TÜPRAŞ çevreci yakıtı piyasaya sürüyor

24.12.2007

TÜPRAŞ, halen üretimi ve piyasaya arzı devam eden 10 ppm kükürt içeriğine sahip motorinin İzmir, İzmit ve Kırıkkale Rafinerileri’nde yılbaşından itibaren satışına başlanıyor. Böylece Tüpraş, yeni yılla birlikte Avrupa Birliği’nde geçerli olacak standartta motorini şimdiden piyasaya arzetmiş bulunuyor.

Daha önce mevcut standartlar doğrultusunda piyasaya 50 ppm kükürt içerikli olarak sunulan motorinin kükürt değeri, rafinerilerimizdeki Yeni Dizel Kükürt Giderme Ünitelerinin devreye girmesi ile maksimum 10 ppm’e düşürülmüştü.

KÜKÜRT ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN 800 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Ayrıca Kırıkkale Rafinerisinde yapımı devam eden yıllık 1.4 milyon ton kapasiteli 373 milyon dolar yatırım bedelli, Yeni Dizel Kükürt Giderme Ünitesinin 2008 yılı ortalarında devreye alınması ile Tüpraş’ın düşük kükürtlü motorin üretim kapasitesi toplamı yılda 7.5 milyon tona kadar çıkabilecek. Tüpraş çevre, insan sağlığı ve yaşam kalitesi için son derece önemli olan motorinde, kükürt oranının düşürülmesi için 800 milyon doları aşan miktarda yatırım gerçekleştirildi.

KİRLENME 700 KAT AZALACAK

Ülkemizde kullanılan yüksek kükürt içerikli motorinlerin kullanımından düşük kükürtlü motorin kullanımına geçilmesi ile atmosfere bırakılan kükürtdioksit emisyonları yaklaşık 700 kat azalarak, yıllık 84 bin tondan 120 ton düzeyine inecek. Ayrıca ürünün kullanımının yaygınlaşması ile araçlardan kaynaklanan sera gazı emisyonları da önemli ölçüde azalarak, mevcut araç parkının yeni nesil araçlarla yer değiştirmesi ile ilave yakıt tasarrufu sağlanacak.

DÜŞÜK KÜKÜRTLÜ MOTORİN ÜRETME KAPASİTESİ YILDA 6 MİLYON TON

İzmir (Aliağa) Rafinerisinde 2005 yılında 2.9 MilyonTon kapasite ile devreye alınan 140 Milyon Dolar yatırım bedelli Dizel Kükürt Giderme Ünitesinin yapımı, UOP lisansörlüğünde, Kore GS Engineering&Construction Corp. liderliğinde gerçekleştirilmişti. 8 Kasım 2007 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi Güler tarafından açılışı gerçekleştirilen, lisansörü UOP, detay mühendislik ve müteahhitlik hizmeti İspanyol Tecnicas Reunidas konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilen, 396 Milyon Dolar bedelli İzmit Rafinerisi Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesinin devreye girmesiyle birlikte, Tüpraş’ın düşük kükürtlü motorin üretme kapasitesi yılda 6 Milyon Ton’a ulaştı.

Ayrıca Kırıkkale Rafinerisinde yapımı devam eden 1.4 Milyon Ton/Yıl kapasiteli 373 Milyon Dolar yatırım bedelli, Yeni Dizel Kükürt Giderme Ünitesinin 2008 yılı ortalarında devreye alınması ile Tüpraş’ın düşük kükürtlü motorin üretim kapasitesi toplamı yılda 7.5 Milyon Ton’a kadar çıkabileceği. Tüpraş çevre, insan sağlığı ve yaşam kalitesi için son derece önemli olan motorinde, kükürt oranının düşürülmesi için 800 Milyon Doları aşan miktarda yatırım gerçekleştirildiği vurgulandı.

Kaynak: Kudret Karakulak