Abdüllatif Şener: Ekonomik gidiş iyi değil

05.05.2008
  •  A 
Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, TOBB Ekeonomi Üniversitesi Öğretim üyesi Abdüllatif Şener, “Ekonominin gidişi iyi değil" dedi.

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, TOBB Ekeonomi Üniversitesi Öğretim üyesi Abdüllatif Şener, “Ekonominin gidişi iyi değil. Enflasyonda yıllık hedefi bir ayda yakalamaya başladıysanız, yıllardır odaklandığınız enflasyona endeksli ekonomi politikasının ne duruma geldiğini görürsünüz. Ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi lazım” dedi.

 

59. Hükümet döneminde ekonominin koordinasyonundan sorumlu olan Şener, Ekoenerji dergisine verdiği röportajda, “Aslına bakarsanız, Türk ekonomisinin gidişi özellikle son veriler de açıkça göstermiştir ki iyi değil” dedi. Büyüme performansının çok düştüğünü belirten Şener, “Türkiye'nin 1960'dan günümüze kadar yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 4.5'dur. Buna kriz yılları da dahildir. Demek ki 4.5-5'lik bir ortalama uzun dönem büyüme performansı olan bir Türkiye söz konusudur. Ancak, 2007 büyüme oranı yeni serilere göre 4.5 olarak ilan edilmiştir. Ama, Türkiye'nin 2007 büyüme oranı eski serilere göre 4 – 3.5 arasıdır. Üç buçuğa yakındır. Bu uzun dönem ortalamalarının da altındadır” diye konuştu.

 

-EKONOMİ POLİTİKASININ NE DURUMA GELDİĞİ ORTADA-

Bazı sektörlerin çok zor durumda olduğunu kaydeden Şener, ekonominin küresel rekabet gücünü kaybettiğini ifade etti. Yıllardır ekonomi politikalarının odaklandığı ana alanın enflasyonun aşağı çekilmesi olduğunu vurgulayan Şener, “Yıllık yüzde 4'lük enflasyon hedefi konulmuşken, ÜFE itibariyle aylık yüzde 3.2'lik bir enflasyon çıkmıştır. Yani, yıllık hedefi bir ayda yakalamaya başladıysanız, yıllardır odaklandığınız enflasyona endeksli bir ekonomi politikasının ne duruma geldiğini görürsünüz” dedi.

 

-EKONOMİ POLİTİKALARININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM-

Cari açığın hızla artmaya devam ettiğinin altını çizen Şener, 38 milyar dolarlık cari açığın 2008'de 45 milyar dolar olabileceğinden bahsedildiğini ifade ederek, “Dolayısıyla hem dış dengede hassasiyet artarak devam ediyor, hem enflasyon politikası, hem büyüme önemli kırılganlıklar gösteriyor. Olumsuz sinyaller veriyor. Ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi lazım. Küresel rekabeti artırmaya endeksli bir programa geçmek zorunda Türkiye” dedi.

 

Hükümetin “Acil Eylem Planı”nı, genel ifadeler içerdiği için eleştiren Şener, “Eylem planı bu değildir. Somut maddeler olacak” dedi. Planın açıklandığı toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınacağını söylediğini anımsatan Şener, şunları söyledi:

 

“Haftalarca ekonomi politikaları adına Merkez Bankası tartışıldı. Ama, önemli tarafı nedir biliyor musunuz? Aylardır hazırlanan bu acil eylem planında Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması da yok, İstanbul'un finans merkezi olması da yoktur. Yani bir hazırlığa dayanan metinde hiç olmayan şey, o metnin kamuoyuna tanıtımı sırasında gündeme düşüyor ve hükümetin en önemli kararı olarak tartışılıyor haftalarca. Asıl sorun burada.”