Ege, sanayi kenti olacak

24.09.2001
  •  A 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan, yeni projeleri ile İzmir ve Ege Bölgesi'nde sanayileşmeyi hızlandırırken, planlı kentsel ve bölgesel kalkınmayı sağlayacaklarını belirtti

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan, yeni projeleri ile İzmir ve Ege Bölgesi'nde sanayileşmeyi hızlandırırken, planlı kentsel ve bölgesel kalkınmayı sağlayacaklarını belirtti

 

"Kentsel Gelişim Modeli'ni gerçekleştirmek için Aliağa'da, Türkiye'nin en modern organize sanayi bölgesini kuruyoruz. Burası, Türkiye'de ilk kez sanayi-teknoloji eğitim ve bilimin oluşturduğu bir bütünlük olacak."

 

Son dönemde KOBİ Atılım Modeli ve Seferihisar Teknopark OSB projeleri ile gündeme gelen Ege Bölgesi Sanayi Odası, şimdi de Kentsel Gelişim Modeli 2001'i uygulamak için çalışmalarını hızlandırdı.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Atıl Akkan, İzmir ve Ege'de planlı kentsel ve bölgesel gelişmeyi sağlamak için sanayi ve kent olgusunu birbirinden ayırmak gerektiğini belirtirken, "Ege sanayileşirken çarpık kentleşmeye ve çevre kirliliğine maruz kalmamalıdır. Bunun için organize sanayi bölgeleri ayrı bir önem taşıyor. Kentsel Gelişim Modeli'ni gerçekleştirmek için Aliağa'da, Türkiye'nin en modern organize sanayi bölgesini kuruyoruz" dedi.

 

DİNAMİK GÜÇ SANAYİ

Kentsel Gelişim Modeli'ni sanayi-çevre, kent-altyapı olarak 4'e ayıran Atıl Akkan model hakkında şu bilgileri verdi; "Üzerinde çalıştığımız modelin dinamik faktörü, sürükleyici gücü sanayidir. Sanayileşme şekli organize sanayi bölgeleridir. OSB'ler ile bütünleşen toplu konut alanları ile 'Sanayi Kentleri' olarak adlandırılan yeni bir ekonomik-sosyal organizasyona yönelinmektedir. Sanayi kentleri modeli bölgesel kalkınma sürecinin merkezi durumundadır."

 

NEDEN OSB'LER

Türkiye ekonomisinin yüzde 98'inin küçük ve orta ölçekli işletmelerden (KOBİ) oluştuğunu belirten Akkan, "KOBİ'ler Türkiye ekonomisinin en dinamik unsurlarıdır. Türk sanayi dokusunun geliştirilmesi öncelikle KOBİ'lerin güçlendirilmesine, dünya ile daha uygun koşullarda rekabet edebilir hale getirilmesine bağlıdır. Bu aşamada organize sanayi bölgelerinin önemi ortaya çıkar. Çünkü OSB'ler KOBİ'lerin gelişmek ve büyümek için ihtiyaç duydukları dışsal koşulları sağlayacak en elverişli yatırım mekanlarıdır. Sanayi-çevre-altyapı faktörlerini biraraya getiren sanayileşme şekli organize sanayi bölgeleridir" dedi.

 

YÜZDE 24'Ü EGE'DE

Türkiye'de bulunan organize sanayi bölgelerinin yüzde 24'ünün Ege'de bulunduğunu belirten Akkan, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi için şu bilgileri verdi; "Aliağa'daki OSB'de AR-GE çalışmalarının sonuçlarının uygulamaya aktarılması sağlanacak. Buluştan ürüne geçiş aşamaları aynı bölgede yer alacak. Akademisyen, mühendis ve sanayicilerin birarada olması büyük bir sinerji oluşturacaktır. Aliağa OSB, Türkiye'de ilk kez sanayi-teknoloji eğitim ve bilimin oluşturduğu bir bütünlük olacaktır."

 

ETKİN TANITIM

Etkin ve sürekli bir tanıtımın gerçekleşmesi için OSB içinde 80 bin metrekarelik bir fuar ve sergi alanı ayrıldığını belirten Akkan, "Kurulacak olan fuar ve iş merkezinde düzenlenecek daimi sergilerle bölgede üretilen ürünlerin tanıtımı gerçekleştirilecek. Düzenlenecek uluslararası etkinliklerle ise sanayiciler arasında çeşitli konularda etkileşim ve bilgi alışverişi sağlanacaktır. Kurulacak olan iş merkezi ile, AB, Dünya Bankası, TTGV, TÜBİTAK, KOSGEB, Hazine, Dış Ticaret ortaklığında, yatırım destek ve teşvikler konusunda danışmanlık hizmeti üretilecek" dedi.

 

MODELİN HEDEFLERİ

  • İstihdamı ve bölgenin ülke ekonomisine katkısını artırmak
  • İzmir, Ege ve Türkiye'de planlı kentsel ve bölgesel kalkınmayı sağlamak
  • Sanayinin rekabet gücünü artırmak
  • Göçle oluşacak nüfusu, kentsel dokuyu koruyarak ekonomiye faydalı biçimde dağıtmak
  • Bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel gelişimini gerçekleştirmek
  • Eğitim düzeyi ve kalifiye eleman sayısını yükseltmek
  • Merkezdeki yığılmayı önlemek ve sosyo ekonomik sorunlara çözüm sağlamak
  • Kırsal bölgelerin sanayiye geçişini sağlamak
  • Büyük kentlerle taşra arasında köprü oluşturmak
  • Toplu konut projeleri ile uydu kentler oluşturmak
  • Bölgenin sanayileşirken çarpık kentleşmeye ve çevre kirliliğine neden olmasını önlemek
  • Daha az maliyetle daha etkin altyapı kurulmasını sağlamak.

EBSO ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇALIŞMALARI SÜREN ORGANİZE SANAYİLER

 

Faal OSB'ler 4 tane

Altyapı inşaatı süren OSB'ler 3 tane

Proje aşamasında olan OSB'ler 16 tane

Etüd aşamasında olan OSB'ler 4 tane


 

Kaynak: Yeniasır Gazetesi