K2 Belgesinde son gün 25 Şubat!

01.02.2008
Aliağa Ticaret Odası başkanı Adnan Saka, Karayolu Taşıma Kanunu gereğince alınması gereken K2 belgelerinin 25 Şubat 2008 tarihine kadar yüzde 87 indirimle alınabildiğini belirtti

Aliağa Ticaret Odası başkanı Adnan Saka, Karayolu Taşıma Kanunu gereğince alınması gereken K2 belgelerinin 25 Şubat 2008 tarihine kadar yüzde 87 indirimle alınabildiğini, bu tarihten sonra belge almak isteyenlerin tam ücret ödeyeceğini kaydetti.

İndirimli sürenin bitimine az bir süre kalmasına karşın konu hakkında kamuoyunun yeterince bilgi sahibi olmadığını ve uygulamada belirsizlikler bulunduğunu kaydeden Başkan Saka özellikle Kangoo, Doblo gibi araçlarda K2 belgesi sorunu yaşandığını dile getirdi.

K2 DE İNDİRİM İÇİN SON GÜN 25 ŞUBAT 2008

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “İl sınırları dahilinde; Taşımacının kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt ve taşıtlarla, hiçbir ücret karşılığı olmaksızın, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacakların alması gereken K2 belgesinin tam fiyatı 5.778 YTL’dir. Ancak bu belge 25 Şubat 2008 tarihine kadar 752 YTL ye alınabiliyor. Bu tarihten sonra K2 belgesi almak isteyenler bu indirimli ücretten faydalanamayacak. İndirimli ücret sadece il içiyle sınırlı. İl sınırları dışında kullanacak olanlara ise K2 Yetki Belgesi normal 5.835,-YTL’den veriliyor. K Türü Yetki Belgesi’ni almadan taşımacılık yapanlara Karayolu Taşıma Kanununa göre 5.778 YTL para cezası verilecektir.” dedi.

ARAÇLARDAKİ K2 BELGE BELİRSİZLİĞİ

Başkan Saka, Doblo, Partner, connect ve çift kabinli Hundai L200, Mitsubishi vb gibi araçların ruhsatlarında kamyonet olarak belirtilmesine rağmen genellikle “binek araç” olarak kullanıldığını da hatırlatarak, “Bu tip araçlar için K Belgesi’nin gerekli olup olmadığını yönünde mevcut mevzuatta belirsizlik söz konusudur. Ayrıca K2 almak için Oda belgesi ile başvurmak gerekiyor. Herhangi bir oda kaydı bulunmayan ve aracını ‘binek araç’ olarak kullananlar nasıl belge alabilecek?  5.778 YTL olan K2 belgesini indirimli olarak 752 YTL’ye almak için sürenin 25 Şubat 2008’de dolacağı düşünüldüğünde vatandaşların mağduriyetinin önüne geçebilmek için durumun biran önce belirginleştirilmesi gerekiyor” dedi.

K2 yetki belgeleri konusunun çok bilinmeyen ve bu yüzden çok sıkıntı çekilen bir konu olduğunu dile getiren Saka “Herhangi bir ticari taşıma yapılmayan ve özel amaçlar için kullanılan, genellikle Caddy, Kangoo, Doblo ve benzeri tipteki araçların K2 belgesine göre durumları ne olacaktır? Örneğin Herhangi bir vergi kaydı bulunmayan ve Kangoo türü bir araca sahip olan kişi, kendi özel kullanımı dahilinde aracına yükleme yaptığında ne olacak? Bu belirsizliklerin netleştirilmesi gerekiyor” dedi.

K BELGELERİ NEREDEN ALINACAK?

K Belgeleri; Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü bulunan yerlerde Müdürlüklerden, bulunmayan yerlerde ise yetkilendirilen Sanayi ve Ticaret Odalarından alınabildiğini hatırlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “K Belgeleri İzmir’de Ulaştırma bölge Müdürlüğü’nden alınıyor. Ayrıca Bakanlık ve TOBB işbirliği sonucu  K belgeleri: Aydın, İzmit, Denizli, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Gaziantep, Kayseri, Muğla, Ticaret Odaları İle  Adapazarı, Afyon, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Zonguldak, Çorum,  Malatya, Ordu, Tekirdağ, Aksaray, Şanlıurfa, Rize, Edirne, Artvin, Siirt, Manisa, Mersin, Antakya,  Karabük, Amasya, Bartın, Burdur, Isparta, Erzincan, Van, Mardin, Bilecik,  Giresun,Çanakkale, Elazığ Ve Şırnak Ticaret Ve Sanayi Odalarından verilebiliyor. Bu illerde K türü yetki belgesi almak isteyenlerin  ilgili Odaya başvurmaları gerekmektedir.” Dedi.