TÜVTURK, 10 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak

05.07.2008
  •  A 
2008 Yılı Sonuna Kadar Türkiye Çapında 189'u Sabit, 80'i Gezici Olmak Üzere Toplam 269 Adet Yeni Araç Muayene İstasyonu acacak TUVTURK Aliağa'da hizmete başladı

2008 Yılı Sonuna Kadar Türkiye Çapında 189'u Sabit, 80'i Gezici Olmak Üzere Toplam 269 Adet Yeni Araç Muayene İstasyonu Açarak Ülke Çapında Uluslararası Standartlarda Hizmet Sunmayı Hedefleyen Tüvturk, 8 Yeni İstasyonuyla İzmir'de Faaliyete Geçti.

 

2008 yılı sonuna kadar Türkiye çapında 189'u sabit, 80'i gezici olmak üzere toplam 269 adet yeni araç muayene istasyonu açarak ülke çapında uluslararası standartlarda hizmet sunmayı hedefleyen TÜVTURK, 8 yeni istasyonuyla İzmir'de faaliyete geçti. İstasyonlar, TÜVTURK'ün iş ortağı Akça Holding iştiraki Aktur A.Ş. tarafından işletilecek. Denizli ve İzmir'den sonra Aydın ve Manisa'daki istasyonlar da faaliyete geçtiğinde Aktur A.Ş.'nin alt işleticiliğini üstlendiği il sayısı 4'e, istasyon sayısı 20'ye ulaşacak. Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK'ün araç muayene istasyonu İzmir'de açılan 8 yeni istasyonla birlikte 16 ilde 32'ye ulaştı. İzmir'deki 8 istasyonunun 3'ü merkezde, 5'i ise Aliağa, Bergama, Ödemiş, Tire ve Torbalı ilçelerinde yer alıyor. 

 

TÜVTURK Genel Müdürü E. Naci Başerdem, yeni araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimi ile ilgili olarak açılan ihalenin 613.5 milyon dolar ihale bedeli karşılığı kazanıldığı, 189 sabit, 80 gezici istasyonun tamamlanması ile birlikte yaklaşık 300 milyon Amerikan doları ilave yatırım harcaması gerçekleşmiş olacağına dikkat çekti. Başerdem, ülke genelinde faaliyetin başlaması ile birlikte istasyonlarda bin 800 kişiye yeni iş imkânı sağlanacağını vurguladı. İlk 12 ayda 4 milyon adet araç araç muayenesi gerçekleştirebilmeyi hedeflediklerini belirten Başerdem, 20 yıllık süreçte araçların muayene edilmesinden elde edilecek toplam gelirden, yaklaşık 7.3 milyar doların hazine payı olarak; 2.7 milyar doların KDV olarak Maliye Bakanlığına ödeneceğini; böylelikle istihdam vergileri, SSK prim ödemeleri ve kurumlar gelir vergiler hariç olmak üzere 20 yıl içinde 10 milyar dolar tutarında hazineye katkı sağlanacağını söyledi.

 

İzmir Hilton Oteli'nde TÜVTURK Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, TÜVTURK Genel Müdürü E. Naci Başerdem, Akça Holding ve Aktur A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, birlikte düzenlediği basın toplantısı düzenledi.

 

TÜVTURK Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen, ''Türkiye'de 1. ve 2. Bölge Araç Muayene İstasyonlarının Yapımı, Bakımı ve İşletilmesi Hizmetlerine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi'' nin 15 Ağustos 2007 tarihinde imzalandığını hatırlattı. Yerdelen, "18 ay gibi çok kısa bir süre içinde, 81 ilde 189 sabit istasyonun ihale şartnamesinde belirlenen il ve ilçelerde yerlerinin bulunması, bulunan arsalarda yasal süreçlerinin tamamlanıp işletmeye açılması ve Türkiye genelinde bin 800 mühendis ve teknisyenin eğitilerek yeni standartlarda muayene yapabilecek teknik yeterliğe getirilmesi için yoğun çalışıyoruz." diye konuştu.

 

Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça yaptığı konuşmasında Ege bölgesinin en büyük sermayeli grubu olduklarını, 2007 yılında tekstil ve gıda ihracatlarının 255 milyon dolar olduğunu, Doğuş, Akfen ve TÜV SÜD gruplarına Türkiye'de araç muayene projesinin yerine getirilmesinde büyük güven duyduklarını ve bu başarıda katkılarının olmasını arzu ettikleri için projeye katıldıklarını dile getirdi. Araç muayene istasyonu alt işleticiliğini daha çok sosyal sorumluluk uzantılı bir proje olarak gördüklerini ifade etti. Trafik ve araç güvenliğine katkı sağlama konusunda en önemli noktalardan birinin TÜVTURK olduğunu ve TÜVTURK'le İzmir, Aydın, Denizli ve Manisa bölgelerinde iş ortaklığı yapmaktan son derece gurur duyduklarını belirtti.

 

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayene hizmetinin değişen dünyada ülkeler için stratejik ve güvenlik unsuru olarak görülmediğini, konuya "trafik güvenliği" yönünden teknik bir iş olarak bakılması gerektiğini vurguladı.

 

İlgili Haber: Aliağa'da araç muayenesi özelleşti