Bazı KDV oranları yeniden belirlendi

15.04.2008
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, bazı malların tesliminde uygulanan KDV oranının yüzde 8’e ve yüzde 1'e indirildiğini söyledi...

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, bazı malların tesliminde uygulanan KDV oranının yüzde 8’e, Araç alım satım ve kiralama faaliyeti yapanların 31 Aralık 2007 itibariyle aktiflerinde bulunan binek otolarının iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satması halinde yeniden yüzde 1 KDV oranına indirildiğini bildirdi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka yaptığı yazılı açıklamada; “Bakanlar Kurulu kararı ile bazı malların satışında uygulanan KDV oranı %8'e, kiralama şirketlerince 31.12.2007 tarihi itibariyle aktiflerinde bulunan binek otolarının iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satışı ise yeniden %1 KDV oranına indirildi. Karar 7.4.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi” dedi.

BAZI İŞ MAKİNALARINDA KDV YÜZDE 8

Kulesi 360 derece dönebilen Paletli ekskavatörler, Beko Loder gibi iş makinalarının tesliminde KDV oranı yüzde 8’e indirildi. Bununla birlikte;  Örgü makinaları, dikiş-trikotaj makinaları ve gipe edilmiş iplik, tül, dantelâ,  işleme, şeritçi ve kaytancı eşyası veya file imaline mahsus makina ve cihazlar, Ev Tipi dikiş makinaları, Metal işlemeye mahsus torna tezgâhları, tornalama merkezleri, Metalleri talaş kaldırmak suretiyle delmeye, raybalamaya, frezelemeye, diş açmaya veya vida yuvası açmaya mahsus takım tezgâhlarının satışında oran yüzde 8’e indirildi” dedi.

BİNEK OTOLARININ KDV'SİNİ İNDİRİM HAKKI BULUNAN MÜKELLEFLER

Bakanlar Kurulu Kararının,  6 Nisan tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Saka, Binek Otolarının KDV'sini İndirim Hakkı Bulunan Mükelleflerin aktiflerinde bulunan binek otolarının iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satışında yeniden yüzde 1 KDV oranına indirildiğini kaydetti.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka şu açıklamayı yaptı;

“Binek otomobillerin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31.12.2007 tarihi itibariyle aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin, iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satışa konu olması halinde, bu satışlarda %1 KDV oranı uygulanacaktır”

DÜZENLEMEYE GÖRE, SATIŞA KONU KULLANILMIŞ BİR BİNEK OTOSUNUN % 1 KDV ORANINA TABİ OLMASI İÇİN

a. Satış; binek otomobillerini kiralayan veya işleten ve KDV'si indirim hakkı bulunan mükelleflerce yapılmalıdır.

b. Satışa konu binek otomobili, kiralanmak veya çeşitli şekillerde kullanılmak üzere alınmış olmalıdır. Bu amaçla alınmayan binek otosunun teslimi % 1 KDV oranına  tabi değildir.

c. Satışa konu binek otosu 31.12.2007 tarihi itibariyle işletme aktifinde veya envanterinde kayıtlı olmalıdır. 31.12.2007 tarihinden sonra iktisap edilen ve satışa konu olanlar %1 KDV oranına tabi değildir.

d. Teslim veya satış, binek otosunun iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra yapılmalıdır. 31.12.2007 tarihi itibariyle işletmenin aktifinde olsa dahi, iktisap (satın alma) tarihinden itibaren 2 yıl geçmeden yapılan teslimlerde % 1 KDV oranı uygulanamaz. Şartları taşımayan satışlar % 18 KDV oranına tabi olacaklardır.”