İzmir ili Odaları Aliağa'da buluştu

07.02.2008
  •  A 
İzmir İli Oda ve Borsalar Müşterek yönetim Kurulları toplantısı İzmir’in Aliağa İlçesinde Aliağa Ticaret odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.

İzmir İli Oda ve Borsalar Müşterek yönetim Kurulları toplantısı İzmir’in Aliağa İlçesinde Aliağa Ticaret odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.

 

Toplantıya Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Aydın Kesen, EBSO Başkan vekili Haluk Tezcan ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkan yardımcısı Özden Çokdeğer başta olmak üzere tüm oda başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. 


Toplantının açış konuşmasını yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ilçenin hızlı sanayileşme sonucu Türkiye’nin en büyük endüstri ve enerji merkezlerinden biri haline geldiğini kaydetti.  


Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, 25 yıldan bu yana açılması istenen Aliağa Deniz hudut kapısının çözüme kavuşturulduğunu belirterek bu hizmetin Aliağa’ya kazandırılmasına katkı koyan tüm kurumlara teşekkür ettiklerini belirti.  


K BELGESİNDE SORUN ÇÖZÜLMELİ

Karayolu taşıma kanunu gereği alınması gereken K Belgesi uygulamasında 25 Şubat’a kadar ücret indirimi olduğunu ancak çeşitli mevzuattan kaynaklanan sorunlardan dolayı ticaret erbabı, esnaf ve vatandaşların mağduriyet yaşadığını dile getiren Saka, “K belgesinde büyük sorunlar var. Yasaya göre, ticaret yapmayanlar bile K belgesi almak zorunda. Bunun çözülmesi lazım. Hem üyelerimiz hem de hiçbir oda üyesi olmayan kangoo, Doblo gibi ruhsatında kamyonet ibaresi bulunan araca sahip olanlar büyük mağduriyet yaşıyor. Ulaştırma bakanlığı nezdinde girişimlerle konunun çözüme kavuşturulmasını sağlamalıyız” dedi.


AYAKBASTI ÜCRETLERİ

İzmir’in tanıtımı ve ticari potansiyelin geliştirilmesine yönelik olarak karşılanan turistlerin ayakbastı ücretlerinin sadece İzmir Ticaret odası tarafından ödenmesinin haksızlık olacağını söyleyen Saka, “İzmir ve bölgenin tanıtımı için tüm kurumlar, hepimiz gücümüz ölçüsünde yükü paylaşmalıyız. Odalar, Sivil toplum örgütleri, acenteler, yerel yönetimler başta olmak üzere herkesin elini taşın altına koyarak İzmir Ticaret Odası’nın yanında olması gerekiyor. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak bir kez daha İzmir Ticaret odası’nın bu özverili çalışmalarını desteklediğimizi ve imkanlarımız ölçüsünde katkıya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz” dedi. 



ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNDE PETKİM’E YATIRIMLAR YAPILIYOR

Aliağa Ticaret odası başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın gelişim ve sanayileşme sürecinde TÜPRAŞ, PETKİM gibi kuruluşların öncü rol oynadığını ifade ederek, özelleştirme sürecinde bulunan Petkim’de yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. 


Özelleştirme sürecinde olması nedeniyle Petkim’e yatırım yapılmadığı şeklindeki eleştirilerin gerçekleri yansıtmadığını belirten ALTO Başkanı Saka Şu bilgileri verdi:  


“Petkim, özelleştirme sürecinde olmasına rağmen son yıllarda yatırımlarına devam etmektedir.  2000’li yıllarda başlatılan Petkim Kapasite Artırım ve Modernizasyon projesi 2005 yılında tamamlanarak yaklaşık %20 kapasite artışı sağlandı. Petkim bugün Türkiye petro kimyasal talebinin %27’sini karşılayabilmektedir. Özellikle 2005 yılında tamamlanan 154 milyon dolar tutarındaki yatırımlarla; etilen kapasitesi 520.000 ton/yıl, termoplastik üretim kapasitesi 700.000 ton/yıl olmak üzere toplam kapasite 1 milyon 868 bin tona yükselmiştir. Yapılan yeni yatırımlarla, Etilen fabrikasında %30, Alçak yoğunluk Polietilen ünitesine 3. hat ilavesiyle %63, polipropilen (PP) üretiminde ise %80 oranında kapasite artışı sağlanmıştır. Petkim kurulduğu yıllarda ülke talebinin %75’ini karşılarken, bu sektörde yeni yatırımların yapılmaması ve artan yüksek iç talep nedeni ile pazar payı %27’ye gerilemiştir.  


En önemli yatırımlardan biri enerji maliyetlerini düşürmeye yönelik olarak yapılmış olan buhar üretim ünitesindeki darboğaz giderme projesi olup, kazanlarda “fuel oil” yerine doğalgaz kullanımına başlanmıştır böylece enerji maliyetlerinde ve çevreye zararlı gazların emisyonlarında önemli ölçüde azalma sağlanmıştır.  Ayrıca 50 MW’lık gaz türbini ilavesiyle elektrik üretiminde kurulu güç 220 MW’a çıkarılmıştır. 


Petkim son beş yılda yaptığı kapasite artırım ve modernizasyon yatırımları ile bazı ürünlerde ithalatla karşılanan talebin tümünü karşılar hale gelmiştir. Son beş yılda gerçekleşen toplam yatırımların maliyeti yaklaşık 400 milyon dolar olmuştur. Petkim kapasite artırarak, ihtiyaç doğrultusunda işgücü planlamasını yaparak kişi başına üretim miktarını önemli derecede artırmıştır. Bu rakamlardan da görüleceği üzere PETKİM’e yatırım yapılmadığı şeklindeki görüşler doğru değildir. Artık bundan böyle PETKİM’in potansiyelinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. ”  


GEMİ SÖKÜM BÖLGESİNİN DURUMU VE TEKNE İMALATI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Türkiye’nin tek gemi söküm sektörünün 1974’de Aliağa’da kurulduğunu ancak gerek küresel gerekse de bölgesel nedenlerle sektörün günümüzde yeni arayışlara girdiğini kaydetti. Gemi Sökümün ülkeye döviz girdisi ve istihdam sağlayan bir sektör olduğunu hatırlatan Saka, sektörün bir bölümünün tekne imalatı yapmak istediğini söyleyerek, “Gemi sökümün bulunduğu yer çok değerli bir yer. Böyle bir yeri tam kapasiteyle verimli kullanmak lazım. Öncelikle bu yerin tekne imalatı amacıyla da kullanılabilmesi lazım. Bu da Bakanlar Kurulu’nun alacağı bir kararla sağlanabilir. Böylece hem gemi söküm sektörünün dönüşümünü sağlamış olur hem de Ege’ye önemli bir tekne imalat üssü kurmuş oluruz” dedi.  


DÖKÜMCÜLÜK OSB TEPKİSİ

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ)’de devam eden yatırımlar hakkında bilgi veren Saka, bölgede farklı bir yerde Dökümcülük OSB kurma girişimlerine tepki gösterdi. 


Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde 400 fabrika arazisinin bulunduğunu, her türlü alt yapısı olan bölgenin, sanayicileri beklediğini kaydeden Saka, “ALOSBİ sadece bölgemizin değil, ülkemizin de gururudur. 9 bin 200 dönüm arazide 400 parselimiz var. Bugüne kadar 150 milyon dolar harcandı. Biz bu kadar işler yaparken, İzmir’deki bazı kişiler, ALOSBİ’ye 500 metre mesafede, denize nazır, Aliağa’nın gelişme yönündeki 2 bin dönüm araziyi Dökümcülük OSB yapılacağı iddiasıyla 20 kişi kapatmaya çalışıyor. Böyle şey olmaz. EBSO’nun kayıtlarına göre Kınık, Bergama ve menemen hariç OSB’lerde 1197 parsel boş duruyor. Bu kapasiteye rağmen ne yazık ki mevcut OSB ler dışında çeşitli gerekçelerle yeni alanlar kapatılmaya çalışılıyor.” Dedi.  


Aliağa’nın üç yönünün kapalı olduğunu, kentin sadece kuzey yönünde gelişebileceğini söyleyen Saka, “2000 dönüm araziyi 20 kişi Döküm OSB yapmak istiyor. Biz onlara (ALOSBİ içinde dökümcülük sektörü mevcut. Gelin buraya yapın. Ya da size ALOSBİ’nin gelişme bölgesinden yer  verelim) dedik. Ama bunun dışındaki ısrarlar Aliağa’ya ve ülkeye zarar vermektir. Biz bu yörede yaşayanlara tercüman oluyor ve bu düşünceleri dile getiriyoruz” dedi. 


ALİAĞA TİCARET ODASI- İZMİR TİCARET BORSASI İŞBİRLİĞİ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, hem oda üyesi olup hem de Borsa üyesi olan üyelerin borsa tescil işlemlerinin Aliağa’da yapılması için Borsa başkanlığından destek istedi. Bunun üzerine İzmir Ticaret Borsası Başkanı Aydın Kesen de Aliağa Ticaret odası işbirliğiyle ayda 1 gün borsa tescil işlemlerinin Aliağa’da yapılacağını söyledi. 


Bölge toplantısında İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO tarafından hazırlanan Aliağa sunumunu oda başkanlarına izletti. Toplantıda Oda başkanları bölgelerinde yaşanan sorunlar ve sanayi ticaret sektörlerinin talep ve sıkıntılarını dile getirdiler. 


Aliağa Ticaret Odası ve Gemi geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ender Özer de gemi söküm sektörünün sorunları ve bölgede tekne imalat izni verilmesiyle ilgili talepleri dile getirdi.