BOTAŞ, İran'ın doğalgaz vermemesi nedeniyle sıvılaştırılmış doğalgaz satışındaki kısıntıya devam ediyor. Dağıtımda önceliğin tüketiciye verilmesi nedeniyle sanayi kuruluşları 'Yarın alacağımızın garantisi yok. Önümüzü göremiyoruz' diyor.
Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama tesisinde 10 Ocak'ta başlayan kriz sürüyor. İran'ın doğalgaz vermemesi nedeniyle tüketicilerin mağdur olmaması için bu depodaki LNG'nin bir kısmını boru hattına veren Botaş, doğalgazın olmadığı bölgelerdeki yaklaşık 700 sanayi kuruluşuna LNG taşıyan dağıtım şirketlerine önceliğin tüketicide olduğunu duyurdu. Botaş'tan dağıtım firmalarına gönderilen yazıda, İran'ın doğalgaz vermemesi nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığı belirtilerek "LNG teslimatlarında tüketicileri mağdur etmeyecek şekilde zaman zaman kısıntıya gidilmekte olup, bu sürecin en kısa sürede sona erdirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.
10 şirketin günlük 65.7 tanker LNG almak için başvurduğu Botaş, firmalara halen günlük taleplerinin yüzde 50'si kadar dolum yapıyor. Bu durum dağıtım firmalarında ve bu firmalardan LNG bekleyen yaklaşık 700 sanayi kuruluşunda sıkıntılı günler yaşanmasına neden oluyor.
Günde 10 tanker alma hakları varken 6 tanker ancak alabildiklerini ifade eden Petrol Ofisi Gaz Satışları Müdürü Çağatay Cengiz, "Şu anda günde 6 tanker alıyoruz ama yarın alacağımızın garantisi yok. Zaten asıl sıkıntı da burada. Çünkü önümüzü göremiyoruz. Bu nedenle de fuel oil kullanımına dönen müşterilerimize tekrar LNG'ye dönün diyemiyoruz. Müşterilerimiz her gün defalarca arıyor. Ama Botaş düzensiz ve kısıtlı mal veriyor, yarın hiç vermiyorum da diyebilir" dedi.
Çok zor durumda olan müşterilerinin bulunduğunu anlatan Cengiz, "Aldığımız gazı aciliyet durumuna göre yönlendiriyoruz. Özellikle de fuel oil veya LPG'ye dönüş yapamayan müşterilerimizi desteklemeye çalışıyoruz. Ancak buna rağmen birçok müşterimiz kapasitesini düşürmek zorunda kaldı" diye konuştu.
TANKER BAZINDA İNDİRİM HAKSIZLIK
Botaş'ın düzensiz LNG dolumunun dağıtım firmalarını da zor duruma düşürdüğünü anlatan Akpetgaz Genel Müdürü Gökhan Öztürk, "Yani eğer yüzde 50 indirim yapılıyorsa bütün şirketlere aynı oranda indirim yapılması lazım. Tanker bazında indirim yapılması haksız rekabet yaratıyor. Çünkü 20 tanker alım yapan firmanın günde 2 tanker daha az alması sorun olmayabilir ancak 4 tanker alan için 2 tanker az alması büyük bir sorun. Bu konuda bir düzenleme yapması ve bir karar vermesi için Botaş'a resmi başvuru yaptık" dedi.
LNG FİYATLARI YÜZDE 21 ARTTI
Satışında zaten sorun olan LNG'nin fiyatına da doğalgazın üzerinde zam geldiğini vurgulayan Gökhan Öztürk, "Aralık ayında metreküp satış fiyatı 0.422 YTL olan LNG satışı fiyatı ocak ayında 0.513 YTL'ye çıktı. Yani yüzde 21'lik artış oldu. Buna karşın sanayi doğalgazının fiyatı sadece yüzde 6,5 arttı. Düzensiz satışın üzerine fiyatta bu şekilde artınca müşterilerimiz 'Fuel oil'de kalalım mı' diye düşünmeye başladı" dedi.
Son iki gündür ihtiyaçlarının yüzde 55-60'ı kadar LNG alabildiklerini anlatan İpragaz Endüstriyel Satış Müdürü Kemal Güveli ise şunları söyledi: "Müşterilerimizin büyük bir kısmı mağdur durumda. LPG veya fuel oil kullanmaya başlayanlar var. Ancak bunların da fiyatı yüksek olduğu için bu durum maliyetlerini yükseltiyor. Dolayısıyla da rekabet güçlerini azaltıyor. Bu nedenle üretimini düşüren çok müşterimiz var. Biz de önümüzü göremediğimiz için müşterilerimize açıkça 'Tedbirlerinizi alın' dedik" diye konuştu.
Botaş, doğalgazın olmadığı bölgelerdeki yaklaşık 700 sanayi kuruluşuna LNG taşıyan dağıtım şirketlerine önceliğin tüketicide olduğunu duyurdu...
Referans