Aliağa'nın gece nüfusu: 60 bin 43 oldu

22.01.2008

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Aliağa’nın 1960 yılında 2.590 olan merkez nüfusu 31 Aralık 2007’de 43.822’ye, toplamda da 60 bin 43’e ulaştı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, kentin hızlı sanayileşme sonucu dış göç alarak büyük bir nüfus yoğunluğuna maruz kaldığını söyledi.

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın gündüz ve gece nüfusu arasındaki farklılığa işaret etti. Aliağa’daki sanayi kuruluşlarında çalışan ve gün bitiminde servislerle ilçe dışına çıkan işgücünün, kentte gece ve gündüz nüfusunun farklı olmasına neden olduğunu kaydeden Saka, “Aliağa’nın toplam nüfusu 60 bin 43 olarak açıklanmıştır. Ancak bu, adrese göre yerleşik nüfustur. Oysa Aliağa’nın özel durumu nedeniyle burada çalışan ve akşam servis araçlarıyla ilçe dışına çıkan büyük bir işgücü vardır. Yaklaşık 10 bin kişinin de bu bölgede gündüz çalıştığı düşünüldüğünde gündüz nüfusu 70 bini aşmaktadır” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan ve ülkenin sosyo-ekonomik yapısını yakından ilgilendiren Aliağa Nüfusuna ait şu bilgileri verdi:

- TÜİK tarafından türkiye genelinde yapılan Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile Aliağa ilçesinin 31.12.2007 tarihine göre nüfusu 60 bin 43 kişi olarak belirlenmiştir.

31 Aralık 2007 tarihi itibariyle Aliağa nüfusu 60 bin 43 kişidir.

Aliağa Nüfusunun 30 bin 399’unu erkek, 29 bin 644’ünü ise kadınlar oluşturmaktadır.

Aliağa’da ikamet eden nüfusun % 72.9’i kent merkezinde yaşamaktadır.

Aliağa nüfusu (ilçe merkezinde ikamet eden nüfus) 43.822,  köy nüfusu (belde ve köylerde ikamet eden nüfus) ise 16.221 kişidir.

Aliağa nüfusunun yüzde 30.6’sı (18.420 kişi) 0-19 yaş grubundadır

Aliağa nüfusunun yarısı (30.066 kişi) 15-44 yaş arasındadır.

Aliağa nüfusunun (60.043) yüzde 71.5’i 15-64 yaş aralığındadır.

Aliağa'nın 1960'ların sonlarında başlayan hızlı sanayileşme ile birlikte her sanayi kentinde olduğu gibi ilçenin büyük bir dış göçe maruz kaldığını anlatan Saka, 'Bu göç başta çarpık yapılaşma ve işsizlik sorunları olmak üzere pek çok ekonomik ve sosyal sorunu da beraberinde getirdi. Aliağa’nın bir sanayi ve ticaret çekim merkezi olmasından dolayı, Gelecekte hızlı göç ve nüfus artışından kaynaklanacak sorunları yaşamamak için bugünden kentin gelişme ve büyüme dinamiklerini tespit ederek güçlü ve zayıf yanlarını belirlemeli ve buna göre kentin gelişimine yön vermeliyiz” dedi.

Aliağa'da gündüz nüfusu ile gece nüfusunun farklılığına dikkat çeken Adnan Saka, 'Aliağa'da gündüz nüfusu ile gece nüfusu farklıdır. Sanayi kuruluşlarında çalışan binlerce işçi, kent dışında ikamet ettiğinden, ilçemizin gündüz nüfusu 70 binleri aşmaktadır' dedi.

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Aliağa'nın 2015 yılı nüfusunun 300 bin olarak öngörüldüğünü hatırlatan Saka, Aliağa'nın kentsel ve ekonomik geleceğinin öngörülmesinde sanayileşme, dış göç, konutlaşma, nüfus artışı gibi demografik- kentsel etkenlerin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Saka, “Aliağa OSB'nin de faaliyete geçeceği düşünülürse, bölgede daha büyük bir kentsel, ekonomik ve sosyal dönüşüm yaşanacak. Biz bu değişime hazırlıklı olmalıyız. Aliağa’nın çağdaş bir kent olarak gelişimi ve ilçede yaşayanların ticari- ekonomik portansiyelden daha fazla faydalanabilmesi için bu değişimin gerektirdikleri yapılmalı” diye konuştu.