Plastik İhracatımız Tehdit Altında

11.01.2008

PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı), Türkiye’nin kimya ihracatını tehdit eden REACH tüzüğü hakkında plastik sektörü temsilcilerini bilgilendiriyor. Avrupa Birliği, AB’ye ihraç edilen 1 ton üzerindeki tüm kimyasal maddelerin Helsinki’de bulunan Avrupa Kimyasallar Ajansı’na bildirilmesi ve kayıt altına alınmasını zorunlu kılan bir tüzüğü yürürlüğe almış durumda. Ajansa kayıt yaptırmayan kimyasal madde üreticisi firmalar Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapamayacak.

Kısa adı REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals / Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi ve İzni) olan bu uygulama çoğunluğu Avrupa Birliği ülkelerine olmak üzere yılda yaklaşık 3 milyar dolar ihracat yapan plastik sektörünü olumsuz etkileyecek. REACH uyarınca, Avrupa Kimyasallar Ajansı’na ön kayıt yaptırmayan çoğunluğu KOBİ düzeyinde birçok sektör temsilcisinin AB ülkelerine ihracatı 1 Aralık 2008 tarihinde tümüyle duracak.

Türk kimya sektörü 2007 yılında yüzde 35’i Avrupa Birliği üyesi ülkelere olmak üzere yaklaşık 10,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. REACH tüzüğünün uygulamaya geçmesiyle bu ihracat tehlikeye girecek. Sektörde faaliyet gösteren firmaların ön kayıt sürecini en sağlıklı biçimde geçirmeleri için PAGEV, İMMİB ve TKSD bünyesindeki uzmanlardan oluşan REACH Help Desk (Yardım Masası) kuruldu. REACH Help Desk’te yer alan uzmanlar, sektör temsilcilerinin sorularına cevap aramak için 16 - 17 Ocak 2008 tarihlerinde, Brüksel’de yer alan CEFIC (European Chemical Industry Council) tarafından verilecek eğitim programına katılacak.

REACH uygulamasının gizli bir koruma tarifesi anlamına geldiğini belirten PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, kimyasal madde üreticisi firmalar için ön kayıt süresinin 1 Aralık 2008 tarihinde sona ereceğine dikkat çekerek, bu sürenin çok iyi değerlendirilmesi ve bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. Selçuk Aksoy, sektör temsilcilerinin ön kayıt aşamasıyla ilgili sorularını 11 Ocak 2008 tarihine kadar vakfa iletmesini beklediklerini de belirtti.