Aliağa, 2007'de denizcilikte rekor kırdı

14.03.2008
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa'daki iskelelerden 2007 yılında 37 milyon 401 bin 322 ton yükleme boşaltma (elleçleme) işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konseyi Üyesi ve Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, İzmir'in Aliağa ilçesindeki iskelelerden 2007 yılında 37 milyon 401 bin 322 ton yükleme boşaltma (elleçleme) işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Saka, yaptığı açıklamada, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nin (ALOSBİ) kurulmasıyla birlikte Aliağa'nın deniz ticaretinde öneminin giderek artacağını ve bu elleçleme rakamının da katlanarak büyüyeceğini belirtti.

Deniz Ticaret Odası ve Aliağa Liman Başkanlığı'nın verilerine göre, 2007 yılının 12 ayında, Aliağa Nemrut İskelelerine 1912 Türk bandıralı, 2 bin 474 de yabancı bandıralı olmak üzere 4 bin 386 geminin giriş ve çıkışının olduğunu kaydeden Saka, geçen yıl Aliağa limanlarından 11 milyon 961 bin 964 ton yükleme, 25 milyon 373 bin 646 ton da boşaltma olmak üzere toplam 37 milyon ton elleçleme yapıldığını söyledi.

Aliağa'daki iskelelerin ticari hareketliliğinin her geçen yıl arttığını hatırlatan Saka, şu bilgiyi verdi: ''2006'da 34 milyon 96 bin 81 ton, 2007'de de 37 milyon tonu aşan yükleme boşaltma (elleçleme) yapıldı. 2007'de Türkiye limanlarında toplam 210 milyon 125 bin 390 ton elleçleme yapılırken, bunun 37 milyon tonu, yani yüzde 17,80'i sadece Aliağa'daki iskelelerden gerçekleşti. Bu, Aliağa'nın Türkiye ve Ege için deniz ticaretinde ne denli önemli olduğunun açık göstergesidir. Deniz ticaretinde önemi giderek artan Aliağa, tam kapasiteye ulaştığında 400 fabrikanın üretim ve ihracat yapacağı ALOSBİ'deki yatırımların hızla devam etmesiyle bölgesel stratejik önemini artıracak.''

-2008'DE SAYININ ARTMASI BEKLENİYOR-

Aliağa ilçesindeki deniz hareketliliği ve limanların yükleme boşaltma rakamlarına ilişkin istatistiklerin Aliağa'nın deniz ticaretinde ulaştığı büyüklüğü ve önemi ortaya koyduğunu ifade eden Saka,''Gelen gemi rakamlarına baktığımızda da yıllara göre artışlar var. 2006'da 4 bin 171, 2007'de de 4 bin 386 yerli ve yabancı bandıralı gemi Aliağa'daki iskele ve limanları kullandı. 2008'de bu sayının artmasını bekliyoruz''dedi.

-NEMRUT, ALOSBİ YATIRIMCISI İÇİN BİR ŞANS-

Aliağa Deniz Hudut Kapısının ve yeni gümrük binasının geçtiğimiz ay hizmete girdiğini hatırlatan Saka, sözlerini şöyle tamamladı: “400 tesisin kurulmakta olduğu Türkiye'nin en modern ve en büyük OSB'si ALOSBİ'nin yatırımcılarına sunduğu en önemli avantaj, enerji, ulaşım ve Nemrut İskelelerine yakınlığıdır. 400 yatırımcıya yatırım olanağı sunulan, 60 bin işçiye iş imkanı, 250 bin aileye gelir kaynağı, ülke ekonomisine 10 milyar dolarlık üretim yatırımı ve 2 milyar dolarlık ihracat getirisi sağlayacak olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları, ihracat ve ithalatlarını Aliağa Nemrut iskelelerinden yapmayı tercih edecektir. Bu yönüyle de Nemrut, Akdeniz'in en büyük deniz ticaret üssü olmaya adaydır.”