir araç terminali haline dönüştürmek istiyoruz. Yeni eklenecek 900 bin metrekare depolama sahası yatırımının tamamlanması ile birlikte Türkiye'nin en büyük araç terminalini Petkim bünyesinde yapılandıracağız" dedi. Petkim Limanı'nın gelecek planlarıyla birlikte özellikle lojistik konumu itibarıyla Ege Bölgesi'nin deniz taşımacılığı talebini karşılama potansiyeline sahip olduğunu belirten Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz şunları söyledi; "Limanımızın kapasitesini bölgemizin ve ülkemizin hizmetine azami oranda sunmak istiyoruz. Bu amaçla, 2004'te limanımızı üçüncü şahısların kullanımına açtık. Özellikle Manisa ve İzmir'deki ithalat ve ihracatçılar olmak üzere bölge sanayicilerine hizmet vermeye başladık."

 

DEMİRYOLU BAĞLANTISI

Yavuz haftada 8 geminin yükleme boşaltma yaptığı Petkim Limanı'nın lojistik imkanlarına dikkat çekerek, "Limanın İzmir- Çanakkale yoluna bağlantısı var. Ayrıca, limana demiryolu bağlantısı yapmak için gerekli altyapı çalışmalarına başladık. Şu anda stratejik faaliyet konularımızdan biri olarak belirlediğimiz bu konuda gerek Petkim'in gelecekteki kapasitelerini karşılamak ve gerekse gelir temin etmek maksadıyla liman faaliyetimizi geliştiriyoruz" dedi.

 

GELECEK PLANLARI

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin (ALOSBİ) tam kapasiteye ulaşması, Menemen Organize Sanayi Bölgesi'nin de faaliyete geçmesiyle birlikte Petkim Limanı'nın daha da fazla önem kazanacağını işaret eden Yavuz, "Sürekli büyümeyi, gelişmeyi hedefleyen Petkim, Ege Bölgesi'nden ve bölge dışından gelen talepler doğrultusunda lojistik yatırımları ile büyümeyi planlıyor. Bu kapsamda yönetim stratejisi çerçevesinde Liman kapasitesinin ve kullanım alanlarının geliştirilmesine, sıvı, katı ve gazlara yönelik depolama alanlarına yönelik yatırımları büyüme planımıza koyduk" dedi.

 

OTOMOTİV ÖNCELİKLİ

Özellikle Otomotiv sanayinin ulaştığı potansiyel nedeniyle limanı aynı zamanda bir araç terminali haline dönüştürmek istediklerini vurgulayan Yavuz, "Gölcük-Yeniköy bölgesinde yakın zamanda hizmete girmesi planlanan Türkiye'nin ilk araba terminali yıllık 400 bin CEU araç elleçleme kapasitesiyle Marmara Bölgesi'nin ihtiyacını karşılayacak. Petkim Limanı'nda toplam depolama alanını 900 bin metrekareye çıkarmayı planlıyoruz. Limanın hudut kapısı olarak açılması, gümrük hizmetlerinin liman içinde gerçekleştirilmesinin yanı sıra, limanın Akdeniz ve Ege Bölgesi'nin deniz taşımacılığı talebini karşılama potansiyelini güçlendireceğiz. Böylece Türkiye'nin en büyük araç terminali Petkim bünyesinde hayata geçirilmiş olacak" diye konuştu.  

 

Nihat Delibaşı – Yeni Asır