Avustralya'ya bile hasır takı satıyorlar

28.12.2007
  •  A 

Üç yıl önce başlattıkları altın ve gümüş örme işini ilerleten binlerce Aliağalı kadın, yakında Eldans markasıyla üretime geçecek.

Üç yıl önce başlattıkları altın ve gümüş örme işini ilerleten binlerce Aliağalı kadın, yakında Eldans markasıyla üretime geçecek. Kadınlar, e-ticaret ile dünyanın her yerine hasır bilezik satmayı planlıyor.

 

Küçük bir kasabada ya da büyük kentlerin yoksul mahallelerinde dünyası evinin duvarlarıyla sınırlı olan her kadının küçük bir hayali vardır: Aile ekonomisine parasal destek sağlamak. Bugünlerde İzmir'in ilçesi Aliağa'dan başlayıp Ege'nin diğer kentlerine yayılan hasır bilezik örme işi, küçük hayallerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara büyük fırsat sunuyor.

Üç yıl önce başlattıkları altın ve gümüş örme işini ilerleten binlerce Aliağalı kadın, kooperatif çatısı altında birleşerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerine hasır bileziklerini sattıkları gibi dünyaya da açılmayı başardı. Yakında Eldans markasıyla üretim yapacak olan kadınlar, e-ticaret ile dünyanın her yerine hasır bilezik göndermeyi planlıyor.

Kurdukları Aliağa Toplumsal Üretim Mesleki Eğitim ve Küçük Kooperatifi aracılığıyla eğitim, üretim ve pazarlama çalışmalarına hız verdiklerini belirten kooperatifin başkan yardımcısı Nurcan Toydemir, hasır bilezikle dünyaya açıldıklarını söylüyor.

 

 

DİĞER YÖRELERE ÖRNEK

Toydemir, "Kaymakamlık ve halk eğitimi öncülüğünde başlatılan çalışmalar çok önemli noktaya geldi. Sadece Aliağa'da 3 bine yakın ev kadını, altın ve gümüş örerek elde ettikleri ürünlerle evlerine katkıda bulunuyorlar. Ortalama bir kadının eline 200-300 YTL geçiyor. Burada yetişen yüzlerce usta eğitici, İzmir'in farklı bölgeleri, Manisa, Aydın, Balıkesir gibi illerde açtıkları kurslarla kadınları bu beceri ile tanıştırıyorlar. Üretime örnek olması için ilçemizde küçük bir atölye kurduk. Kadınlar da evlerinde bu işi yapıyor. Dilerlerse kooperatife üye olup bizim aracılığımızla ürünlerini pazarlayabiliyor. İsterlerse ürünlerini doğrudan satabiliyorlar" dedi.

 

İHRACAT YOLU AÇILDI

Ürettikleri takıları başta turistik yöreler ve büyük kentler olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde pazarladıklarını kaydeden Toydemir, şöyle devam etti: "Aliağa'da üretilen hasır bileziklerin ünü ülkemizle sınırlı kalmadı. Kısa süre önce Avustralya'ya ürün gönderdik. Açılan ihracat yolunun genişleyeceğini düşünüyoruz. Pazarlamayı etkin hale getirmek için e-ticareti de kullanacağız. Öte yandan marka oluşturma çalışmalarına başladık. Örme işini yapan kadınlarımızın el hünerlerini bir tür dansa benzeterek 'Eldans' markasını oluşturduk. Bu markayı kısa süre içinde Türk Patent Enstitüsü'ne onaylatacağız."

 

YENİ PETKİM KAZANDIRDIK

Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ise ilçede yaşayan ev kadınlarını üretime katmak için bu projeyi hazırladıklarını belirterek şunları ifade ediyor: “Bugüne kadar Türkiye'nin farklı bölgelerinde 30 bin kadına eğitim verdik. Pazarlama kısmını da kadınların yönetimine bıraktık. İlçedeki Petkim'de 4500 kişi çalışıyor. 3 bine yakın kadın ise hasır bilezik örüyor. Demek ki ilçeye bir Petkim daha kazandırmışız.”

 

Kooperatifin başkanlığını yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da Aliağa'da binlerce ev kadınına ekonomik gelir sağlayan hasır bilezik ve takı ürünlerini yurtdışına taşımayı başardıklarını söyledi.

 

ALTIN İLMEK İLMEK ÖRÜLÜYOR

Hasır bilezik, 31-32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılıyor. Bu iş, zahmetli ve büyük ustalık gerektiriyor. Aliağa'daki ev kadınları ve genç kızlar, altın ve gümüşten hasır bilezik, kemer, kolye, set, yüzük, rozet ve bilezik üretiyor.

 

Kaynak: Sinan Doğan (Referans)