Geri dönüşümde Roman- sanayici işbirliği

01.01.2008
  •  A 

İzmirli 126 sanayicinin ortak olduğu ve 2008 yılında 10 tesis kurmayı hedefleyen Ege Sanayicileri Holding (ESHAS), geri dönüşüm sektöründe Romanlarla birlikte çalışacak.

126 Ortaklı ESHAŞ Holding, Yaratacağı İş Alanı İle İstihdama Katkıda Bulunacak. ESHAŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Enver Olgunsoy ile Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, işbirliği için el sıkıştı. 

 

İzmirli 126 sanayicinin ortak olduğu ve 2008 yılında 10 tesis kurmayı hedefleyen Ege Sanayicileri Holding (ESHAS), geri dönüşüm sektöründe Romanlarla birlikte çalışacak. İzmir'de geri dönüşüm sektöründe sahada aktif olarak çalışan bin 500 Roman vatandaşla birlikte çalışma kararı alan ESHAŞ, İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile bu konuda anlaştı. Bakır, kağıt, şişe, plastik başta olmak üzere birçok konuda geri dönüşüm gerçekleştirecek olan ESHAŞ Holding, AB'ye uyum kapsamında sadece lisanslı firmaların faaliyet göstereceği bu alanda bu işi ferdi olarak yapamayacak olan başta Roman vatandaşlar olmak üzere birçok kişinin de işsiz kalmasını önleyecek.

 

KOOPERATİF KURACAKLAR

Ege Sanayicileri Holding Yönetim Kurulu Üyesi Enver Olgunsoy ile İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, işbirliği konusunda anlaşmaya varırken, 2008 yılından itibaren bu işte çalışan Romanlar kooperatif kurarak, geri dönüşüm ürünlerini ESHAŞ Holding'e satacaklar.

 

YENİ GELİŞİYOR

Geri dönüşüm sektörünün Türkiye'de yeni gelişmeye başladığını, potansiyelinin büyük olduğunu dile getiren ESHAŞ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Enver Olgunsoy, bundan sonra bu alanda sadece lisanslı firmaların faaliyet göstereceğini söyledi.

 

Lisans almadan geri dönüşüm ürünlerinin toplanamayacağını açıklayan Olgunsoy, bu nedenle İzmir'de daha çok Romanların çalıştığı bu alanda işbirliğine gittiklerini kaydetti. Romanların yıllardır bu işi yaptıklarını ve uzmanlaştıklarını açıklayan Olgunsoy, "Geri dönüşüm tesisini Aliağa'da kuruyoruz. Yeni yılın ikinci ayında tesisi faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu tesisin ihtiyaç duyacağı bakır, kağıt, plastik başta olmak üzere birçok ürünü de İzmir ve çevresinden sağlayacağız. Bunun için de ferdi olarak bu işi yapan Romanların kuracağı kooperatif aracılığıyla özel giysi dağıtarak, iş vereceğiz. Sigortalı bir işte çalışma imkanı sunarken, sağlıklı koşullar da yaratacağız. Biz bu konuda uzman kişilere iş verirken, bu kişileri de kayıtlı bir işe kavuşturacağız" dedi.

 

 

PROJE DERNEKTEN

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da İzmir'de 1500'ün üzerinde Roman vatandaşın geri dönüşüm alanında çalıştığına dikkat çekerek, bu projeyle insanlara sürekli ve hijyenik koşullarda iş imkanı sunulacağını kaydetti. Yeni uygulamaya giren yasalar gereği sadece lisanslı firmaların bu konuda faaliyet gösterebildiğini, sahada ferdi olarak çalışan kişilerin kabahatlar kanununa göre cezalandırıldığını açıklayan Cıstır, şöyle konuştu:

 

"İzmir'de şu anda yaklaşık 5 bin kişi geri dönüşüm alanında çalışıyor. Bunların 1500-2 binini Romanlar oluşturuyor. ESHAŞ Holding'e bu konudaki projeyi biz götürdük. Onlar da uygun gördü. Şimdi bu alanda çalışan Romanları bilgilendiriyorum. Onlar da bu konuya sıcak bakıyorlar. Kuracağımız kooperatifle onlarda kayıt altına alınacaklar. Daha hijyenik koşullarda bu işi yapmaları sağlanacak. Daha sonra kooperatif çatısı altında da biraraya gelerek, koşullarını daha da iyileştirerek bu işlerini daha da büyütebilirler. Bu projede bu alanda yatırım yapan ESHAŞ da kazanacak, biz de kazanacağız" diye konuştu.

 

Kaynak: Murat Şahin (Yeniasır)