Denizcilik sektörü ALTO'da konuşuldu

02.05.2008
  •  A 
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından yılda iki kez yapılan sektör buluşmaları kapsamında Aliağa Ticaret Odası’nda sektör toplantısı gerçekleştirildi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından yılda iki kez yapılan sektör buluşmaları kapsamında Aliağa Ticaret Odası’nda sektör toplantısı gerçekleştirildi.


Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Başkan Yardımcısı Özden Çokdeğer, Şube Müdürü Halil Hatipoğlu, ve beraberindeki heyet, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa Liman Başkanı A.Turgay Okur ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili M.Ender Özer’i makamında ziyaret etti 


Ziyaretin ardından Aliağa Ticaret Odası Seminer salonunda liman ve iskele yetkilileri ile Acenta temsilcilerinin oluşturduğu Sektörel grupla toplantıya geçildi. Toplantıya Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili M.Ender Özer katıldı.  


Sektörün sorunları çözülmeli

Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, “Aliağa’da Deniz Ticaret odası tarafından düzenlenen bu sektör buluşma toplantılarının fevkalade faydalı olduğunu düşünüyorum. İlçedeki kurumlar olarak güç birliği yaptığımızda ilçemize neler kazandırabileceğimizi hep birlikte yaşadık. Denizci ülke denizci millet idealine ulaşmak için denizcilik sektörünün sorunlarının çözülmesi gereklidir. Bu yüzden bu tür Sektörel buluşmalar hem denizcilik camiası hem de ilçemizin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Bizim çözeceğimiz bir sorun varsa elimizden geleni yaparız” Diye konuştu.   


Alsancak’da gemiler 72 saat bekliyor

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube başkanı Geza Dologh ise yaptığı konuşmada sektörün yarınlara hazırlanması gerektiğini vurguladı. Dologh konuşmasında, “Aliağa, denizcilik açısından son yılların gözde yerlerinden biri. Buradaki gelişmeler sektörümüz açısından gurur veriyor. 22 yıldan sonra Aliağa’ya pasaport polisi uygulamasının getirilmesine katkı koyan tüm kurumlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Biz burada sadece sorunları değil, geleceğe dair yöntem ve çözüm yollarını da konuşmak istiyoruz. Bakınız İzmir Alsancak Limanında son dönemde bir  tıkanıklık var. Buradaki gemiler 72 saate kadar bekliyor. Her gün limanda 9-10 gemi görüyoruz. Biz denizci olarak gemileri körfezde görmek istiyoruz ama demir atan gemi değil giden gemi görmek istiyoruz. Demir atmış gemi bizim için problem demektir.” Dedi.


Orada bekleme demek her bir geminin günde 20-30 bin USD masraf demektir

“Hiçbir armatör aptal değildir. Orda bekleme demek her bir geminin günde 20-30 bin USD masraf demektir.” Diye konuşan Dologh, “Bu masraf ithalatçı ve ihracatçıya yüklenecek ve sonuçta bunun maliyeti ülkeye yansıyacaktır. Bunu çözmek için çalışıyoruz. Dış ticaret Yüzde 43 artıyor. Dış ticaretin yüzde 90’ı deniz yoluyla yapılıyor. Öyleyse deniz trafiği artacak. Onun için diyoruz ki özel sektör biran önce Alsancak Limanını devralsın ve özel sektör bu limanda en az 5 yıllık bir projeksiyon yapsın. Bu güne kadar özelleşeceği için yıllardır bir çivi bile çakılmadı. Ama artık böyle devam edemez. Yarını düşünmeliyiz. Bu yüzden Alsancak limanı özelinde denizcilik ve liman sektörlerinin yarınlarını da düzenleyecek çözümleri bugünden geliştirebilmeliyiz. Biz Aliağa’da bunu gerçekleştirmek için buradayız” dedi.  


Sorun oluşmadan çözümleri bulmalıyız

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili M.Ender Özer Aliağa’nın her yıl yüzde 40 büyüdüğünü hatırlatarak, “Aliağa’nın yakın gelecekte alacağı yatırımlarla bugünden dörde katlanacağı herkesçe biliniyor. Bu yüzden biran önce, bugünden bunu görerek hazırlığımızı yapmalıyız.” Dedi

 

Ender Özer; “Sorun oluşmadan çözümlerin bulunması gerekiyor. Aliağa’nın gelişme trendi ve potansiyeli bellidir. Bölgemiz önümüzdeki yıllarda müthiş bir değişim yaşayacak. Türkiye’nin ihracatının 15 milyon nüfuslu Hollanda bugün 150 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Demir Çelik tesisleri olmasaydı Nemrut İskeleleri yoktu. Petkim ve TÜPRAŞ olmasaydı, onların limanları olmayacaktı. Karada üretim yapıldığı için denizde hareket var. Aliağa’nın yakın gelecekte alacağı yatırımlarla bugünden dörde katlanacağı herkesçe biliniyor. Bu yüzden biran önce, bugünden bunu görerek hazırlığımızı yapmalıyız. Oda olarak biz konuya böyle bakıyoruz ve sorunların bir adım ötesinde olmayı hedefliyoruz. Odalar, yatırımcılar, kamu, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bürokrasi olarak el ele vererek sorunlar oluşmadan gereken ortamı hazırlamalıyız. Bu mantığı geliştirirsek Aliağa’nın geleceği çok daha iyi olacaktır. Aliağa, bir yılda yüzde 40 büyüyor. Buna yetişmek mümkün değil. Cesaretli davranmalıyız. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak buna hazırız” dedi. 


Aliağa, 10 milyar Dolarlık yatırım alacak

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ise yaptığı konuşmada, Aliağa’nın bir sanayi deniz ticaret kenti olduğuna işaret ederek Belediye olarak Nemrut Bölgesinin planlama çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.  


Başkan Kaya, “Aliağa, Önümüzdeki beş yılda doğrudan 10 milyar dolarlık yatırım alacak. Bu yatırımın çok büyük bölümünü liman, tersane ve enerji yatırımları oluşturacak. Bunun Aliağa’ya katkıları büyük olacak. Ayrıca Çandarlı Kuzey Ege Limanı 10 milyon konteyner kapasiteli bir liman olarak planlanıyor. Kısa sürede bitirilecek. Bunlar olduğunda Aliağa sadece İzmir’de değil, Türkiye’nin en büyük limanına ve tersanelerine sahip bir kent haline gelecek. Bundan dolayı Aliağa’da denizcilik sektörünün sorunlarının dile getirilmesi ve çözüm aranması için bu toplantının iyi bir platform olduğunu düşünüyorum” dedi. 


Konuşmaların ardından toplantıda soru cevap bölümüne geçilerek sektör temsilcilerinin sorunlarına çözüm arandı. 2 saat süren toplantıda gümrük sorunlarından mevzuat ve uygulamada karşılaşılan problemlere kadar bir çok konu değerlendirildi.


Fotoğraflar:  Foto 1Foto 2  , Foto 3Foto 4 , Foto 5Foto 6  , Foto 7