Egegaz Türkiye için çok önemli

08.01.2008
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka: “İran’ın gaz akışını kesmesi, EGEGAZ LNG terminalinin ulusal arz güvenliği açısından önemini bir kez daha gösterdi”

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, İran’ın geçen kış olduğu gibi bu yıl da doğalgaz akışını kesmesinin İzmir’in Aliağa ilçesindeki Egegaz LNG Terminalinin ulusal arz güvenliği açısından önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

 

ÖZEL SEKTÖRE LNG İTHALAT İZNİ VERİLMELİ

Saka, “Türkiye; kullandığı 32 milyar metreküp gazın yaklaşık 22 milyar metreküpünü Rusya’dan, 5 milyar metreküpünü İrandan borularla getiriyor. Yaklaşık 5.2 milyar metreküpü de gemilerle getiriliyor. Ülke olarak, İran ve Rusya dışındaki alternatif ülkelerden ve bağımlılığı en aza indirecek çok seçenekli olarak doğalgaz almalıyız. Bunun da yolu, özel sektöre doğalgaz ithalat izni vererek Egegaz gibi deniz yoluyla gaz tedarikinin yapılabileceği terminallerin tam kapasiteyle çalışmasını sağlamak” dedi.

 

EGEGAZ DAHA VERİMLİ KULLANILMALI

Boru hatlarıyla sağlanan doğalgaz arzında beklenmedik kesintilere karşı alternatif tedarik imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Saka, “Aliağa’da yıllarca kullanılmadan atıl durumda bekleyen Egegaz LNG terminali 2006 yılının sonunda BOTAŞ’la yapılan kiralama anlaşmasıyla faaliyete başladı. Egegaz’ın katkısıyla da geçen kış çok ciddi gaz arzı sorunu yaşanmadı. Ülkenin genelini etkileyebilecek bir gaz arzı sorunu yaşamamak için bu tesisin tam kapasite ile çalışması lazım. Bu tesis daha verimli kullanılmalı.” dedi.

 

Botaş’ın kira sözleşmesiyle faaliyet gösteren Egegaz’ın çalışma sistemiyle ilgili bilgi veren Saka, “Türkiye, yurt dışından gaz alamasa bile terminal tam kapasiteyle çalışması halinde 2-3 ay süreyle gaz ihtiyacını karşılayabilir. Terminale zaman zaman Cezayir, Nijerya gibi ülkelerden gemiler geliyor. Her bir gemi 125 bin metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) getiriyor. Gelen gemilerin artması lazım. Bu da ancak özel sektörün doğalgaz ithal edebilmesiyle mümkün olur. Bir metreküp sıvı, gazlaştırıldığında 600 katına çıkıyor. Türkiye’nin yıllık  doğalgaz ihtiyacının 35 milyar metreküp olduğu belirtiliyor. Bu durumda Egegaz tam kapasite ile çalışırsa ülkenin yıllık ihtiyacının en az altıda birini karşılayacak kapasiteye sahiptir. Bu anlamıyla Egegaz, ülkenin enerji arz güvenliğine çok katkı sağlayacaktır” dedi.

 

ALİAĞA SANAYİ BÖLGESİNİN DOĞALGAZ İHTİYACI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Aliağa’nın Türkiye’nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Aliağamızda 1530 MW’lık  ENKA doğalgaz çevrim santralı, Çakmaktepe Enerji Üretim Santralı, Petkim, TÜPRAŞ Rafinerisi, Demir Çelik Sanayii başta olmak üzere onlarca sanayi kuruluşu var. Egegaz’dan ulusal gaz şebekesine basılan gaz sayesinde buradaki tesisler besleniyor. AB kriterleri doğalgazda arz güvenliği için tedarikçi ülkelere yüzde 30’dan fazla bağımlılığa izin vermiyor ama biz ne yazık ki sadece Rusya’dan yüzde 50’nin üzerinde gaz alıyoruz.” Dedi.

 

EGEGAZ VE SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞLAGAZ (LNG)

Çolakoğlu Holding tarafından İzmir’in Aliağa ilçesinde 2001 yılında kurulan ve kurulduğu dönemde Dünyanın ikinci büyük depolama kapasitesine sahip terminali olan Egegaz Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali, her biri 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküplük iki tanka sahip. Yıllık gazlaştırma kapasitesi 6 milyar metreküp olan terminal, Türk işçi ve mühendisleri tarafından 400 milyon dolara yapıldı.

 

LNG, Sıvılaştırılmış doğalgazdır. Doğalgaz, - 163 santigrat derecede soğutulunca 600 defa küçülüyor ve sıvı hale geliyor. Tankerlerle sıvı halde taşınıp, Egegaz gibi özel terminallere boşaltılıyor. Terminaller -163 derecedeki sıvıyı depoluyor. Daha sonra deniz suyuyla ısıtılınca 600 defa büyüyor ve, gaz haline geliyor. Ulusal şebekeye veriliyor.

 

Haber Fotoğrafları:

 

FOTO 1 

 

FOTO 2 

 

FOTO 3 

 

FOTO 4 

 

FOTO 5 

 

FOTO 6 

 

FOTO 7 

 

FOTO 8 

 

FOTO 9