Aliağa, ALOSBİ ve iskelelerle büyüyor

18.03.2008
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın gelişim ve değişimini Haber Ekspres Gazetesinden Halide Dinler'e anlatı.. İşte röportajın tam metni...

Enerji üretimi, depolama ve dağıtımıyla stratejik bir öneme sahip olan Aliağa'nın sanayi sektöründeki hızlı büyüyüşüne dikkat çeken Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, bölgede ciddi bir şekilde nitelikli ara eleman açığı olduğunu, bu sorunu gidermek için işgücünü nitelikli duruma getirecek projeler başlattıklarını söyledi


Halen, Mevcut nitelikli ara eleman sıkıntısının ilçe dışından günübirlik getirilip götürülen işçilerle kapatılmaya çalışıldığını ancak bu uygulamayla da açığın kapatılamadığını kaydeden Saka, mesleki ve teknik eğitimin önemine işaret etti. Saka, Aliağa'nın ALOSBİ ve Nemrut iskeleleri ile büyük bir ticari potansiyel yakaladığını söyledi. 


Söyleşi: Halide DİNLER / HaberEkspres

 

Aliağa, 1960'lı yılların başında bir balıkçı kasabasıyken, 1960'ların sonuna doğru kağıt fabrikasının kurulmasıyla birlikte sanayi ile tanıştı. Ardından TÜPRAŞ'ın da kurulmasıyla Aliağa tüm dikkatleri üzerine çekti. Enerji üretim, depolama ve dağıtım sektörleriyle stratejik bir önem kazanan Aliağa, 10 milyon metrekare alan üzerine kurulan Organize Sanayi Bölgesi'yle (ALOSBİ) birlikte hızla gelişim göstererek dev bir sanayi ve ticaret merkezine dönüştü. Kentin dinamik gelişimini yakından takip eden Aliağa Ticaret Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa'nın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki en önemli ihracat üssü olacağını söyledi.  


Saka, 1991 yılında kurulan ve 1992 yılında faaliyete geçen Aliağa Ticaret Odası'nın kentin dönüşümüne öncülük ve rehberlik ettiğini belirterek, odanın üstlendiği görevi şu şekilde açıkladı: "Odamız Aliağa'nın geleceği için verdiği hizmetin kalitesini her zaman yüksek tutacak. Odamız, ticari ve ekonomik olumlu gelişmelerden toplumun tüm kesimlerinin mümkün olduğu ölçüde faydalanabilmesi için çalışarak kentin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunacak. Bugüne kadar bu vizyonla çalıştık, bundan böyle de öncü misyonumuzla aynı hedef için çalışacağız" 


Nitelikli ara eleman lazım!

"Aliağa'da çevreyi kirletmeyen ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı çerçevesinde yörede yaşayan insanlara iş olanağı sağlayacak her yatırıma olumlu bakıyoruz" diyen Saka, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Aliağa; sanayileşme, limanlar, demir çelik, gemi söküm, LPG-LNG dolum, depolama dağıtım tesisleri ve rafineri- petro kimya sektörünün yatırımlarıyla birlikte büyük bir hızla sosyal ve ekonomik dönüşüm yaşamaktadır. Aliağa bu büyüme potansiyeline karşın ciddi bir şekilde nitelikli ara eleman sorunu yaşamaktadır. Sanayicilerimiz, Aliağa'da nitelikli ara eleman bulmakta güçlük çektiğinden, Aliağa dışından personel getirme yoluna gidiyor. Aliağa olarak, şimdiden ALOSBİ'de ve ALOSBi dışındaki sanayi kuruluşlarında istihdam edilebilecek nitelikli ara elemanı yetiştirmenin yollarını arıyoruz. Bu amaçla Aliağa Ticaret Odası olarak, yıllardır çeşitli sertifikalandırma programları gerçekleştiriyoruz. TOBB Ekonomi Üniversitesi'nin katkılarıyla bölgemizde yarım gün teorik okul eğitimi, yarım gün ise fabrikalarda iş yaşamının içinde pratik eğitim verilebilecek Mesleki teknik eğitim merkezi kurmak için TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da destekleriyle bir çabamız var. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'na bölgenin ne tür okullara ihtiyacı olduğuna dair kapsamlı bir rapor sunduk." 


Türkiye'de işsizliğin azalmadığına aksine her geçen gün arttığına dikkat çeken Saka, "Odamıza başvurup, iş arayan her üç kişiden ikisi üzülerek söylüyorum ki mesleki yeterliliğe sahip değil. Öte yandan, sanayilerimiz ise ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü, yani ara elemanı bulamıyor. Türkiye'de ve ilçemizde yeterince iş sahası olmasa dahi, bir mesleği bilen, kendini yetiştirmiş nitelikli ara elemanlar her zaman iş bulabiliyor. İşte bu sebeple her sektör için lazım olan ara elemanları kendi kabiliyetleri ve arzularına göre bu eğitimleri almalı ve kendini yetiştirmelidir. Sokaklarımız, üniversite mezunu işsizlerle dolu. Gençlerimiz, sadece duvara asabilecekleri bir diploma almak yerine, hemen iş yaşamına atılabilecek mesleki eğitime yönelmeli, aileler de gençleri bu gerçekler doğrultusunda yönlendirebilmelidir. Artık ne yazık ki, gerekli eğitim, beceri, tecrübe ve deneyime sahip olmayıp da "ne iş olsa yaparım" diyenlerin bir işe girebilmesi giderek güçleşiyor. Eğitim sistemimiz, başta hizmetler, turizm ve sanayi sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelmelidir."  


Deniz ticaretinin yüzde 17.80'i Aliağa'dan

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına karşın Yunanistan kadar denize önem verilmediğinin altını çizen Başkan Saka, "Aliağa ile birlikte Türkiye, yeni yeni üç tarafının denizlerle çevrili olmasının avantajını yaşıyor. Bu büyük ekonomik potansiyelden yeni yeni yararlanmaya başladı. 2007 yılı verilerine göre Aliağa; Nemrut'ta 5, Petrol Ofisi, Petkim, Egegaz, TOTAL'de 1'er ve TÜPRAŞ'da da 3 iskele ile Türkiye'nin en büyük elleçleme rakamlarına ulaşılan bir bölgeye dönüşmüştür. Aliağa'ya her yıl ortalama 4 bin gemi giriş çıkış yapmakta milyarlarca dolarlık iş hacmi oluşmaktadır. Tüm bunlardan dolayı, Aliağa'nın önümüzdeki 40-50 yıllık perspektifinde özellikle ALOSBi ve buna bağlı olarak deniz ticaretinin bölgenin en önemli değişim dinamiği olacağını düşünüyorum. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin tam kapasite ile faaliyete geçmesiyle kısa sürede üretim ve yoğunlaşan ihracat ile pekiştirecek" diye konuştu. 


Aliağa'daki iskelelerden 2007 yılında 37 milyon 401 bin 322 ton yükleme boşaltma (elleçleme) işlemi gerçekleştirildiğinin altını çizen Saka, "Türkiye'deki elleçleme rakamı, 210 milyon 125 bin 390 tondur. Bunun 37 milyon tonu, yani yüzde 17,80'i sadece Aliağa'daki iskelelerden gerçekleşmiştir. Bu da bölgedeki deniz ticaretinin önemini açıkça göstermektedir. Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi ilçemizde bulunmakta olup; bu sektör bundan böyle sadece gemi sökmek değil, aynı zamanda tekne imalatına da yönelmek istemektedir. Organize Sanayi Bölgesi'nin yanındaki Çaltılıdere, Büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan planlarda tekne ve yat imalat alanı olarak ayrılmış, Maliye Bakanlığı bu konuda gerekli izinleri vermiştir. Aliağa'nın kuzeyinde, Çandarlı körfezinde Doğu Akdeniz'in en büyük limanı ve buna entegre olarak tersanesini kurma süreci devam etmektedir. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak dört yüz fabrika, ilçedeki liman ve iskeleleri kullanarak ihracat yapacaktır. Tüm bu denizcilik, Liman hizmetleri, tersanecilik ve tekne-yat imalat sektörlerindeki gelişmeler, Aliağa'nın gelecekte ALOSBİ'deki üretim sektörleri; İç ve Dış Ticaret, denizcilik ve buna bağlı sektörlerde büyük gelişme kaydedeceğinin açık göstergesidir" dedi.


Söyleşi: Halide Dinler / Haber Ekspres Gazetesi