Nemrut limanları, gıdaya da açıldı

30.03.2005
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, bölgeden ihracat yapılabilmesi için Aliağa Gümrük Müdürlüğü'ne yetki verdi

Bugüne kadar çelik hammaddesi, mamul çelik ürünleri ağırlıklı olmak üzere çimento, gübre, kömür, kereste ve bazı kimya ürünlerinin ithalat ve ihracatının yapılabildiği Nemrut iskelelerinden gıda ürünleri ihracat ve ithalatı da yapılabilecek.

Demir çelik hammadde ve mamullerinin yükleme boşaltmasının yapıldığı Aliağa Nemrut Limanı'ndan artık gıda ürünlerinin ithalat ve ihracatı da yapılabilecek. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, bölgeden gıda ürünleri ihracatı yapılabilmesi için Aliağa Gümrük Müdürlüğü'ne yetki verdi.

Resmi Gazete'nin geçtiğimiz cumartesi günü yayımlanan sayısında yer alan tebliğe göre bugüne kadar çelik hammaddesi, mamul çelik ürünleri ağırlıklı olmak üzere çimento, gübre, kömür, kereste ve bazı kimya ürünlerinin ithalat ve ihracatının yapılabildiği Nemrut iskelelerinden gıda ürünleri ihracat ve ithalatı da yapılabilecek.

BÖLGEYİ GELİŞTİRİR

Aliağa Gümrük Müdürlüğü yetkilileri kararın bölge adına sevindirici olduğunu belirterek, "Aliağa Nemrut Bölgesi'nde deniz derinliği, Alsancak ve diğer limanlara göre çok daha fazla olduğundan büyük tonajlı gemiler rahatlıkla körfeze girebiliyor. Burada bir süredir özellikle hayvan yemi başta olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinin ithalat ihracatı konusunda çeşitli kişi ve kuruluşların talebi vardı ve bu kararı bekliyorduk. Bölge ve ilçe için son derece sevindirici bir karar" dediler.

KARAR SEVİNDİRİCİ

Bölgedeki iskelelerden gıda ticaretine olanak tanıyan tebliğin sevindirici olduğunu ifade eden Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Bir süredir üyelerimizin bu iskelelerden gıda ürünleri ihracatı ve ithalatı yapabilmek konusunda istekleri vardı. Ayrıca kısa sürede Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda mamul ve ürünlerinin imalatını yapacak bir çok firma olacak. Bakanlığın aldığı karar hem Nemrut iskelelerinin etkinliğini artıracak hem de Aliağa Ticaret Odası Üyeleri ve ALOSBİ yatırımcılarını rahatlatacak" dedi.

ÖRNEK BİR YER OLACAK

Aliağa Kaymakamı E. Osman Bulgurlu, bir süredir demiryolu bağlantı çalışmaları ve gümrük hizmet binalarının yapım çalışmaları süren Nemrut'a gıda ürünlerinin ithalat-ihracat izninin verilmesini "Nemrut hak ettiği öneme kavuşuyor" diye değerlendirdi. Bulgurlu, "Nemrut limanları, kısa sürede tamamlanacak olan ulaşım ve Gümrük hudut kapısı yatırımlarının ardından bölgede örnek gösterilecek bir yer olacak. Alınan son karar ile denizden gıda ürünleri ticaretinde Aliağa ve Türkiye önemli bir liman haline getirilmiştir" dedi.