Çakmaktepe Santralı kapasite artırıyor

20.01.2008
  •  A 
70 megavat gücünde inşa edilecek olan ikinci etap tamamlandığında, tesis toplam 105 megavatlık enerji üretecek

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde (ALOSBİ) kurulu Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş'ye bağlı Çakmaktepe Doğalgaz Çevrim Santralı'nın ikinci etap yatırımı için sözleşme imzalandı.


Yatırımcılara ucuz ve kaliteli enerji verebilmek için 2006'da temeli atılan ve Finlandiyalı Wartsila firması ile birlikte 32 milyon Euro harcanarak bir yılda tamamlanan Çakmaktepe Santralı'nın ikinci etabı 70 megavat gücünde olacak ve 35 milyon euroya kurulacak.

Aynı firma tarafından kurulacak olan ikinci bölüm tamamlandığında santral toplam 105 megavatlık enerji üretecek. Böylece tesiste kapasite üç kat artmış olacak. Santralın birinci bölümü 35 megavat gücünde. 


2009'DA BİTECEK

Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Yönetim Kurulu üyesi Vedat Özyavru ile Finlandiyalı Wartsila firması Türkiye Genel Müdürü Ufuk Berk, 35 bin euroluk ikinci etap için sözleşme imzaladı. 


ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, bu etabın tamamlanmasının ardından kapasiteyi 400 megavata çıkarmak için proje üreteceklerini belirterek, "2008'in sonunda ilk teslimatlar başlayacak. 2009 yılı ikinci yarısında tamamlanmış olacak. Bu arada motorlar geldikçe gelenleri devreye almaya başlayacağız. 2009 ikinci yarısında da 105 megavatlık yeni santralımızı tamamen devreye alacağız" dedi.

 

YENİ ÇALIŞMALAR

60 megavat gücünde rüzgar enerjisi projeleri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) lisans başvurusu yaptıklarını belirten Akkan, "Başvurumuz 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren incelemeye alındı. Lisans alındığında rüzgar enerjisi projesinin yatırımını gerçekleştireceğiz. Bir ay sonra mevcut santralden firmalara buhar ve sıcak su vermeye başlayacağız. İlk iki fabrika ile başlayacağız. Birincisi 125 ortaklı ESHAŞ Holding'in kurduğu Enerji A.Ş'ye vereceğiz. Aynı anda Yunanlı yatırımcıların 50 milyon euroluk yatırımla kurduğu Türkiye'nin ilk polistiren sert köpük fabrikası Eastchem'e de günlük 10 ton buhar vereceğiz. Şu anda 24 saat tam kapasite ile çalışıyoruz. 4 motorumuz 35 megavat enerji üretiyor. Tabii ki Türkiye'nin büyük bir enerji açığı var. Biz de buradan ülkemize katkı koyuyoruz" diye konuştu. 

 

İKİ FABRİKA

Bölgede 26'ncı fabrikanın temelinin çarşamba günü atılacağını hatırlatan Atıl Akkan, "Bunlardan 13'ü faaliyete geçti. Çarşamba günü aynı anda Başkanlığını yaptığım ESHAŞ Holding'e ait iki fabrikanın temeli atılacak. Biri Polistiren sert köpük fabrikası. İkinci temel atma ise bakır geri dönüşüm tesisi. 10 sene önce ESHAŞ Holding'i 125 ortakla kurmuştuk. İzmir'de kurulu çok ortaklı şirketlerle özelleştirme ihalelerine giriyordu. Özelleştirmelerden bir iş alınamadığı için sanayiye döndük. İlk hedefimiz ESHAŞ Holding'i burada 2010 yılına kadar 10 fabrikaya çıkarmak" dedi.


BURALI OLDUK

Finlandiyalı Wartsila firması Türkiye Genel Müdürü Ufuk Berk de, ALOSBİ'de 12 motorluk bir santral oluşturulduğunu, bu santralla Ege Bölgesi'nin enerji üretimine katkıda bulunduklarını söyledi. Berk, "Burada ayrıca, Wartsila firması olarak küçük bir üretim ve Türkiye'de kullanılan motorların servislerini yapmak üzere 5 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Şubat ayı başında faaliyetle geçeceğiz. Aliağa'ya gelen Wartsila motorları kullanan gemilere ve Ege Bölgesi'ndeki diğer enerji santrallarına da hizmet vereceğiz. Artık İzmirli olduk" diye konuştu. 


KURULMASI İÇİN 2004'TE KARAR ALINDI

* Kasım 2004'te 2004'ün ALOSBİ Başkanı Atıl Akkan öncülüğünde 135 işadamı bir araya gelerek, Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş.'yi kurma kararı aldı.  


* 20 Mart 2006'da ALOSBİ Başkan Vekili Adnan Saka, Finlandiyalı Wartsila firmasıyla ALOSBİ'de doğalgaza dayalı enerji santralı için sözleşme imzaladı. 


* 3 Eylül 2006'da Adnan Saka, ALOSBİ çalışanları ve enerji santralını kuracak firma yetkilileri, temele ilk harcı döktü. 


* Santralın 1'inci etabı 35 megavat gücünde yapıldı. 30 Temmuz 2007'de deneme üretimi başladı. 


* 8 Ekim 2007'de, Çakmaktepe Doğalgaz Çevrim Santralı'nda üretim başladı.  


* 18 Ocak 2008'de 35 bin euroluk ve 70 megavatlık ikinci etap santral için sözleşme imzalandı.  


* Doğalgazla çalışacak santral, bölgedeki yatırımcılara kaliteli, sürekli enerji ve yüzde 10-15 indirim sağlayacak.  


* ALOSBİ'de yatırım yapan sanayiciler üretim maliyetlerinde avantaj yakalayarak uluslararası rekabete bir adım öne geçebilecekler. 


* Santral, enerji üretmenin yanında sanayicinin üretimde ihtiyaç duyacağı buhar ve sıcak suyu da üretiyor.

 

 

Kaynak: Erdal ÇARBOĞA / Yeniasır