Kurumlarda rekortmen Özkan Demir Çelik

06.05.2008
  •  A 
Aliağa’da Şirketlerin 2007 yılı kazançlarına dair Kurumlar Vergisi beyannamelerine göre tahakkuk ettirilen en çok vergi ödeyecek 100 mükellef açıklandı.

Türkiye’nin en büyük Sanayi Ticaret kentlerinden İzmir’in Aliağa ilçesi, Kurumlar vergisi rakamlarıyla da liderliğini gösteriyor. İlçede üretim yapan demir çelik sektörü, kurumlar vergisi listesinde zirvedeki yer alırken, Gübre, petrol, nakliyat ve yapı başta olmak üzere diğer sanayi sektörleri de ilk yüzü oluşturdu. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da kurumlar vergisi ilk yüz listesine giren kuruluşlardan 99’unun Aliağa Ticaret odası üyesi olduğunu açıkladı. 


ALİAĞA’DA KURUMLAR VERGİSİ TA HAKKUKU 20.830.695 YTL
Aliağa’da Şirketlerin 2007 yılı kazançlarına dair Kurumlar Vergisi beyannamelerine göre tahakkuk ettirilen en çok vergi ödeyecek 100 mükellef açıklandı. Aliağa Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada, 2007 vergilendirme dönemi Kurumlar Vergisinde Aliağa vergi Dairesi’ne 626 beyanname verildi. Aynı dönemde 103.976.945 YTL vergiye tabi gelir matrahı beyan edildi. Aliağa Vergi Dairesi tarafından bu beyannamelere göre 20.830.695 YTL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi.

Geçtiğimiz yıl ise, 2006 yılına ait beyanname veren 573 kurumlar vergisi mükellefi toplam 74 milyon 776 bin YTL gelir matrahı beyan ederken, bu matraha 15 milyon YTL vergi tahakkuk etmişti. 


ALİAĞA’NIN REKORTMENİ ÖZKAN DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş
Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş, Aliağa Vergi Dairesi tarafından açıklanan 2007 vergilendirme dönemi Aliağa Rekortmeni oldu. Demir Çelik ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren Özkan Demir Çelik, 35.702.755 YTL vergiye tabi gelir beyan etti. Bu geliriyle Özkan Demir Çelik’e 7.140.551 YTL vergi tahakkuk etti. Özkan Demir Çelik bu vergi başarısıyla İzmir İli Vergi rekortmenleri ilk yüz listesinde de 12. sırada yer buldu. Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş, 2005 ve 2006 vergilendirme dönemlerinde de rekortmen listelerinde 2. sırada yer almıştı. Özkan Demir Çelik A.Ş’yi 2. sırada Sider Dış Ticaret A.Ş izledi. Aliağa’nın en eski kuruluşlarından biri olan Ege Gübre Sanayi A.Ş vergi rekortmenleri listesinin 3. sırasında yer buldu.

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da Kurumlar Vergisi rekortmeni ilk yüz kuruluşun 99’unun Aliağa Ticaret Odası üyesi olduğunu kaydetti.  Saka, Aliağa’nın 1960’lı yılların sonun başlayan sanayileşmesinin bugün dev bir sanayi ve ticaret kentini meydana getirdiğini belirterek, “Aliağa, büyük sanayi kuruluşları, demir çelik, Petro kimya, gübre, kağıt, gemi söküm ve geri dönüşüm, enerji üretim, depolama ve dağıtımdaki stratejik konumu, deniz ticareti, liman ve lojistikte edindiği etkin durumuyla büyük bir sanayi bölgesi haline gelmiştir. 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en modern OSB’si ALOSBİ’deki fabrikaların da hızla üretime geçmesiyle Aliağa’nın bugünkü ekonomik büyüklüğü katlanacaktır” dedi.  

 

ALİAĞA’DA KURUMLAR VERGİSİ İLK 30’DA YER ALAN KURULUŞLAR:  

1- Özkan Demir Çelik Sanayi A.Ş (Demir Çelik Sektörü),


2- Sider Dış Ticaret A.Ş (Demir Toptan Satışı),

3- Ege Gübre Sanayi A.Ş (Kimyevi Gübre),

4- Yalçınkaya Petrol Ürünleri Pazarlama (petrol ürünleri perakende satışı)

5- Sözer Demir Çelik A.Ş (İhracat)

6- Aliağalılar Birliği Holding A.Ş (İnşaat)

7- Dört Yıldız Demir Çelik İşl. (Demir Çelik Sektörü)

8- İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş (Karayolu İle Şehirlerarası yük taşımacılığı)

9- Ege Er Madencilik Ltd. Şti (Cevherlerin eritilmesi)

10- Ege Hakan İnşaat Malz. Paz. Ltd. Şti (Karayolu İle yük taşımacılığı)


11- AS-YOL Petrol Ürünleri Nakliyat Ltd. şti (İnorganik Kimyasal maddelerin imalatı)


12- REMKO Endüstri San. Tic. A.Ş (Madencilik)


13- Yalçınkayalar Paz. Dağ. Petrol ürün. A.Ş (Akaryakıt perakende satışı)


14- Liman İşletmeleri ve Nakliyat Ltd. Şti (Karayolu İle yük taşımacılığı)


15- IRONHORSE Gayrımenkul San. Tic ltd. Şti (Bina İnşaatı tamamlayıcı faaliyetler)


16- Egelim Lojistik Nakliyat A.Ş (Lojistik)


17- Site İnşaat San. Tic. Ltd. Şti (İnşaat)


18- Doğan Teknolojik İnş. San. Tic. Ltd. Şti (İnşaat)


19- Aliağa Birliği Yapı Eleman San. Tic. A.Ş (İnşaat)


20- Aliağa Vinç Nak. İnş. Ltd. Şti  (Tarifesiz karayolu taşımacılığı)


21- Saka Beton İnş. Taahhüt Ltd. Şti (İnşaat)


22- PROKAN Özel Profiller End. San. Tic. Ltd. Şti (Demir Toptan Satışı)


23- Şimşekler Gıda Gemi Söküm İnş. Ltd. Şti (Gemi Kumanyacılığı)


24- Efe Demirçelik Ltd. Şti


25- Bilim Plastik Kimya San. Tic. A.Ş


26- S.K.Y Petrol San. Tic. Ltd. şti (Akaryakıt toptan satışı)


27- Özdenizcilik Ulş.Gem. Sök. San. Tic Ltd. Şti (Gemi Kumanyacılığı)


28- Demtaş Denizcilik Ltd. Şti (Acenta)


29- Mariner Makine San. Ve Tic. Ltd. Şti (Hurda Perakende Satışı)


30- REMKO İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti (İnşaat)


Aliağa’nın yüksek vergi matrahı ve tahsilatıyla Türkiye’nin önde gelen Sanayi Ticaret kentlerinden biri olduğunu kaydeden Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, hızla büyüyen Aliağa’nın makro altyapı yatırımları için bütçeden daha fazla pay alması gerektiğini ifade etti.

Aliağa’dan devletin kazandığının bölgeye dönüşünün sağlanması gerektiğini kaydeden Saka, “Günümüzde sanayi ve ticaretin merkezi haline gelen Aliağa’nın gelecek 50 yılda bölgesel altyapı kalitesini geliştirmiş, sorunlarını çözmüş, istihdam kapasitesini arttırmış, planlı, çevreyi koruyan, sürdürülebilir kalkınmayı hayata geçirmiş bir Sanayi ticaret kentine dönüşmesi için kamu yatırımlarından daha fazla pay alabilmelidir.  Bu yüzden Aliağa’da üreten, istihdam yaratan ve kazancını vergilendiren tüm üyelerimiz, Aliağa’nın kamuya ödediği verginin ilçemize dönüşünü istemektedir.” Dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Bu kadar fazla vergi ödeyen bir ilçenin bunun karşılığını yatırım ve hizmet olarak bölgesinde görmesi gerekir” Dedi.